Τρίτη 16 Απριλίου 2024 -

Η αναιμία αυξάνει το κίνδυνο θανάτου σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια



Οι καρδιοπαθείς με αναιμία έχουν αυξημένο κατά 30%-60% τον κίνδυνο επιπλοκών και θανάτου, σύμφωνα με έρευνα που έγινε από επιστήμονες σε ΗΠΑ και Ιταλία. Αν λάβουμε υπόψη μας ότι το 25%-60% των ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια έχουν και αναιμία τότε τα ποσοστά κινδύνου εκ των πραγμάτων είναι αυξημένα.

Στη έρευνα συμμετείχαν 5.002 ασθενείς στους οποίους γινόταν τακτικός έλεγχος αίματος. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το 23% των ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια είχαν και αναιμία. Παρατήρησαν δε, ότι οι αναιμικοί ασθενείς ήταν μεγαλύτερης ηλικίας, και παρουσίαζαν επίσης και διαβήτη.

 Επιπροσθέτως, είδαν ότι οι ασθενείς που είχαν μεγάλη πτώση της αιμοσφαιρίνης τους, κατά τους 12 μήνες της παρακολούθησης, είχαν 47% περισσότερες εισαγωγές στο νοσοκομείο και 60% περισσότερους θανάτους. Ενώ, οι ασθενείς που παρουσίαζαν αύξηση της αιμοσφαιρίνης τους είχαν 22% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου.

Οι ασθενείς που στην έναρξη της έρευνας δεν είχαν αναιμία είχαν κατά 21% μικρότερο κίνδυνο θανάτου ενώ, οι ασθενείς που από την αρχή της έρευνα ήταν αναιμικοί ή που κατά τη διάρκεια της έρευνας παρουσίαζαν πτώση της αιμοσφαιρίνης τους, ήταν αυτοί που είχαν τη χειρότερη μορφή καρδιακής ανεπάρκειας και αυξημένους άλλους παράγοντες στο αίμα που σχετίζονται με καρδιακά προβλήματα όπως η πρωτεΐνη CRP.

Εν ολίγοις οι ειδικοί σημειώνουν ότι οι ασθενείς που έχουν καρδιακή ανεπάρκεια είναι πολύ σημαντικό να προσέχουν τις τιμές της αιμοσφαιρίνης τους καθώς η χαμηλή αιμοσφαιρίνη αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών και θανάτου. Όπως επισημαίνουν η χαμηλή αιμοσφαιρίνη σημαίνει μειωμένος σίδηρος στον οργανισμό.

Οι επιστήμονες δεν μπορούν να πουν με ακρίβεια αν η αναιμία χειροτερεύει την καρδιακή ανεπάρκεια ή αν η είναι δείκτης επιδείνωσης της καρδιάς,  γι αυτό θεωρούν ότι είναι απαραίτητη μια ακόμη μελέτη στην οποία θα διερευνηθεί επαρκώς ο ρόλος της αιμοσφαιρίνης στην καρδιακή ανεπάρκεια.