Τρίτη 30 Απριλίου 2024 -

Αυτές είναι οι πέντε τροφές που πρέπει να αποκλείσετε από την διατροφή σας σύμφωνα με τους καρδιολόγους



Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι μερικές τροφές επηρεάζουν θετικά την καρδιά ενώ άλλες θα πρέπει να τις αποφεύγουμε γιατί είναι επιζήμιες.

Σε συνδυασμό μάλιστα με καθιστική ζωή τα προβλήματα υγείας θα αυξηθούν.

 
 Σύμφωνα με τον καρδιολόγο, Neil Srinivasan ο οποίος διευθύνει την Heart Clinic της Βρετανίας «Η καρδιοπάθεια και το εγκεφαλικό εξακολουθούν να είναι οι μεγαλύτεροι δολοφόνοι στον δυτικό κόσμο, παρά τις ιατρικές προόδους. Η παχυσαρκία, ο διαβήτης και ο καθιστικός τρόπος ζωής οδηγούν σε αυξημένη χοληστερόλη, υψηλή αρτηριακή πίεση και αντίσταση στην ινσουλίνη – αυτά είναι τα τεράστια προβλήματα στη σύγχρονη ζωή».

«Στο επίκεντρο όλων αυτών των προβλημάτων υγείας είναι επεξεργασμένες τροφές», τονίζει και αναφέρει τις τροφές που πρέπει να αποφεύγουμε, δίνοντας παράλληλα και τις εναλλακτικές τους.

Δημητριακά

Το να ξεκινάτε την ημέρα σας με ένα μπολ δημητριακών τα οποία περιέχουν ζάχαρη δεν είναι μία υγιεινή επιλογή. Τα δημητριακά είναι εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα (UPF). Μάλιστα σύμφωνα με μελέτη που παρακολούθησε 10.000 Αυστραλές για 15 χρόνια: όσες είχαν τις υψηλότερες ποσότητες υπερεπεξεργασμένων τροφίμων στη διατροφή τους είχαν 39% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν υψηλή αρτηριακή πίεση από αυτές με τη χαμηλότερη.

«Αυτά είναι τα τρόφιμα είναι εκείνα που έχουν περάσει από πολλαπλές διαδικασίες κατά την παρασκευή τους», εξηγεί. «Τα περισσότερα τρόφιμα υποβάλλονται σε μια «διαδικασία» με τη μορφή τεμαχισμού, μαγειρέματος, ψησίματος, στραγγίσματος ή κονσερβοποίησης, αλλά τα UPF υποβάλλονται σε πολύ περισσότερη επεξεργασία και μια ανάλυση πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπων έδειξε ότι εκείνοι που έτρωγαν το περισσότερο UPF ήταν 24% πιθανό να παρουσιάσουν σοβαρά καρδιακά και κυκλοφορικά προβλήματα, όπως καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικά και στηθάγχη».

Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τα στατιστικά στοιχεία, λέει ο Δρ Srinivasan. «Κάθε 10% αύξηση στην ημερήσια πρόσληψη UPF συνδέθηκε με συνολική αύξηση 6% στον κίνδυνο καρδιακής νόσου». Δυστυχώς, οι μπάρες δημητριακών και τα μπισκότα εμπίπτουν στην κατηγορία UPF, εξηγεί ο γιατρός.

«Αυτά τα προϊόντα παρασκευάζονται με βιομηχανική επεξεργασία και συχνά περιέχουν πρόσθετα όπως χρώματα, γεύσεις, γαλακτωματοποιητές ή συντηρητικά, καθώς και διάσπαση των ολόκληρων τροφίμων σε ουσίες όπως έλαια, σάκχαρα και άμυλα. Τα αρτοσκευάσματα αυξάνουν πολύ τα επίπεδα χοληστερόλης χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνης (LDL) – την κακή χοληστερόλη – που συσσωρεύεται στο τοίχωμα της αρτηρίας».

Ποια είναι η εναλλακτική;

Φρέσκα φρούτα, απλό γιαούρτι ή ψωμί ολικής αλέσεως υψηλής ποιότητας. «Επιλέξτε πυκνά, χωριάτικα καρβέλια χωρίς προσθήκη ζάχαρης ή βουτύρου. Χρησιμοποιήστε ελαιόλαδο αντί για βούτυρο και καταναλώστε ένα κέικ ή μπισκότα σε ειδικές περιστάσεις».

Σαλάμια/Λουκάνικα/Κόκκινο κρέας

Σίγουρα τίποτα δεν μυρίζει πιο ωραία από μία πίτσα με πεπερόνι, όμως είναι αρκετά επιβλαβές για την καρδιά επειδή είναι πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά.

Το μπέικον σίγουρα θα βελτιώσει τη γεύση ορισμένων φαγητών αλλά έχει πολλά πρόσθετα. Το κόκκινο κρέας και τα τηγανητά είναι αυξάνουν τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης. Το τηγάνισμα αυξάνει τον αριθμό των θερμίδων και τα κορεσμένα ή τρανς λιπαρά και η χοληστερόλη απορροφώνται από τα τρόφιμα κατά τη διάρκεια της διαδικασίας». Επιπλέον, τα σαλάμια είναι γεμάτα αλάτι και όσο περισσότερο αλάτι καταναλώνουμε τόσο αυξάνουμε τον κίνδυνο να αναπτύξουμε καρδιακές και κυκλοφορικές παθήσεις.

Ποια είναι η εναλλακτική;

Δεν χρειάζεται να είστε χορτοφάγοι, αλλά καλύτερα να ψήσετε το κρέας σας στη σχάρα. «Η υπερβολική ποσότητα πρωτεΐνης μπορεί να είναι επιβλαβής για τα νεφρά, αλλά όχι απαραίτητα για την καρδιά. Θα έλεγα λοιπόν ότι η άπαχη πρωτεΐνη όπως το κοτόπουλο (χωρίς το δέρμα) ή το ψάρι (ιδιαίτερα τα λιπαρά ψάρια) αποτελούν μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής».

«Πειραματιστείτε με το πλιγούρι, το κριθάρι, το κουσκούς και τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως και προσθέστε μια επιπλέον μερίδα λαχανικών τόσο στο μεσημεριανό γεύμα όσο και στο δείπνο. Τρώτε τουλάχιστον τρεις μερίδες την εβδομάδα όσπρια, όπως φακές, ρεβίθια, φασόλια», συμβουλεύει ο dr Srinivasan.

Πατατάκια

Χρειάζονται προσπάθειες για να σταματήσει κανείς να τρώει πατατάκια, αλλά καλύτερα να τα αποφεύγετε. «Αυτές οι τροφές φαίνεται να προκαλούν εθισμό», εξηγεί ο καρδιολόγος. Τα πατατάκια προκαλούν μεγάλες διακυμάνσεις της γλυκόζης στο αίμα.

Τα πατατάκια είναι γενικά πλούσια σε τρανς λιπαρά και νάτριο και χαμηλή περιεκτικότητα σε κάλιο και διαιτητικές ίνες, χαρακτηριστικά που συνδέονται με τις καρδιακές παθήσεις. Πειραματικά στοιχεία υποδεικνύουν ότι μπορεί να συμβάλλουν σε υψηλότερη πρόσληψη ενέργειας και αύξηση βάρους, πιθανώς λόγω της υψηλής ενεργειακής πυκνότητάς τους.

Η κατανάλωση πολλών παρόμοιων τροφών δεν συμβάλλει μόνο στην παχυσαρκία αλλά και στην αθηροσκλήρωση. «Είναι η πάχυνση ή η σκλήρυνση των αρτηριών που προκαλείται από τη συσσώρευση πλάκας στην εσωτερική επένδυση μιας αρτηρίας που μπορεί να σπάσει και να προκαλέσει καρδιακές προσβολές. Μπορεί να ξεκινήσει και από την παιδική ηλικία».

Ποια είναι η εναλλακτική;

Οι ξηροί καρποί και οι ελιές αποτελούν πολύ πιο υγιεινές επιλογές. «Καταναλώστε μια χούφτα ωμούς ξηρούς καρπούς κάθε μέρα ως υγιεινό υποκατάστατο», προτείνει ο Srinivasan. «Η μεσογειακή διατροφή έχει ένα από τα καλύτερα αποτελέσματα όσον αφορά την καρδιαγγειακή υγεία».

Παγωτό

Και ποιος δεν θέλει να φάει λίγο παγωτό το καλοκαίρι; Ωστόσο ο καρδιολόγος προειδοποιεί ότι ακόμη και οι νεαροί ενήλικες δεν είναι άτρωτοι από τους κινδύνους του παγωτού καθώς πρόκειται για μια αρκετά επεξεργασμένη τροφή.

Μια μελέτη από την Ισπανία που παρακολούθησε σχεδόν 20.000 πτυχιούχους πανεπιστημίου έδειξε μια σύνδεση μεταξύ του UPF και του κινδύνου πρόωρου θανάτου. «Όσοι έλαβαν την υψηλότερη πρόσληψη (τέσσερις ή περισσότερες μερίδες την ημέρα) είχαν 62 % περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν μετά από 10 χρόνια κατά μέσο όρο σε σχέση με τα άτομα της χαμηλής ομάδας (άτομα που έτρωγαν δύο ή λιγότερες μερίδες).

Ποια είναι η εναλλακτική;

«Τα φρέσκα φρούτα ποσέ ή τα φρέσκα φρούτα είναι ό,τι καλύτερο, καταναλώστε τρεις μερίδες φρέσκων φρούτων την ημέρα».

Ανθρακούχα ποτά

«Κόψτε εντελώς τα ζαχαρούχα ποτά», αναφέρει ο Srinivasan. «Η υπερβολική πρόσληψη ζάχαρης από αναψυκτικά σχετίζεται με κίνδυνο παχυσαρκίας, υπέρτασης και διαβήτη τύπου 2».

Ποια είναι η εναλλακτική;

Το νερό, προφανώς, είναι δωρεάν και είναι καλύτερο για ενυδάτωση. Αλλά αν αυτό είναι πραγματικά πολύ βαρετό, ο καρδιολόγος προτείνει να χρησιμοποιήσετε σόδα με αρωματισμένο με χυμό. «Ο καφές με μέτρο (μέχρι τρία φλιτζάνια την ημέρα) δεν έχει αποδειχθεί ότι είναι επιβλαβής για την καρδιά».

«Το αλκοόλ με μέτρο είναι καλό, και υπάρχουν καλά στοιχεία που δείχνουν ότι το κόκκινο κρασί με μέτρο μπορεί να είναι ευεργετικό. Αντικαταστήστε την μπύρα ή τα λικέρ με κρασί. όχι περισσότερα από δύο ποτήρια την ημέρα για τους άνδρες και ένα ποτήρι την ημέρα για τις γυναίκες».