Τρίτη 23 Ιουλίου 2024 -

Διάβημα της Λιβύης για τις ελληνικές έρευνες νοτίως της ΚρήτηςΗ προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης που είναι όμως αναγνωρισμένη διεθνώς, απέστειλε διάβημα προε την Ελλάδα σχετικά με τις θαλάσσιες έρευνες από νορβηγικό ερευνητικό σκάφος στα Οικόπεδα νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης , θέτοντας θέμα παραβίασης του τουρκολιβυκού Μνημονίου.

Την προηγούμενη εβδομάδα  ενώ είχαν ολοκληρωθεί οι έρευνες του σεισμογραφικού Ramform Hyperion σε μια περιοχή που φαίνεται πως υπάρχουν μεγάλα κοιτάσματα φυσικού αερίου, στάλθηκε διάβημα διαμαρτυρίας στον Έλληνα πρεσβευτή στην Τρίπολη Ν.Γαριλίδη.

Η κυβέρνηση της Λιβύης του Αμπντέλ Χαμιντ Ντμπεϊμπά αμφισβητεί έτσι τα Οικόπεδα τα οποία έχει καθορίσει η Ελλάδα βάσει του νόμου Μανιάτη που προβλέπει ότι σε περίπτωση απουσίας διμερούς συμφωνίας οριοθέτησης τότε εξωτερικό όριο της Ελληνικής ΑΟΖ θεωρείται η μέση γραμμή.

Η κυβέρνηση της Τρίπολης είχε αντιδράσει και το καλοκαίρι του 2019 με διαβήματα προς την Αθήνα και συνέχισε με την υπογραφή του τουρκολυβικού Μνημονίου, με το οποίο έχει ως στόχο να δημιουργήσει τετελεσμένα στην Ανατολική Μεσόγειο προς όφελος της Τουρκίας και ανοίγοντας τον δρόμο στην Λιβύη να αμφισβητήσει με βάση αυτό μεγάλο τμήμα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Το υπόλοιπο κομμάτι της ελληνικής υφαλοκρηπίδας επιχειρεί να το υφαρπάξει η Τουρκία.

Η προσωρινή λιβυκή κυβέρνηση, είχε σπεύσει να υπογράψει ένα ακόμη Μνημόνιο με την Τουρκία το 2022 για κοινές έρευνες και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στις «θαλάσσιες περιοχές» της Λιβύης, το οποίο ακυρώθηκε από το Διοικητικό Εφετείο της Λιβύης αλλά για την κυβέρνηση Α.Ντμπεϊμπά παραμένει εν ισχύ.

Η Τουρκία υποστηρίζει πλήρως την κυβέρνηση Ντμπεϊμπά αλλά κάνει ανοίγματα και προς την Βεγγάζη και προς τον στρατηγό Χαφταρ για να εξασφαλίσει τις συμφωνίες που έχει υπογράψει με την προσωρινή κυβέρνηση προσφέροντας και στρατιωτική και οικονομική στήριξη ενώ σημαντικές τουρκικές επιχειρήσεις επιστρέφουν στην Λιβύη.