Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

«Καφές για φροντιστές»: Ενα καινοτόμο πρόγραμμα για φροντιστές ασθενών με άνοια!



Ευχάριστα διαλείμματα για καφέ και διασκέδασησε συνδυασμό με ενημέρωση κι εκπαίδευση για τους φροντιστές ασθενών με άνοια(caregivercafé), θα προσφέρουν δωρεάν, η Ψυχογηριατρική Εταιρεία «Ο Νέστωρ» και το Σωματείο Αλληλοβοήθειας Φροντιστών ασθενών με νόσο Alzheimer και συναφών διαταραχών.

Πρόκειται για ένα καινοτόμο πρόγραμμα, που δεν έχει εφαρμοστεί ξανά στη χώρα μας και παρέχεται χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση των ωφελούμενων φροντιστών, με στόχο να τους δώσει χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τη φροντίδα των ασθενών αλλά και να τους στηρίξει ψυχολογικά, δίνοντάς τους ώθηση για να συνεχίσουν το έργο τους.

Το καινοτόμο πρόγραμμα, «καφές για φροντιστές», που ξεκινά με μια πρώτη συνάντηση γνωριμίας, την Τετάρτη 14 Οκτωβρίου, στην αίθουσα διδασκαλίας κι εκδηλώσεων του Κέντρου Alzheimer «ο Νέστωρ», στον 2ο όροφο, στην οδό Ι. Δροσοπούλου 22, στην Κυψέλη, θα επαναλαμβάνεται ανά δεκαπενθήμερο, από τις 17.30 έως τις 19.30, προκειμένου να προσφέρει σε τακτά χρονικά διαστήματα,  μια ανάσα ψυχαγωγίας & ενημέρωσης στους φροντιστές των ασθενών, που τόσο πολύ το έχουν ανάγκη.

Στις συναντήσεις αυτές, οι φροντιστές θα έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις με άλλους φροντιστές ασθενών, να ενημερωθούν και να πάρουν συμβουλές από επαγγελματίες υγείας, να αποφορτιστούν για λίγο από το βαρύ πρόγραμμά τους, πίνοντας καφέ και διασκεδάζοντας με δραστηριότητες χαλάρωσης και ψυχαγωγίας.

Το πρόγραμμα,πέραν των εκπαιδευτικών ωρών, περιλαμβάνει, προβολή ταινιών, ασκήσεις χαλάρωσης, χειροτεχνίες, χορό, μασάζ, κομμωτήριο κι άλλα πολλά που αναμένεται να αποτελέσουν την αρχή μιας ωραίας, ωφέλιμης και διασκεδαστικής συνήθειας για τους φροντιστές.

Επιπλέον, την ίδια στιγμή, εθελοντές θα αναλαμβάνουν την απασχόληση των ατόμων με άνοια, σε ξεχωριστό χώρο, σε περίπτωση που το επιθυμούν οι φροντιστές τους.

Υπεύθυνοι του Προγράμματος «καφές για φροντιστές» από την Ψυχογηριατρική Εταιρεία «ο Νέστωρ» είναι ο Ψυχίατρος, Αντώνης Μούγιας και από το Σωματείο Αλληλοβοήθειας Φροντιστών ασθενών με νόσο Alzheimer και συναφών διαταραχών, είναι η πρόεδρος, Παναγιώτα Σουρτζή.

Είναι γεγονός ότι οι φροντιστές ασθενών με άνοια, επιβαρύνονται ψυχικά σωματικά αλλά και οικονομικά, στην προσπάθειά τους να φέρουν εις πέρας το δύσκολο έργο τους. Στόχος των διοργανωτών του «καφέ για φροντιστές» είναι η ουσιαστική υποστήριξη του έργου τους και η εμψύχωσή τους για τη συνέχεια.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στα τηλέφωνα του Κέντρου Alzheimer «ο Νέστωρ», Ι. Δροσοπούλου 22, Κυψέλη: 210-8235050, 210-8235620.

 

Για περισσότερες πληροφορίες: www.nstr.gr

  

Λίγα λόγια για το έργο

 

Ο «Νέστωρ», είναι μια Μη Κυβερνητική, Μη Κερδοσκοπική Επιστημονική Οργάνωση, που ιδρύθηκε το 2001 από μέλη της Ελληνικής Γεροντολογικής Εταιρείας, με στόχο να παρέχει στους ηλικιωμένους συνανθρώπους μας, δωρεάν εξειδικευμένες και υψηλής ποιότητας υπηρεσίες, για την αντιμετώπιση της άνοιας και των υπολοίπων  ψυχογηριατρικών προβλημάτων που συχνά αντιμετωπίζουν τα άτομα της Τρίτης ηλικίας.

 

Έχοντας πάντα ως γνώμονα τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των ηλικιωμένων, που πάσχουν από ψυχογηριατρικά νοσήματα,  μέσω της ενίσχυσης της αυτονομίας και της ανεξάρτητης διαβίωσης τους, ο «Νέστωρ»  ανέπτυξε μια σειρά από δομές που συμβάλουν καθημερινά προς αυτή την κατεύθυνση.

Συγκεκριμένα, ο «Νέστωρ», ανέπτυξε και λειτουργεί μέχρι σήμερα:

 

-          Δύο Κέντρα Ημέρας Νόσου Alzheimer (Κυψέλη, Αγ. Ελευθέριος)

-          Κλινική Βραχείας Νοσηλείας για ασθενείς με άνοια

-          Δύο ψυχογηριατρικά Οικοτροφεία (Αθήνα, Χαλάνδρι)

-          Προστατευόμενο Διαμέρισμα

-          Ιατρείο Μνήμης και Ψυχιατρικό Ιατρείο, στους Δήμους Κηφισιάς, Νέας Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνος, Γαλατσίου, Βριλησσίων

-          Γραμμή SOS για φροντιστές ασθενών με άνοια

 

Επιπλέον ο «Νέστωρ», παρέχει εξειδικευμένες υπηρεσίες για την άνοια όπως:

 

-          εξωτερικά ιατρεία

-          συμβουλευτικές συνεδρίες

-          ομάδες εργοθεραπείας

-          ψυχοθεραπευτικές ομάδες συγγενών

-          πρόγραμμα βοήθειας στο σπίτι

-          εκπαιδευτικά μαθήματα για συγγενείς ασθενών

-          σεμινάρια για Επαγγελματίες Υγείας

 

Ο «Νέστωρ» σε συνεργασία με την κοινωνική υπηρεσία του δήμου της Αθήνας υλοποιεί πρόγραμμα σίτισης και ψυχολογικής υποστήριξης από εθελοντές, σε 35 οικογένειες ηλικιωμένων που το έχουν ανάγκη (μοναχικοί ηλικιωμένοι, ηλικιωμένοι που φροντίζουν ανήλικα εγγόνια και ηλικιωμένους με άνοια).

Ετησίως περισσότεροι από 5000 ηλικιωμένοι απολαμβάνουν δωρεάν, υψηλής ποιότητας υπηρεσίες για την αντιμετώπιση της άνοιας και της νόσου Alzheimer και για άλλα ψυχογηριατρικά προβλήματα ενώ τουλάχιστον 250 ασθενείς με άνοια νοσηλεύονται στην Κλινική Βραχείας Νοσηλείας. ,

Ο «Νέστωρ»,  απασχολεί σήμερα 76 εργαζόμενους και 45 ενεργούς εθελοντές.

 

Ιδιαίτερα σημαντικές είναι οι ενέργειες ενημέρωσης της κοινότητας σχετικά με τα προβλήματα των ηλικιωμένων μέσω ομιλιών, έντυπου υλικού και προωθητικών ενεργειών.