Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

ΓΣΕΕ: Να μην μπει χέρι στα αποθεματικά του ΑΚΑΓΕ



Για «ψιλικατζίδικες» τακτικές κάνει λόγο η ΓΣΕΕ, σε ανακοίνωση σχετικά με τη χρήση των αποθεματικών του ΑΚΑΓΕ (Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης των Γενεών) από το ΙΚΑ, τονίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο δεν λύνεται το πρόβλημα της βιωσιμότητας των Ταμείων, για το οποίο -όπως επισημαίνεται- η ΓΣΕΕ έχει κατ' επανάληψη κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου.

Την ίδια στιγμή μάλιστα, όπως αναφέρεται, υπάρχουν 1.500.000 άνεργοι και χιλιάδες εργαζόμενοι που δουλεύουν με μαύρη και ανασφάλιστη εργασία και ελαστικές μορφές απασχόλησης.

Η ΓΣΕΕ στην ανακοίνωσή της τονίζει ότι «η συγκεκριμένη απόφαση αποδεικνύει την τραγική κατάσταση που επικρατεί στο ΙΚΑ, αλλά και τα τραγικά αποτελέσματα της αντιασφαλιστικής μεταρρύθμισης.

Αντί η κυβέρνηση να υποθηκεύει το μέλλον των νέων γενεών, πρέπει να εφαρμόσει επιτέλους πολιτικές που θα οδηγήσουν στην αύξηση της απασχόλησης, της ανασφάλιστης εργασίας και στη μετατροπή των συμβάσεων από μερικής σε πλήρους απασχόλησης».

To υπουργείο Εργασίας, σε απάντησή του ανέφερε:

«1. Τα έσοδα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για το οκτάμηνο του έτους 2016, αυξήθηκαν κατά 345,70 εκατ. ευρώ ή κατά ποσοστό 4,96% σε σχέση με τα έσοδα του οκταμήνου του έτους 2015. Για τον λόγο αυτόν όχι μόνον τα ελλείμματα του δεν αυξήθηκαν, αλλά για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια δεν χρειάστηκε να προβεί σε εσωτερικό δανεισμό για την καταβολή των συντάξεων.

»2. Ποτέ δεν υπήρξε θέμα «σπασίματος του κουμπαρά του ΑΚΑΓΕ», που προορίζεται να συμπληρώσει τα καταληστευμένα από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ αποθεματικά των ταμείων. Ποια είναι η διαστρέβλωση της γκρίζας προπαγάνδας; Στο εσωτερικό του ΑΚΑΓΕ λειτουργεί, με οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια, εντελώς ξεχωριστά από τον «κουμπαρά», ειδικός «Λογαριασμός Αλληλεγγύης Συνταξιούχων», ο λεγόμενος και «μικρός ΑΚΑΓΕ».

 
Από τη σύσταση του ο τελευταίος έχει ως αποστολή να καλύπτει, μαζί με τον κρατικό προϋπολογισμό, τα ελλείμματα των Ταμείων. Αυτό έγινε το 2014 επί κυβέρνησης ΝΔ και επαναλήφθηκε και το 2015, με τις ψήφους και των εκπροσώπων των συνδικαλιστικών οργανώσεων που καταψήφισαν τώρα την ανάλογη πρόταση του Διοικητή του ΙΚΑ, που δεν έκανε τίποτα παραπάνω από τα να επαναλάβει τη σχετική εγγραφή του φετινού προϋπολογισμού.

»Να τελειώνουν τα παιχνίδια με την αλήθεια στην πλάτη των συνταξιούχων. Σε πείσμα όσων το οδήγησαν στο χείλος του γκρεμού, η ασφαλιστική μεταρρύθμιση ξαναστήνει το ασφαλιστικό σύστημα με όρους ισονομίας και κοινωνικής δικαιοσύνης».