Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Καρκίνος δέρματος: 7 σημάδια που δεν πρέπει να αγνοείτε



Ο καρκίνος του δέρματος αποτελεί τον πιο συχνό τύπο καρκίνου και ειδικά στις χώρες με αυξημένη ηλιακή ακτινοβολία, όπως η Ελλάδα.

Ο καρκίνος του δέρματος εμφανίζεται συχνότερα στην περιοχή του δέρματος που εκτίθεται στην ηλιακή ακτινοβολία, μπορεί όμως να εμφανιστεί και σε σημεία του σώματος που δεν είναι εκτεθειμένα.

Υπάρχουν τρεις τύποι καρκίνου του δέρματος:

1. Το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα

2. Το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα

3. Το μελάνωμα, που αποτελεί και τον σοβαρότερο τύπο καρκίνου δέρματος.

Και οι τρεις τύποι καρκίνου του δέρματος μπορεί να προληφθούν.

Σε αντίθεση με άλλα είδη καρκίνου, περισσότερες από 1 στις 4 περιπτώσεις διαγιγνώσκονται σε άτομα κάτω των 50 ετών.

Δείτε ποιες αλλαγές στο δέρμα σας σχετίζονται με καρκίνο και δεν πρέπει να αγνοήσετε:

Μία «άσχημη» ελιά

Αν παρατηρήσετε στο δέρμα σας μια ελιά που δεν μοιάζει με τις υπόλοιπες που έχετε στο σώμα σας, μην την αγνοήσετε. Δεν είναι πάντως μόνο οι νέες ελιές επικίνδυνες, αλλά και αυτές που έχετε από τη γέννησή σας και μπορεί να εξελιχθούν σε καρκίνο του δέρματος. Πολλοί άνθρωποι έχουν αρκετές κρεατοελιές στα μπράτσα και στην πλάτη. Αυτή που διαφέρει από τις υπόλοιπες είναι συνήθως η προβληματική.

Σκούρα ράβδωση στα νύχια

Οι ανεξήγητες αλλαγές στα νύχια μπορεί να είναι σημάδια διαφόρων τύπων καρκίνου. Το μελάνωμα είναι η τρίτη συχνότερη μορφή καρκίνου του δέρματος. Είναι όμως η χειρότερη γιατί η πορεία της νόσου καταλήγει συχνά στη μετάσταση και το θάνατο του αρρώστου. Αντίθετα με τις άλλες μορφές καρκίνου του δέρματος που προσβάλλουν συνήθως άτομα μεγάλης ηλικίας, το μελάνωμα εμφανίζεται συχνά και στο δέρμα νέων ανθρώπων. Η εμφάνισή του στις άκρες των δακτύλων και ειδικότερα στην περιοχή των νυχιών, περιγράφεται συχνότερα σε άτομα της κίτρινης ή της μαύρης φυλής, ενώ είναι σπάνια σε ανθρώπους της καυκάσιας φυλής. Το μεγάλο δάκτυλο του ποδιού, ο αντίχειρας και το μικρό δάκτυλο, αποτελούν τις συχνότερες θέσεις ανάπτυξής του.

Προβλήματα όρασης

Ο δεύτερος συχνότερος τύπος μελανώματος είναι το μελάνωμα του ματιού, το οποίο μπορεί να διαγνωστεί μόνο μέσω οφθαλμολογικών εξετάσεων. Ονομάζεται οφθαλμικό μελάνωμα και πρόκειται για καρκίνο των χρωστικών ιστών του ματιού. Το οφθαλμικό μελάνωμα σχεδόν πάντα ξεκινάει στο μάτι και σπάνια κάνει μετάσταση εκεί από κάποιο άλλο σημείο του σώματος. Πρόκειται για δυνητικά θανατηφόρο καρκίνο και όπως με όλα τα είδη καρκίνου, η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία είναι σημαντικές.

Σπυράκι που δεν υποχωρεί

Κάποιες μορφές καρκίνου εμφανίζονται σαν σπυράκια που δεν φεύγουν ή υποχωρούν προσωρινά και επανεμφανίζονται στο ίδιο σημείο.

Ελιά στο πόδι

Πολλοί άνθρωποι έχουν στίγματα στα πέλματα των ποδιών, τα οποία χρήζουν ιατρικής εξέτασης. Επειδή οι περισσότεροι δεν ελέγχουν συστηματικά τα πόδια τους, τέτοια σημάδια περνούν συχνά απαρατήρητα.

Αλλαγή στο χρώμα του δέρματος

Αν έχετε αφαιρέσει μια ελιά από το δέρμα και γύρω από το σημείο παρατηρείτε αλλαγές στο χρώμα του δέρματος, επισκεφθείτε δερματολόγο.

Μαύρο σημάδι στο μάγουλο

Το εσωτερικό του μάγουλου, η ρινική κοιλότητα, αλλά και ο κόλπος είναι σημεία που επίσης μπορεί να εκδηλωθεί μελάνωμα. Γι' αυτό αν εντοπίσετε ύποπτα σημάδια πρέπει να συμβουλευτείτε γιατρό.