Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Οι χειρότεροι μύθοι για την κατανάλωση αλκοόλ



Έχουμε μιλήσει αρκετές φορές για το αλκοόλ. Και, σίγουρα, τις περισσότερες δεν λέμε καλά πράγματα.

Είναι, άλλωστε, τοξίνη, και η κατάχρησή της μπορεί να προκαλέσει πάρα πολλά προβλήματα, επικίνδυνα για την ζωή μας. Από την άλλη μεριά, συχνά-πυκνά θα μιλήσουμε για τα οφέλη που έχει το κόκκινο κρασί, με τις αντιοξειδωτικές του ουσίες, και ότι υπάρχουν μάλιστα μελέτες που στηρίζουν ότι η μετριοπαθής κατανάλωσή του είναι καλή για την υγεία.

Υπάρχουν, όμως, και μερικά πράγματα που τα ακούσαμε (ή, χειρότερα, τα έχουμε πει) και είναι λάθος. Και ήρθε η ώρα να τα ξεχάσουμε.

Αλκοόλ + Αναψυκτικό = Λιγότερο μεθύσι

Λάθος. Εξίσου λάθος το ότι μερικές γουλιές καφέ ενώ πίνουμε θα μας βοηθήσουν να μείνουμε νηφάλιοι. Η ιδέα του να αναμειγνύουμε αλκοολούχα ποτά με αναψυκτικά που περιέχουν καφεΐνη είναι πολύ επικίνδυνη, καθώς η καφεΐνη απλά θα μας προσφέρει επιπλέον ενέργεια, με αποτέλεσμα να πιούμε περισσότερο από όσο πρέπει.

Έχω μεγάλες ανοχές

Δυστυχώς, δεν υπάρχουν “γερά ποτήρια”. Μερικοί άνθρωποι όντως επεξεργάζονται το αλκοόλ με διαφορετικό τρόπο, και πιστεύουν ότι έχουν μεγαλύτερη ανοχή, αλλά αυτό που συμβαίνει στην πραγματικότητα είναι πολύ πιο επικίνδυνο. Χρειάζονται τις ίδιες ποσότητες αλκοόλ για να μεθύσουν, όπως ο υπόλοιπος κόσμος, αλλά πολύ περισσότερο αλκοόλ για να εμφανίσουν συμπτώματα μέθης. Που σημαίνει ότι μέχρι ο οργανισμός τους να δώσει το πολύ αργοπορημένο σήμα ότι δεν είναι καλά, θα έχουν πιει τεράστιες ποσότητες.

Μπορώ να οδηγήσω

Στους άνδρες, ο οργανισμός χρειάζεται μία ώρα για να επεξεργαστεί και να μεταβολίσει ένα ποτό, και στις γυναίκες μιάμιση. Αυτό δεν σημαίνει ότι είστε έτοιμοι να καθίσετε πίσω από το τιμόνι. Δεν μπορείτε να εμπιστεύεστε την κρίση σας, ακόμα κι αν υπάρχουν μικρές ποσότητες αλκοόλ στον οργανισμό σας, συνεπώς θα ήταν καλό να περιμένετε λίγο ακόμα, μέχρι να αισθανθείτε εντελώς νηφάλιοι. Ή, εναλλακτικά, να πάρετε ταξί. Λίγα ευρώ παραπάνω δεν είναι τίποτα μπροστά στην ασφάλεια.

Η βότκα και τα λευκά ποτά είναι καλύτερα

Έχουμε ακούσει πολλούς μύθους για την βότκα, και ο χειρότερος είναι ότι δεν μας μεθάει τόσο πολύ σε σχέση με πιο σκούρα ποτά, όπως το ουίσκι και το ρούμι. Δυστυχώς, αυτό δεν συμβαίνει. Κάθε είδους ποτό με μεγαλύτερη ποσότητα αλκοόλ (βότκα, ρούμι, ουίσκι, τζιν, τεκίλα και πολλά άλλα) μας μεθάει εξίσου γρήγορα και περιέχουν τις ίδιες θερμίδες πάνω-κάτω. Το μόνο πλεονέκτημα που μπορούμε να δώσουμε στην βότκα είναι πως δεν μας κάνει να αισθανόμαστε τόσο άσχημα την επόμενη ημέρα. Αυτό συμβαίνει επειδή τα πιο σκούρα ποτά περιέχουν επιπλέον ουσίες που είναι υποπροϊόντα της ζύμωσης, που καθυστερούν τον μεταβολισμό του αλκοόλ, προκαλώντας πιο έντονο hangover.