Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2022 -

Ανοια: Με πόσα φρούτα και λαχανικά την ημέρα θα μειώσετε τον κίνδυνοΗ σωστή διατροφή, ειδικά αν συνδυάζεται με τακτική σωματική άσκηση, έχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία. Μια νέα επιστημονική μελέτη που εκπονήθηκε από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Γιορκ εστίασε στη θετική επίδραση του δυναμικού ντουέτου στην εγκεφαλική λειτουργία και συγκεκριμένα στον κίνδυνο άνοιας.

Σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Journal of Public Health, μια θρεπτική και ισορροπημένη διατροφή που συνδυάζεται με γυμναστική μπορεί να καθυστερήσει ή ακόμη και να αποτρέψει την εκδήλωση της άνοιας.

Η κατανάλωση τουλάχιστον 10 μερίδων φρούτων και λαχανικών την ημέρα (ενδεικτικά, μία μερίδα αντιστοιχεί σε μία μέτρια μπανάνα, δύο μανταρίνια, ένα φλιτζάνι φράουλες, δύο φλιτζάνια σπανάκι, ένα φλιτζάνι ντομάτα) συσχετίστηκε με βελτιωμένη γνωστική λειτουργία σε άτομα με φυσιολογικό βάρος ή με ελαφρώς αυξημένο Δείκτη Μάζας Σώματος. Όταν όμως προστέθηκε στην εξίσωση η ήπια σωματική άσκηση, η θετική επίδραση στην εγκεφαλική λειτουργία παρατηρήθηκε με κατανάλωση πέντε ή και λιγότερων μερίδων φρούτων και λαχανικών.

«Παράγοντες όπως η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής, συμπεριλαμβανομένων των διατροφικών συνηθειών που παρέχουν πληθώρα απαραίτητων θρεπτικών συστατικών, της συστηματικής γυμναστικής και του σωστού καρδιαγγειακού προφίλ, επιδρούν θετικά στη διατήρηση της ομαλής γνωστικής λειτουργίας και στην καθυστέρηση της γνωστικής εξασθένησης» αναφέρει η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Αλίνα Κοέν.

Στο πλαίσιο της μελέτης τους, οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν συνολικά 45.522 ανθρώπους ηλικίας 30 ετών και άνω. Τα αποτελέσματα της μελέτης, σύμφωνα με τους ερευνητές, υπογραμμίζουν ότι δεν πρέπει να αποδεχόμαστε την έκπτωση των νοητικών λειτουργιών ως φυσικό επακόλουθο της γήρανσης και επομένως πρέπει να παίρνουμε δραστικά μέτρα για την προστασία από την άνοια.

Αντίστοιχες μελέτες έχουν υποδείξει ότι και άλλοι παράγοντες επιδρούν θετικά στην εγκεφαλική λειτουργία όσο μεγαλώνουμε, όπως η κοινωνική δραστηριότητα και οι πνευματικές δραστηριότητες που «ακονίζουν» το μυαλό.