Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Σε τι βοηθάει η βιταμίνη Β και πού θα την βρείτε



Εάν θες να ενεργοποιήσουν το μεταβολισμό σου και να ενισχύσεις τις προσπάθειές σου για απώλεια βάρους δεν χρειάζεται να κάνεις τίποτα περισσότερο παρά να προσθέσεις στη διατροφή σου τη βιταμίνη Β.

Η εν λόγω βιταμίνη βοηθάει, ακόμα, στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου, την οξυδέρκεια και τη διάθεση, ενώ προστατεύει και από παθήσεις και ασθένειες. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η βιταμίνη Β1, η οποία βοηθά την πέψη και την οποία θα βρεις σε μερικά από τα αγαπημένα σου πρωινά τρόφιμα, όπως τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα καρύδια και τα φρέσκα φρούτα. 

 

Ακόμα μία βιταμίνη που συμβάλλει στο μεταβολισμό των υδατανθράκων και των λιπών είναι η Β2, η οποία βρίσκεται στα αβγά, τις ντομάτες, τις γλυκοπατάτες, τους ξηρούς καρπούς και το κρέας. Εξίσου ευεργετική είναι και η Β9, την οποία συναντούμε σε τροφές όπως το συκώτι, το φύτρο σιταριού και τα πράσινα λαχανικά. 

Όσον αφορά στη Β12πρόκειται για μια βιταμίνη που πολλοί άνθρωποι έχουν έλλειψη, αν και η πρόσληψή της είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και βοηθάει στη διαδικασία καύσης λίπους. Οι κρεατοφάγοι μπορούν να τη βρουν σε τροφές όπως το συκώτι και τα μύδια, ενώ οι χορτοφάγοι στη διατροφική μαγιά και τα περισσότερα φυτικά γάλατα.