Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Καφές: Σε ποια ποσότητα προστατεύει από την άνοια



Ο ζεστός καφές είναι η συντροφιά μας τα κρύα πρωινά του χειμώνα και τώρα έχουμε άλλον έναν λόγο να τον απολαμβάνουμε, αφού οι επιστήμονες διαβεβαιώνουν ότι προστατεύει από την άνοια!

Σύμφωνα με μια νέα έκθεση που βασίστηκε σε παλαιότερες μελέτες, η κατανάλωση καφέ μειώνει τον κίνδυνο άνοιας επειδή η καφεΐνη αποτρέπει τον σχηματισμό τοξικών συμπλεγμάτων στον εγκέφαλο, όπως οι πλάκες αμυλοειδούς που χαρακτηρίζουν τη νόσο Αλτσχάιμερ. Παράλληλα, η έκθεση αναφέρει ότι η μακροχρόνια κατανάλωση καφέ προσφέρει στον οργανισμό μια πολύτιμη ροή αντιοξειδωτικών ουσιών που ενισχύουν την εγκεφαλική λειτουργία.

Η μέτρια πρόσληψη καφεΐνης, ίση με περίπου τρία φλιτζάνια καφέ, θεωρείται ποσότητα προστατευτική όσον αφορά την άνοια, ενώ τα οφέλη της πιθανόν επεκτείνονται και σε άλλες νευροεκφυλιστικές παθήσεις, όπως το Πάρκινσον.

Η επιστημονική κοινότητα παραμένει ακόμη και σήμερα διχασμένη όσον αφορά τον καφέ (τα λιπαρά, την καλή χοληστερόλη και πολλά άλλα), αφού από τη μία πλευρά έχουμε οφέλη για το συκώτι, προστασία από διάφορες μορφές καρκίνου και μικρότερο κίνδυνο διαβήτη και από την άλλη κίνδυνο αποβολής στις εγκύους, εμφράγματα και καούρες.

Η ετυμηγορία εκκρεμεί, ωστόσο η νέα έκθεση φαίνεται να δίνει απάντηση τουλάχιστον για τον ρόλο του δημοφιλούς ροφήματος στην εγκεφαλική λειτουργία.