Παρασκευή 27 Μαΐου 2022 -

Τα εφτά σημάδια που δείχνουν ότι καταναλώνετε περισσότερη πρωτεΐνη από όση χρειάζεστεΗ πρωτεΐνη είναι σημαντική για την υγεία του οργανισμού μας, ωστόσο η υπερβολική κατανάλωσή της μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα.

Οι πρωτεΐνες εφοδιάζουν το σώμα με ενέργεια, αυξάνουν και επιδιορθώνουν τους μυς και επεξεργάζονται τα θρεπτικά συστατικά. Η ποσότητα που χρειάζεται κάθε άνθρωπος εξαρτάται από αρκετούς παράγοντες, όπως η συνολική ημερήσια θερμιδική πρόσληψη, η λειτουργία της πέψης, τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας κ.ά. Σε γενικές γραμμές, οι άνδρες πρέπει να τρώνε περίπου 140 γραμμάρια και οι γυναίκες 110 γραμμάρια καθημερινά

 

Τι συμβαίνει, όμως, όταν τρώτε περισσότερες πρωτεΐνες από αυτές που πραγματικά χρειάζεται το σώμα σας; Δείτε, ενδεικτικά, εφτά προβλήματα που μπορούν να δημιουργηθούν…

Κακή διάθεση: Όσοι τρώνε πολλές πρωτεΐνες υπάρχει ενδεχόμενο να μην τρώνε παράλληλα αρκετούς υδατάνθρακες, τους οποίους ο εγκέφαλος χρειάζεται για να έχει ενέργεια και καλή διάθεση. Το «κλειδί» είναι να αναγνωρίζετε πότε τρώτε πολλές πρωτεΐνες και να κρατάτε τις ισορροπίες. Επιλέγετε σύνθετους υδατάνθρακες, όπως φρούτα, γιαούρτι, καστανό ρύζι και βρώμη.

Πνευματική κόπωση: Αν καθώς πλησιάζει το απόγευμα νιώθετε τα μάτια σας να κλείνουν και ζητάτε απεγνωσμένα καφέ ή σνακ για να λειτουργήσετε φυσιολογικά ίσως φταίει η υπερβολική πρωτεΐνη και η χαμηλή πρόσληψη υδατανθράκων. Οι υδατάνθρακες είναι η βασική πηγή ενέργειας του εγκεφάλου και η έλλειψή τους προκαλεί αδυναμία συγκέντρωσης. Τα υγιεινά σνακ ανάμεσα στο μεσημεριανό και το δείπνο θα σας δώσουν την απαραίτητη ενέργεια.

Νευρικότητα: Όταν μεσολαβεί πολύς χρόνος από το ένα γεύμα στο άλλο είναι πιθανό να αισθάνεστε νευρικότητα. Η έλλειψη υδατανθράκων προκαλεί μείωση του σακχάρου στο αίμα και δεν παράγεται αρκετή σεροτονίνη, η οποία είναι υπεύθυνη για τη ρύθμιση της διάθεσης. Φάτε ένα υγιεινό σνακ, όπως γιαούρτι με φρούτα, λίγο τυρί ή κράκερ ολικής αλέσεως με λίγο ταχίνι για να σταθεροποιήσετε τα επίπεδα σακχάρου.

 

Αύξηση του βάρους: Είναι γεγονός ότι μια δίαιτα με πολλές πρωτεΐνες μπορεί να ικανοποιήσει την πείνα σας, αλλά εάν το παρακάνετε με τις πρωτεΐνες ζωικής προέλευσης και τα πρωτεϊνούχα ροφήματα θα πάρετε βάρος. Το κρέας συνεπάγεται επιπλέον λιπαρά, ενώ τα περισσότερα ροφήματα πρωτεΐνης έχουν ζάχαρη για τη βελτίωση της γεύσης. Προτιμάτε την άπαχη πρωτεΐνη, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα φρούτα και τα λαχανικά. Ένας γενικός κανόνας λέει πως το πιάτο σας θα πρέπει να αποτελείται κατά το ήμισυ από λαχανικά και φρούτα, κατά ένα τέταρτο από πρωτεΐνη και κατά ένα τέταρτο από άμυλο ή δημητριακά ολικής άλεσης.

Δυσκοιλιότητα: Η υπερβολική πρόσληψη πρωτεϊνών μπορεί να προκαλέσει δυσκοιλιότητα. Ο λόγος είναι ότι συχνά λείπουν από τη διατροφή οι φυτικές ίνες των φρούτων και των λαχανικών, οι οποίες είναι απαραίτητες για την πέψη και τις κινήσεις του εντέρου. Ο στόχος σας πρέπει να είναι η κατανάλωση τουλάχιστον 25 γραμμαρίων φυτικών ινών, όπως δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα και λαχανικά, καθημερινά.

Δίψα: Μία άλλη ένδειξη ότι το παρακάνετε με τις πρωτεΐνες είναι η μόνιμη δίψα. Στην πραγματικότητα, η υπερβολική πρόσληψη πρωτεΐνης μπορεί να προκαλέσει ήπια αφυδάτωση λόγω της επιπλέον λειτουργίας των νεφρών για την απομάκρυνση της περίσσειας πρωτεΐνης και των υποπροϊόντων αζώτου. Οι πολλές πρωτεΐνες ενοχοποιούνται, επίσης, για δημιουργία λίθων στα νεφρά.