Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Tα οφέλη από τη διακοπή του καπνίσματος



Το κάπνισμα είναι μία παγκόσμια επιδημία καθώς είναι η δεύτερη αιτία θανάτου σκοτώνοντας 6.000.000 ανθρώπους τον χρόνο, ενώ το 2030 θα ευθύνεται για την απώλεια 8.000.000 ατόμων τον χρόνο.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καπνίσματος (31 Μαΐου 2017), θα αναφερθούμε στα οφέλη από τη διακοπή του, που είναι θεμελιώδες ζήτημα διότι ο κίνδυνος από την έκθεση στο κάπνισμα είναι μεγάλος, ενώ οι ευεργετικές συνέπειες της διακοπής του καπνίσματος άμεσες.

Έτσι τα οφέλη από τη διακοπή του καπνίσματος εμφανίζονται από τα πρώτα 20 λεπτά όπου η αρτηριακή πίεση και οι σφύξεις επανέρχονται στα φυσιολογικά πλαίσια, ενώ μέχρι το πρώτο 48ωρο τα επίπεδα του οξυγόνου στο αίμα αυξάνουν και η νικοτίνη προοδευτικά αποβάλλεται από τον οργανισμό.

Παράλληλα, τα καρδιαγγειακά επεισόδια μειώνονται σε συχνότητα και η αίσθηση της όσφρησης και της γεύσης βελτιώνεται.

Μέσα στο πρώτο 10ημερο από τη διακοπή του καπνίσματος, η νικοτίνη αποβάλλεται από τον οργανισμό, ενώ κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους από τη διακοπή, ο κίνδυνος για κάποιο καρδιαγγειακό επεισόδιο μειώνεται κατά το ήμισυ.

Τέλος, άτομα τα οποία έχουν διακόψει το κάπνισμα μία 10ετία, έχουν σημαντικά μειωμένο κίνδυνο θανάτου από διάφορες μορφές καρκίνου όπως του φάρυγγα, του στόματος και του πνεύμονα, ενώ 15 έτη μετά τη διακοπή, τα καρδιαγγειακά επεισόδια μειώνονται σε συχνότητα όμοια με ενός ατόμου που δεν έχει καπνίσει ποτέ!