Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Με τι τύπο άσκησης μειώνεται το λίπος γύρω από την καρδιά;



 

Η γυμναστική με βάρη ενδέχεται να είναι πιο αποτελεσματική από την αερόβια άσκηση στην προστασία από καρδιαγγειακές παθήσεις, καθώς μειώνει το επικίνδυνο λίπος γύρω από την καρδιά, υποστηρίζουν οι επιστήμονες

Και οι δύο μορφές άσκησης αποδείχτηκαν αποτελεσματικές στη μείωση του λίπους γύρω από την καρδιά, σε μία μικρή ομάδα μελέτης παχύσαρκων συμμετεχόντων.

Ωστόσο, οι ασκήσεις με το σωματικό βάρος, όπως οι προβολές με αλτήρες ή τα push-ups, είχαν καλύτερα αποτελέσματα.

Ένας συγκεκριμένος τύπος λίπους μειώθηκε σχεδόν κατά το ένα τρίτο σε ένα πρόγραμμα προπονήσεων τριών μηνών, το οποίο εστίαζε στη γυμναστική με βάρη.

Οι επιστήμονες του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Κοπεγχάγης διερεύνησαν 32 άτομα που ενώ ήταν παχύσαρκα και δεν ασκούνταν τακτικά, δεν είχαν άλλα καρδιακά προβλήματα ή διαβήτη.

Οι συμμετέχοντες επέλεξαν τυχαία ένα πρόγραμμα διάρκειας 12 εβδομάδων, είτε με γυμναστική με βάρη είτε με αερόβια άσκηση – σε ποδήλατο γυμναστικής – είτε επέλεξαν να μη γυμναστούν.

Κάθε συμμετέχων πέρασε από σαρωτή μαγνητικής τομογραφίας, που σάρωσε την καρδιά του πριν και μετά το πρόγραμμα γυμναστικής, για να εξετάσει δύο τύπους καρδιακού ιστού: τον επικαρδιακό λιπώδη ιστό και τον περικαρδιακό λιπώδη ιστό.

Και οι δύο μορφές άσκησης συνέβαλαν στη μείωση του επικαρδιακού λιπώδους ιστού. Η αερόβια οδήγησε σε μείωση της τάξεως του 32% ενώ τα βάρη εκείνης του 24%.

Μόνο όμως, η προπόνηση με βάρη είχε αποτέλεσμα στον περικαρδιακό λιπώδη ιστό, ο οποίος μειώθηκε κατά 31%.

Η ερευνητική ομάδα δε συνδύασε τη γυμναστική αντοχής και μυϊκής ενδυνάμωσης, ωστόσο επιβεβαίωσε ότι έστω και ο ένας εκ των δύο τύπων εκγύμνασης είναι ιδιαίτερα επωφελής, συγκριτικά με την παντελή έλλειψη.

Οι επιστήμονες δεν εξήγησαν γιατί η γυμναστική με βάρη εμφάνισε καλύτερα αποτελέσματα ενώ πρόσθεσαν ότι «χρειάζονται περισσότερες έρευνες στο μέλλον για να διερευνήσουμε επαρκώς τη σχέση αυτή».

«Ένας συνδυασμός άσκησης, οποιασδήποτε μορφής, και ισορροπημένης διατροφής έχει την καλύτερη δυνατή επίδραση στη μείωση του λίπους γύρω από την καρδιά», καταλήγουν οι ερευνητές.