Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Μπορεί η καφεΐνη να σκοτώσει;



Θάνατος επήλθε για έναν μέχρι πρότινος υγιή έφηβο 16 χρονών, από τη Νότια Καρολίνα, εξαιτίας της υπερβολικής κατανάλωσης καφεΐνης. Σύμφωνα δε με το ιατροδικαστικό πόρισμα, ειδικότερα ο λόγος του θανάτου ήταν η ποσότητα καφεϊνούχων ροφημάτων σε ελάχιστο χρονικό διάστημα.

Ο Ντέιβις Άλλεν Κράιπ είχε καταναλώσει σε διάστημα μόλις δύο ωρών έναν καφέ, ένα αναψυκτικό με καφεΐνη και ένα ενεργειακό ποτό και λίγο αργότερα κατέρρευσε ξαφνικά ενώ βρισκόταν στο σχολείο, αναφέρει ο ιατροδικαστής Γκάρι Γουότς. Όπως δήλωσε ο ίδιος, ο άτυχος νεαρός πέθανε λόγω «καρδιακού επεισοδίου λόγω πρόσληψης καφεΐνης που προκάλεσε πιθανή αρρυθμία».

Η νεκροψία υπέδειξε ότι ο 16χρονος δεν είχε κάποιο προϋπάρχον καρδιαγγειακό νόσημα.

Ο Γουότς δήλωσε πως οι επιπλοκές δεν αποδίδονται τόσο στη συνολική ποσότητα καφεΐνης στον οργανισμό του 16χρονου όσο στη μεγάλη πρόσληψη καφεΐνης σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Πρόσληψη καφεΐνης σε παιδιά, εφήβους & ενήλικες

Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (AAP) δεν ενθαρρύνει την κατανάλωση ενεργειακών ποτών από παιδιά και εφήβους, καθώς τα συστατικά τους δεν έχουν ελεγχθεί ως προς την ασφάλειά τους στις μικρές ηλικίες. Σύμφωνα με την Ακαδημία, τα περισσότερα ενεργειακά ποτά περιέχουν καφεΐνη που ισοδυναμεί με τρία φλιτζάνια καφέ και έως και 14 κουταλιές του γλυκού ζάχαρη.

Ο Κράιπ εκτιμάται ότι κατανάλωσε περίπου 470 mg καφεΐνης σε διάστημα μόλις δύο ωρών. Το ανώτατο όριο που θεωρείται ασφαλές –για τους υγιείς ενήλικες όμως– είναι τα 400 mg καφεΐνης ημερησίως, ποσότητα που αντιστοιχεί περίπου σε 4 φλιτζάνια καφέ.

Το 2015 η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίµων απεφάνθη ότι η πρόσληψη άνω των 400 mg καφεΐνης μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των καρδιακών παλμών, άνοδο της αρτηριακής πίεσης, ακανόνιστο καρδιακό παλμό, τρέμουλο, νευρικότητα, αϋπνία ή και κρίση πανικού.

Η καφεΐνη μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο;

Η καφεΐνη είναι διεγερτική ουσία που επιδρά άμεσα στο κεντρικό νευρικό σύστημα, εντείνοντας την εγρήγορση και καταπολεμώντας την υπνηλία. Όταν εισέλθει στον οργανισμό χρειάζονται αρκετές ώρες για να αποβληθεί πλήρως.

Η κατανάλωση μερικών φλιτζανιών καφέ ή άλλων καφεϊνούχων προϊόντων μέσα στην ημέρα θεωρείται ασφαλής, ωστόσο η υπερβολική πρόσληψη καφεΐνης και μάλιστα σε μικρό χρονικό διάστημα δεν συνιστάται. Ο κίνδυνος θανάτου από υπερβολική δόση καφεΐνης είναι σε κάθε περίπτωση υπαρκτός.

Να σημειωθεί ότι κάθε άνθρωπος παρουσιάζει διαφορετικά επίπεδα ανοχής στην καφεΐνη, επομένως η ίδια ποσότητα μπορεί σε έναν άνθρωπο να προκαλέσει αϋπνία και νευρικότητα ενώ σε έναν άλλο όχι.

Μείωση της πρόσληψης καφεΐνης προτείνεται σε άτομα που εκδηλώνουν συμπτώματα όπως πονοκέφαλο, αϋπνία, νευρικότητα, ευερεθιστότητα, στομαχικές ενοχλήσεις, ταχυπαλμία και μυϊκούς σπασμούς.