Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Ζεστό ή κρύο νερό; - Τι λένε οι ειδικοί για τον οργανισμό μας



Ασχέτως αν πρέπει να πίνεις ζεστό ή κρύο νερό, το ζήτημα είναι να πίνεις νερό! Πολύ νερό! Και αυτό γιατί όπως γνωρίζεις ήδη τα οφέλη του νερού στην υγεία και στο σώμα μας είναι πολλά!

Πρέπει να πίνεις ζεστό ή κρύο νερό; Οι ειδικοί δίνουν την απάντηση αλλά ας δούμε πρώτα γιατί το νερό κάνει καλό!

Όπως γνωρίζεις ήδη τα οφέλη του νερού είναι πολλά:

  • Το νερό «δουλεύει» για την απώλεια βάρους καθώς μειώνει την επιθυμία σου για φαγητό και αυξάνει τον μεταβολισμό σου. Και φυσικά έχει 0 θερμίδες.
  • Το νερό αυξάνει την ενέργειά σου, σε βοηθά να σκεφτείς πιο καθαρά και να είσαι συγκεντρωμένος.
  • Απομακρύνει τις τοξίνες. Αφαιρεί τα «απόβλητα» μέσω του ιδρώτα και της ούρησης και μειώνει τον κίνδυνο της πέτρας στα νεφρά και των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος.
  • Ενυδατώνει το δέρμα, του δίνει μια λάμψη, το κάνει μαλακό και μειώνει τις ρυτίδες. Το νερό όλα αυτά!
  • Αν έχεις πονοκέφαλο, πιες νερό! Το νερό εμποδίζει τους πονοκεφάλους που οφείλονται στην αφυδάτωση.

Πρέπει, λοιπόν, να πίνεις κρύο ή ζεστό νερό; Οι ειδικοί απαντούν και λένε πως το καθένα έχει τα δικά του οφέλη. 

Σύμφωνα με την ειδικό Jacqueline Schaffer, πρέπει να πίνεις τόσο ζεστό όσο και κρύο νερό σε διαφορετικές χρονικές στιγμές και για διαφορετικούς λόγους.

Όπως εξηγεί η ίδια, το ζεστό νερό είναι γνωστό για τη μείωση των επιπέδων του άγχους και τη βελτίωση του κεντρικού νευρικού συστήματος. Το ζεστό νερό μπορεί επίσης να ενεργοποιήσει αποκρινείς αδένες (που συνδέονται με την εφίδρωση) για να εκκρίνουν τις τοξίνες στις οποίες εκτίθεσαι καθημερινά.

Σύμφωνα με την Dr. Schaffer το ζεστό νερό είναι καλό για το στομάχι, καθώς μπορεί να σε βοηθήσει με τη δυσκοιλιότητα, ενεργοποιώντας τις συσπάσεις στον γαστρεντερικό σωλήνα.

Το κρύο νερό απ’ την άλλη, έχει τα δικά του οφέλη. Ένα ποτήρι κρύο νερό μπορεί να κάνει το δέρμα σου πιο λαμπερό και παράλληλα «επισκευάζει» τους μύες.

Το κρύο νερό αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος στην επιφάνεια του δέρματος, πολύ περισσότερο απ’ το ζεστό νερό. Την ίδια στιγμή βοηθά στη μείωση της εσωτερικής θερμοκρασίας του σώματος μετά από τη γυμναστική. Με αυτόν τον τρόπο μειώνει τους ερεθισμούς και τις λοιμώξεις ενώ επιτρέπει στο σώμα να επανέλθει πιο γρήγορα.

Την επόμενη φορά που θα πας να πιεις νερό, σκέψου αν πρέπει να πιεις κρύο ή ζεστό!