Κυριακή 28 Απριλίου 2024 -

Νερό πριν το φαγητό: Βοηθάει στην απώλεια κιλών;



Όσοι προσπαθούν να χάσουν βάρος ακούνε συχνά την συμβουλή να πίνουν περισσότερο νερό.

Ή μπορεί και το πιο συγκεκριμένο: να πίνετε ένα ποτήρι νερό πριν από κάθε γεύμα.

Το δεύτερο ακούγεται μάλλον λογικό, σωστά; Αν γεμίσετε το στομάχι σας με νερό πριν από το φαγητό, θα νιώθετε πιο χορτάτοι και θα σταματήσετε να τρώτε νωρίτερα. Είχε, όμως, αποτέλεσμα; Γιατί οι άνθρωποι λένε ότι το νερό μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους και τι δείχνουν τα στοιχεία;

Κάποιες από τις θεωρίες που κυκλοφορούν είναι:

Όταν αισθανόμαστε χορτάτοι, τρώμε λιγότερο. Όπως προαναφέραμε, το να πίνεις νερό πριν από το γεύμα για να σου κοπεί η όρεξη φαίνεται να έχει μια λογική. Το στομάχι μας έχει νεύρα που αισθάνονται τέντωμα και στέλνουν σήματα στον εγκέφαλο ότι είναι ώρα να σταματήσουμε να τρώμε. Προφανώς, παρόμοια σήματα θα μπορούσε να στείλει και η κατανάλωση αλκοόλ πριν από ένα γεύμα.

Τι δείχνουν τα στοιχεία: Μερικές μικρές, βραχυπρόθεσμες μελέτες υποστηρίζουν αυτήν την ιδέα. Για παράδειγμα, τα ηλικιωμένα άτομα που έπιναν ένα γεμάτο ποτήρι νερό πριν από τα γεύματα έτειναν να τρώνε λιγότερο από εκείνους που δεν έπιναν. Άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που ακολουθούσαν μια δίαιτα χαμηλών θερμίδων και έπιναν επιπλέον νερό πριν από τα γεύματα είχαν μικρότερη όρεξη και μεγαλύτερη απώλεια βάρους σε διάστημα 12 εβδομάδων από όσους ακολουθούσαν μεν παρόμοια δίαιτα αλλά χωρίς επιπλέον νερό. Αλλά καμία μελέτη δεν έχει αξιολογήσει τον αντίκτυπο της κατανάλωσης επιπλέον νερού στη μακροπρόθεσμη απώλεια βάρους.

Καύση θερμίδων. Το νερό που πίνουμε πρέπει να θερμαίνεται μέχρι τη θερμοκρασία του σώματος, μια διαδικασία που απαιτεί από το σώμα να ξοδέψει ενέργεια. Η ενέργεια που δαπανάται σε αυτό θα μπορούσε να αντισταθμίσει τις θερμίδες από τα γεύματα.

Τι δείχνουν τα στοιχεία: Αν και παλαιότερες μελέτες παρείχαν κάποια υποστήριξη σε αυτήν την εξήγηση, πιο πρόσφατες μελέτες δεν βρήκαν στοιχεία που να επιβεβαιώνουν ότι το νερό έκαιγε πολλές θερμίδες. Αυτό θέτει υπό αμφισβήτηση την εξήγηση αυτή.

Δεν πεινάς, διψάς. Αυτή η εξήγηση υποδηλώνει ότι μερικές φορές κατευθυνόμαστε στην κουζίνα για να φάμε κάτι, ενώ στην πραγματικότητα διψάμε περισσότερο απ’ ό,τι πεινάμε. Αν συμβαίνει αυτό, η κατανάλωση νερού που δεν έχει θερμίδες μπορεί να μας σώσει από την κατανάλωση περιττών θερμίδων – και αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει στην απώλεια βάρους.

Τι δείχνουν τα στοιχεία: Η ρύθμιση της δίψας και της πείνας είναι περίπλοκη διαδικασία και ποικίλλει κατά τη διάρκεια της ζωής ενός ατόμου. Για παράδειγμα, η δίψα μπορεί να μειώνεται στους ηλικιωμένους. Αλλά δεν φαίνεται να υπάρχει καμία πειστική μελέτη σε ανθρώπους που να υποστηρίζει την ιδέα ότι οι άνθρωποι που διψούν παρερμηνεύουν την ανάγκη τους για πείνα ή ότι αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το πόσιμο νερό μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους.

Η άσκηση απαιτεί νερό: Η καλή ενυδάτωση βελτιώνει την ικανότητα άσκησης και κατά συνέπεια βοηθά στην απώλεια βάρους. Η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει μυϊκή κόπωση, κράμπες και θερμική εξάντληση. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο μπορεί να συνιστάται επιπλέον ενυδάτωση πριν από την άσκηση, ιδίως για τους αθλητές που γυμνάζονται σε ζεστά περιβάλλοντα.

Τι δείχνουν τα στοιχεία: Για τους περισσότερους ανθρώπους, η ενυδάτωση πριν από την άσκηση φαίνεται περιττή και δεν φαίνεται να υπάρχουν μελέτες που να εξετάζουν ειδικά τον ρόλο της ενυδάτωσης στην απώλεια βάρους που σχετίζεται με την άσκηση.

Υποκατάσταση ποτών με πολλές θερμίδες με νερό. Ναι, αν πίνετε συνήθως ποτά με πολλές θερμίδες (όπως ζαχαρούχα αναψυκτικά, χυμούς φρούτων ή αλκοόλ), η συστηματική υποκατάστασή τους με νερό μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους με την πάροδο του χρόνου.

Τι δείχνουν τα στοιχεία: Μια δραματική μείωση της πρόσληψης θερμίδων που επιτυγχάνεται όταν αντί για ποτά με θερμίδες πίνουμε νερό, θα μπορούσε σίγουρα να οδηγήσει σε μακροπρόθεσμη απώλεια βάρους.

Η καύση λίπους απαιτεί νερό. Η αφυδάτωση μειώνει την ικανότητα του οργανισμού να διασπά το λίπος. Έτσι, ίσως η κατανάλωση περισσότερου νερού να ενθαρρύνει τη διάσπαση του λίπους και, τελικά, την απώλεια βάρους.

Τα δείχνουν τα στοιχεία: Αν και ορισμένες μελέτες σε ζώα υποστηρίζουν την ιδέα, δεν φαίνεται να υπάρχουν μελέτες σε ανθρώπους που να επιβεβαιώνουν ότι η κατανάλωση επιπλέον νερού βοηθά στην καύση λίπους ως μέσο για την απώλεια του περιττού βάρους.

Συμπέρασμα
Ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι το να πίνουμε νερό πριν από το γεύμα ή κατά τη διάρκεια αυτού μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους, τουλάχιστον για μερικούς ανθρώπους. Αλλά οι μελέτες αυτές είναι ως επί το πλείστον μικρές ή βραχυπρόθεσμες ή βασίζονται σε δεδομένα από ζώα. Ακόμη και οι θετικές μελέτες βρήκαν μόνο μέτρια οφέλη.

Τούτου λεχθέντος, αν πιστεύετε ότι λειτουργεί για εσάς, δεν υπάρχει κανένα κακό στο να πίνετε λίγο περισσότερο νερό, εκτός κι αν προσπαθείτε να πιείτε ενώ δεν διψάτε. Όμως, παρ’ όλο που πολλοί άνθρωποι συνιστούν να το κάνετε, η προσέγγιση αυτή φαίνεται να βασίζεται σε μια θεωρία χωρίς υπόσταση.