Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Λευκός καρχαρίας πέντε μέτρων εντοπίστηκε σε θαλάσσιο πάρκο



Μετρημένες στα δάκτυλα του ενός χεριού είναι οι περιπτώσεις λευκοί καρχαρίες να πλησιάσουν κοντά στις παραλίες και σε σημεία που βρίσκονται εκατοντάδες λουόμενοι. Κι όμως αυτήν τη φορά συνέβη!

Πού; Ευτυχώς για εμάς εντοπίστηκε σε θαλάσσιο πάρκο στις Βαλεαρίδες νήσους στην Ισπανία, μόλις έξι ναυτικά μίλια ανοικτά της νότιας ακτής της Μαγιόρκα, στη δυτική Μεσόγειο.

Όπως ανέφεραν οι επιστήμονες, είναι η πρώτη φορά μετά από 30 χρόνια που βρίσκεται ένας τεράστιος λευκός καρχαρίας μήκους πέντε μέτρων στην Μαγιόρκα.

Αρκετές φορές καρχαρίες έχουν πλησιάσει κοντά στις παραλίες της Ισπανίας, ωστόσο τις περισσότερες φορές δεν ήταν κάποιο επικίνδυνο είδος.

Ο βιολόγος, Ricardo Sagarminaga van Buiten, δήλωσε πως είναι η πρώτη φορά από τη δεκαετία του ’90 που βλέπουν με αποδείξεις έναν τόσο μεγάλο λευκό καρχαρία στις ισπανικές ακτές.

“Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει αναφορές για λευκούς καρχαρίες αλλά αυτή είναι η πρώτη που βλέπουμε αποδεδειγμένα έναν τέτοιο σε ισπανικά νερά” εξηγεί ο βιολόγος.

Λευκός καρχαρίας: Παμφάγος και γι’ αυτό θανάσιμος κίνδυνος για τον άνθρωπο

Ο λευκός καρχαρίας ή αλλιώς σπρίλλιος, φθάνει σε μήκος μεγαλύτερο των 6 μέτρων και ζυγίζει συνήθως μέχρι 2.240 κιλά. Είναι το μόνο είδος του γένους του (Carcharodon) που υπάρχει ακόμα.

Ξεπερνάει τα 30 χρόνια. Είναι αναμφισβήτητα το μεγαλύτερο γνωστό αρπακτικό της θάλασσας και είναι ένας από τους βασικούς εχθρούς των θαλάσσιων θηλαστικών, ενώ η ταχύτητα που αναπτύσσει μπορεί να φτάσει τα 56 χλμ/ώρα.

Τρέφεται με ό,τι συναντά, όπως θαλάσσια ζώα, πτερυγιόποδα, θαλασσοπούλια, θηλαστικά του πελάγους και του ωκεανού και φυσικά, έρχεται πρώτος στην καταγραφή θανάσιμων επιθέσεων σε ανθρώπους.