Τρίτη 16 Απριλίου 2024 -

Πώς θα καταλάβετε ότι το έχετε παρακάνει με την πρωτεΐνη;



Ενόψει καλοκαιριού πολλοί κάνουν δίαιτα και μερικές από τις δημοφιλέστερες δίαιτες βασίζονται κυρίως στην κατανάλωση πρωτεΐνης (όπως η γνωστή δίαιτα Atkins) και στη μειωμένη λήψη υδατανθράκων. Μήπως όμως το παρακάνετε με τις πρωτεΐνες;  

Οι διατροφολόγοι τονίζουν πως οι πρωτεΐνες είναι απολύτως απαραίτητες για τον οργανισμό, αφού αποτελούν την βασική πηγή ενέργειας για τη λειτουργία του. 

Ωστόσο η υπερβολική κατανάλωση πρωτεΐνης και η απουσία υδατανθράκων και φυτικών ινών από τη διατροφή μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση των ακόλουθων ανεπιθύμητων συμπτωμάτων.

1. Κακοσμία στόματος: Όσοι ακολουθούν δίαιτα Άτκινς, συχνά διαπιστώνουν ότι έχουν δύσοσμη αναπνοή. Όταν δεν τρώτε αρκετούς υδατάνθρακες, το σώμα χρησιμοποιεί το λίπος για την παραγωγή ενέργειας, παράγοντας κετόνες, οι οποίες ευθύνονται για την κακοσμία του στόματος.

2. Πνευματική κόπωση: Αν καθώς πλησιάζει το απόγευμα, νιώθετε τα μάτια σας να κλείνουν και ζητάτε απεγνωσμένα καφέ ή σνακ για να λειτουργήσετε φυσιολογικά, ίσως φταίει η υπερβολική πρωτεΐνη και η χαμηλή πρόσληψη υδατανθράκων. Οι υδατάνθρακες είναι η βασική πηγή ενέργειας του εγκεφάλου, και η έλλειψή τους προκαλεί αδυναμία συγκέντρωσης. Τα υγιεινά σνακ ανάμεσα στο μεσημεριανό και το δείπνο, θα σας δώσουν την απαραίτητη ενέργεια.

3. Κακή διάθεση: Όσοι τρώνε πολλές πρωτεΐνες, συχνά δεν τρώνε αρκετούς υδατάνθρακες, τους οποίους ο εγκέφαλος χρειάζεται για να έχει ενέργεια και καλή διάθεση.

4. Αύξηση του βάρους: Είναι γεγονός ότι μια δίαιτα με πολλές πρωτεΐνες μπορεί να ικανοποιήσει την πείνα σας, αλλά αν το παρακάνετε με τις πρωτεΐνες ζωικής προέλευσης και τα πρωτεϊνούχα ροφήματα, θα πάρετε βάρος. Το κρέας συνεπάγεται επιπλέον λιπαρά, ενώ τα περισσότερα ροφήματα πρωτεΐνης έχουν ζάχαρη για τη βελτίωση της γεύσης. 

5. Δυσκοιλιότητα: Η υπερβολική πρόσληψη πρωτεϊνών μπορεί να προκαλέσει δυσκοιλιότητα. Ο λόγος είναι ότι συχνά λείπουν από τη διατροφή οι φυτικές ίνες των φρούτων και των λαχανικών, οι οποίες είναι απαραίτητες για την πέψη και τις κινήσεις του εντέρου.