Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2022 -
Μερική συννεφιά

2 °C

Σήμερα, 25. Ιανουαρίου 2022

To 2030 η NASA θα στείλει ανθρώπους στον Άρη!Την υπόσχεση που το 2004 είχε δώσει ο Τζορτζ Μπους ο νεώτερος για μια επανδρωμένη αποστολή των Ηνωμένων Πολιτειών στον πλανήτη Αρη τη δεκαετία του 2030 επανέλαβε ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα την Τρίτη, ανακοινώνοντας ότι για τον σκοπό αυτό, η NASA θα συνεργαστεί με ιδιωτικές εταιρίες.

Οπως δήλωσε ο Ομπάμα η συνεργασία αποσκοπεί στο να δημιουργηθούν “νέα οικοσυστήματα" τα οποία θα μπορούν να συντηρούν τους αστροναύτες και ταυτόχρονα να τους μεταφέρουν σε μακρινές αποστολές στο διάστημα.

 

 

"Έχουμε θέσει έναν σαφή στόχο, ουσιαστικής σημασίας για το επόμενο κεφάλαιο της ιστορίας της Αμερικής στο διάστημα: να στείλουμε ανθρώπους στον Άρη μέχρι το 2030 και να επιστρέψουν με ασφάλεια στη Γη", ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος σε άρθρο γνώμης που δημοσιεύεται στον ιστότοπο του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CNN.

Όπως ανέφερε, βασική φιλοδοξία είναι κάποια μέρα οι αστροναύτες να μπορούν να ζήσουν στον κόκκινο πλανήτη για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ο Ομπάμα ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα συνεργαστεί με τον ιδιωτικό τομέα προκειμένου να κατασκευαστούν νέα διαστημόπλοια τα οποία θα μπορούν να μεταφέρουν τους αστροναύτες σε μακρινές αποστολές. «Οι αποστολές αυτές θα μας επιτρέψουν να κατανοήσουμε πώς μπορούν να ζήσουν οι άνθρωποι μακριά από τη Γη, κάτι που είναι αναγκαίο για ένα μακρινό ταξίδι στον Άρη», πρόσθεσε.

 

 

Ο Λευκός Οίκος διευκρίνισε ότι έξι εταιρείες, μεταξύ των οποίων οι Boeing και Lockheed Martin, έχουν αναλάβει να κατασκευάσουν πρωτότυπα σκάφη.

Το άρθρο του Ομπάμα τιτλοφορείται «Η Αμερική θα κάνει ένα τεράστιο βήμα προς τον Άρη», παραπέμποντας στην περίφημη φράση που είχε πει ο Νιλ Άρμστρονγκ όταν πάτησε στη Σελήνη, στις 21 Ιουλίου 1969: «ένα μικρό βήμα για τον άνθρωπο, ένα τεράστιο βήμα για την ανθρωπότητα».

Ηδη η NASA εδώ και αρκετά χρόνια έχει εγκαινιάσει μια σειρά προγραμμάτων μεταξύ των οποίων και το πρόγραμμα Ares με στόχο την ανάπτυξη τεχνολογιών που θα επιτρέψουν την αποστολή και τη διαμονή ανθρώπων στον Αρη για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Αλλωστε ένα ταξίδι στον κόκκινο πλανήτη μπορεί να διαρκέσει – ανάλογα με την ταχύτητα του μέσου που θα χρησιμοποιηθεί – από 5 έως 10 μήνες.

 

 

Ο πολυεκατομμυριούχος Ίλον Μασκ, ο ιδρυτής της εταιρείας SpaceX, παρουσίασε τον Σεπτέμβριο το δικό του σχέδιο για την ίδρυση μιας «πόλης» στον Άρη: σχεδιάζει να στείλει ανθρώπους μέσα σε τεράστια διαστημόπλοια, εφοδιασμένα με καμπίνες και το ταξίδι θα στοιχίζει 100.000 κατ’ άτομο. Δήλωσε μάλιστα αισιόδοξος ότι η πρώτη επανδρωμένη αποστολή θα αναχωρήσει το 2024 και θα φτάσει στον Άρη έναν χρόνο αργότερα.

Όμως η SpaceX δεν είναι η μοναδική εταιρεία που ονειρεύεται να αποικίσει τον Άρη. Η Blue Origin, του Τζεφ Μπέζος, του ιδρυτής της Amazon, έχει αποκαλύψει επίσης τα σχέδιά της για την κατασκευή ενός τεράστιου διαστημοπλοίου, του «Νιου Γκλεν». Προειδοποίησε όμως ότι θα χρειαστούν πολλές δεκαετίες μέχρι να επιτευχθεί ο επιθυμητός στόχος.