Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Κοινωνικό Μέρισμα, άνοιξε η εφαρμογή: Τα 6 βήματα για να κάνετε αίτηση



Ανοιξε χθες η ηλεκτρονική εφαρμογή για το κοινωνικό μέρισμα (www.koinonikomerisma.gr/) ώστε από σήμερα μέχρι και τις 12 Δεκεμβρίου οι δικαιούχοι να κάνουν τις αιτήσεις και να πάρουν το ποσό που τους αναλογεί από τα 720 εκατ. ευρώ που διατίθενται συνολικά.

Θεωρητικά το κοινωνικό μέρισμα κυμαίνεται από 250 ευρώ για μονοπρόσωπα νοικοκυριά με εισόδημα κοντά στα 9.000 ευρώ μέχρι και 1.350 ευρώ για οικογένειες με έξι ανήλικα παιδιά και εισόδημα μεγαλύτερο ή ίσο των 15.000 ευρώ.

Το εισόδημα θα προσδιοριστεί με βάση το σύνολο των εισοδημάτων του νοικοκυριού, δηλαδή των ενηλίκων που κάνουν δήλωση.

Ως ετήσιο εισόδημα λαμβάνεται υπόψη το μεγαλύτερο ποσό μεταξύ του συνολικού δηλωθέντος εισοδήματος και του τεκμαρτού εισοδήματος.

Ειδική μέριμνα

Στις οδηγίες που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών, εκτός από τα έξι βήματα της αίτησης, υπάρχει η διευκρίνιση ότι για τους συνταξιούχους άνω των 70 ετών και αυτούς που παίρνουν το επίδομα των ανασφάλιστων υπερηλίκων του ΟΓΑ δεν είναι απαραίτητη η υποβολή αίτησης αν πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Σε 6 βήματα

Για όλους τους υπόλοιπους η αίτηση θα υποβληθεί σε έξι βήματα:

1. Με την είσοδό σας στο σύστημα θα σας ζητηθεί να επιβεβαιώσετε τον ΑΜΚΑ σας και να εισάγετε ένα e-mail και τον αριθμό ενός κινητού τηλεφώνου. Επίσης, να συναινέσετε στην επεξεργασία των στοιχείων που απαιτούνται, δηλαδή των στοιχείων που αφορούν εσάς, τη/το σύζυγό σας ή/και τα προστατευόμενα τέκνα σας. Αν το σύστημα δεν πιστοποιεί τον συνδυασμό ΑΦΜ και ΑΜΚΑ που έχετε εισαγάγει, θα εμφανιστεί αντίστοιχο μήνυμα.

Στην αυτή την περίπτωση θα πρέπει να πάτε σε ένα ΚΕΠ και να ζητήσετε να ενημερώσετε την εγγραφή του ΑΜΚΑ σας ως προς το πεδίο του ΑΦΜ. Μόλις γίνει η διόρθωση μπορείτε να ξεκινήσετε εκ νέου τη διαδικασία για την υποβολή της αίτησης.

2. Αφού συναινέσετε στην επεξεργασία προσωπικών και λοιπών στοιχείων, θα εμφανιστεί μια φόρμα που αναφέρει:

τα προσωπικά σας στοιχεία, οικονομικά στοιχεία, περιουσιακά στοιχεία,

μια ένδειξη για το αν πληρούται το κριτήριο της μόνιμης κατοικίας στην Ελλάδα την τελευταία πενταετία,

μια ένδειξη για το αν ικανοποιείται το κριτήριο της ύπαρξης έστω και ενός μήνα ασφάλισης φορέα κύριας ασφάλισης,

μια λίστα με τα μέλη του νοικοκυριού σας.

Αν κάποια από τα προσωπικά σας στοιχεία εμφανίζονται λανθασμένα στο σύστημα θα πρέπει να μεταβείτε σε ένα ΚΕΠ και να διορθώσετε το στοιχείο.

Αν το σύστημα δεν έχει σωστή ένδειξη για το κριτήριο ύπαρξης έστω και ενός μήνα ασφάλισης σε φορέα κοινωνικής ασφάλισης, θα πρέπει να μεταβείτε σε υποκατάστημα του ΕΦΚΑ και να ζητήσετε να διορθωθούν τα στοιχεία.

3. Απαραίτητη είναι η συμπλήρωση αριθμού λογαριασμού IBAN στον οποίον είστε δικαιούχος ή συνδικαιούχος. Σε αντίθετη περίπτωση, δεν θα πραγματοποιηθεί η πληρωμή ακόμα και αν πληρούνται τα κριτήρια.

4. Σε περίπτωση που το νοικοκυριό σας περιλαμβάνει και ενήλικα φιλοξενούμενα μέλη, απαιτείται η συγκατάθεσή τους, μέσω των κωδικών τους στο Taxisnet, για την προσπέλαση των στοιχείων τους από τη ΓΓΠΣ, προκειμένου να διαπιστώσετε αν πληρούνται τα κριτήρια χορήγησης. Η θετική συγκατάθεση όλων των φιλοξενούμενων ενηλίκων εντός της προθεσμίας είναι απαραίτητη προϋπόθεση ολοκλήρωσης της αίτησης.

5. Εφόσον όλα τα ενήλικα μέλη του νοικοκυριού σας έχουν συναινέσει, εμφανίζεται η ένδειξη που αναφέρει αν πληρούνται τα κριτήρια χορήγησης. Σε θετική περίπτωση, ενημερώνεστε αμέσως για το ποσό του κοινωνικού μερίσματος που αντιστοιχεί στο νοικοκυριό σας. Διαφορετικά, εμφανίζονται αναλυτικά οι λόγοι για τους οποίους δεν είστε δικαιούχος. Εάν δεν εμφανιστεί αυτή η πληροφορία, κάποιο από τα μέλη του νοικοκυριού δεν έχει δώσει ακόμα τη συναίνεσή του ή έχει αρνηθεί να τη δώσει.

6. Εφόσον πληρούνται τα κριτήρια, θα πρέπει να κάνετε την επιλογή [Αποδέχομαι το κοινωνικό μέρισμα] ώστε να καταστείτε δικαιούχος. Σε περίπτωση μη αποδοχής, δεν θα καταστείτε δικαιούχος ακόμα και αν πληρούνται τα κριτήρια