Παρασκευή 19 Αυγούστου 2022 -

ΠΟΥ: Μακρύς ο αγώνας κατά του ΖίκαΟ αγώνας εναντίον της επιδημίας του ιού Ζίκα θα είναι «μακρύς», προειδοποίησε η γενική διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Μάργκαρετ Τσαν, κατά τη διάρκεια επίσκεψής της στη Βραζιλία.

«Ο ιός Ζίκα είναι πολύ περίπλοκος, πολύ ανθεκτικός, πολύ δύσκολος, όπως και το κουνούπι Aedes aegypti (σ.σ. φορέας που μεταδίδει τον ιό στον άνθρωπο)», είπε η Τσαν στη Μπραζίλια.

«Πήραμε μαθήματα από τον δάγκειο και από τον τσικουνγκούνια στο παρελθόν και πρέπει να περιμένουμε περισσότερα κρούσματα, πρέπει να περιμένουμε ότι θα είναι ένας μακρύς δρόμος», πρόσθεσε η γενική διευθύντρια του ΠΟΥ έπειτα από συνάντηση που είχε με την πρόεδρο της Βραζιλίας Ντίλμα Ρουσέφ και πολλούς υπουργούς της κυβέρνησής της.
 

Στις αρχές Φεβρουαρίου ο Οργανισμός είχε εκτιμήσει πως ενδέχεται ο Ζίκα να συνδέεται με την εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων μικροκεφαλίας, μιας σοβαρής γενετικής δυσμορφίας, καλώντας να μελετηθεί το ζήτημα το συντομότερο δυνατόν, ενώ κήρυξε «κατάσταση υγειονομικής έκτακτης ανάγκης σε διεθνές επίπεδο» εξαιτίας της επιδημίας του ιού.