Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Μπορεί μια κουταλιά βούτυρο στον καφέ να σε βοηθήσει να αδυνατίσεις;



Μπορεί να μην ξέρουμε πώς ακριβώς πίνεις τον καφέ σου, σκέτο, με ζάχαρη ή γάλα, αλλά βάζουμε το χέρι μας στη φωτιά ότι βούτυρο δεν τού βάζεις. Σωστά; ‘Οσο αλλόκοτο και λίγο αηδιαστικό και αν ακούγεται, ίσως και να έπρεπε να βάζεις, αφού σύμφωνα με πολλούς celebrities του Χόλιγουντ, όπως η Σέιλιν Γούντλεϊ, ο Έντ Σίραν και ο Χάρι Στάιλς, η προσθήκη του μπορεί να σε βοηθήσει να χάσεις βάρος.
Από πού προέρχεται ο λεγόμενος καφές bulletproof;
Την ιδέα συνέλαβε ο Dave Asprey, ύστερα από ένα ταξίδι του στο Θιβέτ. Έμπνευσή του ήταν ένα ρόφημα που σέρβιραν οι ντόπιοι, το οποίο στην ουσία ήταν τσάι με φρέσκο βούτυρο και αλάτι και το οποίο, όπως υποστήριζαν τους χάριζε απίστευτη ενέργεια. Ενθουσιασμένος, ο Dave αποφάσισε να φέρει τη συνταγή μαζί του πίσω στην Αμερική, παραλλάσσοντάς την ελαφρώς (βρες τη συνταγή παρακάτω).

Γιατί να τον επιλέξεις;
Το κρεμώδες ρόφημα περιέχει «καλά» λιπαρά, που υποτίθεται ότι θα σε κρατήσουν χορτάτο για ώρες και θα σε βοηθήσουν να καταπολεμήσεις τις λιγούρες. Ο Asprey υποστηρίζει ότι αφού καταναλώσεις ένα φλιτζάνι, δεν θα αισθάνεσαι την ανάγκη να φας για τουλάχιστον 4-6 ώρες.
Το βούτυρο δεν θα αυξήσει τη χοληστερίνη και το σωματικό βάρος;
Σύμφωνα με τον Dave πάντα, το συγκεκριμένο είδος βουτύρου που χρησιμοποιεί, αλλά και η ποσότητα που προσθέτει, βάζει το σώμα σε λειτουργία καύσης λίπους για το υπόλοιπο της ημέρας. Το συγκρίνει με άλλα «καλά» λιπαρά, όπως αυτά που υπάρχουν στο αβοκάντο και τα καρύδια, τα οποία βελτιστοποιούν τη χοληστερόλη και δεν την αυξάνουν. Λάβε υπόψη εξάλλου ότι το ίδιο το ρόφημα προορίζεται να αντικαταστήσει ένα ολόκληρο γεύμα, συνήθως το πρωινό, και δεν είθισται να καταναλώνεται με άλλα τρόφιμα. Οπότε μάλλον λίγες θερμίδες, και μηδαμινές θρεπτικές ουσίες περιέχει…

Η δική του συνταγή
Συστατικά
230ml βραστό νερό
2 ½ κουτ. σούπας φρεσκοκομμένους κόκκους καφέ
1 κουτ. γλυκού λάδι καρύδας
1 κουτ. σούπας ανάλατο βούτυρο ή ghee

Διαδικασία
Φτιάχνεις κανονικά τον καφέ σου.
Ανακατεύεις στο μπλέντερ το λάδι και το βούτυρο, μέχρι να δημιουργηθεί ένα είδος αφρόγαλου.
Προσθέτεις το μίγμα στον καφέ σου και ανακατεύεις.