Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024 -

Η βιταμίνη που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων – Σε ποιες τροφές βρίσκεταιΕπιστήμονες από τις ΗΠΑ, προειδοποιούν πως η λήψη συμπληρωμάτων που περιέχουν τη γνωστή βιταμίνη Β3, μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων.

Αναλύοντας δεδομένα από χιλιάδες εθελοντές ανακάλυψαν ότι σχεδόν ένας στους τέσσερις ενήλικες έχουν επίπεδα της βιταμίνης υψηλότερα από τα συνιστώμενα.

Η βιταμίνη Β3 είναι επίσης γνωστή ως νιασίνη. Κάποτε λαμβανόταν συστηματικά για την μείωση της χοληστερόλης στο αίμα. Στις μέρες μας, όμως, λαμβάνονται κυρίως στατίνες για τον σκοπό αυτό.

Ωστόσο η βιταμίνη Β3 παραμένει πολύ συχνή στη δυτική διατροφή. Στις ΗΠΑ και σε περισσότερα από άλλα 50 κράτη είναι υποχρεωτικός ο εμπλουτισμός βασικών τροφίμων με αυτήν, λένε οι επιστήμονες. Αυτό είχε γίνει πριν από δεκαετίες, για να προλαμβάνονται διατροφικές ανεπάρκειες.

Στα τρόφιμα που εμπλουτίζονται συμπεριλαμβάνονται:

  • Το αλεύρι
  • Τα δημητριακά
  • Η βρώμη

Νέος μηχανισμός

Επιστήμονες από την Cleveland Clinic, στο Οχάιο, ανακάλυψαν ότι η περίσσεια της βιταμίνης επιβαρύνει την καρδιαγγειακή λειτουργία. Όπως αναφέρουν στην ιατρική επιθεώρηση Nature Medicine, το κλειδί είναι ένα υποπροϊόν της διάσπασής της που λέγεται 4ΡΥ.

Μελέτες στο εργαστήριο έδειξαν πως όταν είναι αυξημένα τα επίπεδα του 4ΡΥ στο αίμα, προκαλείται φλεγμονή στο κυκλοφορικό σύστημα.

Η φλεγμονή επιφέρει βλάβες στα αιμοφόρα αγγεία, οι οποίες με την πάροδο του χρόνου μπορεί να οδηγήσουν στην αθηροσκλήρωση.

Η αθηροσκλήρωση αποτελεί κύρια αιτία εμφραγμάτων, εγκεφαλικών και άλλων σοβαρών καρδιαγγειακών προβλημάτων.

«Η μελέτη μας αποκάλυψε έναν μοριακό μηχανισμό που έως τώρα αποτελούσε άγνωστο, αλλά σημαντικό συμβάλλοντα παράγοντα στην ανάπτυξη καρδιαγγειακής νόσου», δήλωσε ο επιβλέπων ερευνητής Dr. Stanley Hazen, επικεφαλής Καρδιαγγειακών & Μεταβολικών Επιστημών στο Ερευνητικό Ίδρυμα Lerner της Cleveland Clinic.

Και πρόσθεσε πως ο μέσος άνθρωπος καλό είναι να συμβουλεύεται πρώτα τον γιατρό του, πριν λάβει διατροφικά συμπληρώματα που περιέχουν βιταμίνη Β3.

Κρυφές αιτίες καρδιοπάθειας

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν τη μελέτη τους σε μία προσπάθεια να βρουν «κρυφές» αιτίες της καρδιοπάθειας.

Και αυτό διότι η νόσος συχνά επιμένει ακόμα και σε ανθρώπους που ακολουθούν όλες τις συστάσεις πρόληψης, όπως:

  • Να τρέφονται υγιεινά
  • Να περιορίσουν το αλκοόλ
  • Να γυμνάζονται τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας
  • Να έχουν υπό έλεγχο το σωματικό βάρος, την πίεση και το σάκχαρο (γλυκόζη) στο αίμα τους

Στο πλαίσιο αυτό, οι ερευνητές πραγματοποίησαν πρώτα αναλύσεις αίματος σε αρκετές χιλιάδες εθελοντές με σταθερή καρδιοπάθεια. Ύστερα τις επανέλαβαν σε πολύ μεγαλύτερους πληθυσμούς εθελοντών.

Όλες οι αναλύσεις έδειξαν πως η υπερκατανάλωση νιασίνης σχετιζόταν με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών προβλημάτων.

Η νέα μελέτη εντόπισε επίσης γενετικούς δεσμούς μεταξύ του 4PY και της φλεγμονής στα αιμοφόρα αγγεία.

Τα νέα ευρήματα μπορεί να εξηγούν το επονομαζόμενο «παράδοξο της νιασίνης». Με τον όρο αυτό περιγράφεται η παρατήρηση πως τις εποχές που η βιταμίνη Β3 λαμβανόταν ως φάρμακο για τη χοληστερόλη, τα οφέλη της ήταν πάντοτε μικρότερα από τα αναμενόμενα. Αυτό ουδείς μπορούσε να εξηγήσει έως σήμερα, πρόσθεσε ο Dr. Hazen.