Δευτέρα 24 Ιουνίου 2024 -

Οι τρεις υγιεινές τροφές που έχουν «κρυμμένη» ζάχαρηΓνωρίζατε πώς υπάρχουν τρεις υγιεινές τροφές, οι οποίες όμως έχουν «κρυμμένη» ζάχαρη;

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα, είναι το ψωμί ολικής άλεσης στο οποίο χρησιμοποιείται ζάχαρη και άλλες γλυκαντικές ουσίες για την ενεργοποίηση της μαγιάς, προκειμένου να φουσκώσει.

Το πιο καλό που έχετε να κάνετε είναι να ελέγχετε τις ετικέτες από τα τυποποιημένα προϊόντα για να ελέγχετε πόση ζάχαρη έχουν.

Δείτε παρακάτω τρεις τροφές με «κρυμμένη» ζάχαρη:

1. Γιαούρτι

Το ελληνικό γιαούρτι είναι ένα υγιεινό και χορταστικό σνακ με πολλές πρωτεΐνες. Δεν ισχύει όμως το ίδιο για τα γιαούρτια με γεύσεις τα οποία περιέχουν πολλή ζάχαρη. Καλύτερα να προσθέτετε μόνοι σας τα έξτρα υλικά.

2. Χυμοί και smoothies

Συχνά οι χυμοί του εμπορίου, ακόμα και οι φρεσκοστυμμένοι, μπορεί να σερβίρονται χωρίς τις φυτικές τους ίνες ή με βελτιωτικά γεύσης. Περιέχουν βιταμίνες και άλλα πολύτιμα συστατικά, ωστόσο πρέπει να καταναλώνονται με σύνεση, γιατί μία μερίδα μπορεί να περιλαμβάνει ως και πενήντα γραμμάρια ζάχαρη. Προτιμάμε να καταναλώνουμε χυμούς που έχουμε παρασκευάσει μόνοι μας και επιδιώκουμε να προσθέτουμε μέσα τους λαχανικά, όπως το σπανάκι, που δεν περιέχουν ζάχαρη και μειώνουν σημαντικά τον γλυκαιμικό δείκτη τους.

3. Μπάρες δημητριακών

Είναι σωτήριες, καθώς μας δίνουν την ενέργεια που χρειαζόμαστε για να συνεχίσουμε την ημέρα μας και αποτελούν ένα πολύ δημοφιλές σνακ που υπάρχει σχεδόν μέσα σε κάθε τσάντα. Ωστόσο, πολλά είδη μπάρας κρύβουν μέσα τους μεγάλη ποσότητα ζάχαρης, ιδίως σε μορφή γλυκόζης. Για να ελέγξουμε, λοιπόν, την ποσότητα ζάχαρης που υπάρχει σε μία μπάρα δημητριακών, κοιτάμε προσεκτικά τη διατροφική ετικέτα και επιδιώκουμε να καταναλώνουμε αυτές που περιλαμβάνουν φυσικά γλυκαντικά, όπως οι χουρμάδες ή άλλα αποξηραμένα φρούτα.

4. Granola

Όπως και οι μπάρες δημητριακών, έτσι και η granola είναι μία ιδανική κρυψώνα για τη ζάχαρη. Βέβαια, αποτελεί πολύτιμη πηγή φυτικών ινών, και μπορούμε να την κρατήσουμε στο καθημερινό μας διαιτολόγιο, επιλέγοντας όμως brands που παράγουν granola χωρίς ζάχαρη και άλλες γλυκαντικές ουσίες. Ξανά, η προσθήκη αποξηραμένων φρούτων δίνει ένα πλούσιο γευστικό αποτέλεσμα και μας κρατάει χορτάτους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα

5. Αποξηραμένα φρούτα

Ίσως η πιο δύσκολη «πίστα» από όλες αυτές να είναι τα αποξηραμένα φρούτα, ειδικά όσα αγοράζουμε χύμα και δεν έχουμε τη δυνατότητα να διαβάσουμε τις διατροφικές τους ετικέτες. Πάντα, ωστόσο, μπορούμε να ρωτήσουμε στο κατάστημα ποια από τα προϊόντα τους έχουν πρόσθετη ζάχαρη και να προτιμήσουμε αποξηραμένα φρούτα που δεν έχουν υποστεί ιδιαίτερη επεξεργασία. Οι χουρμάδες, τα δαμάσκηνα, οι σταφίδες και οι φράουλες είναι μερικές ασφαλείς επιλογές και σε περίπτωση που δεν είμαστε σίγουροι για την περιεκτικότητά τους σε επεξεργασμένη ζάχαρη, προτιμάμε να προμηθευτούμε για ένα γρήγορο σνακ λίγα ανάλατα αμύγδαλα.