Τρίτη 16 Ιουλίου 2024 -

Γιατί λαχταράμε κάτι γλυκό μετά το φαγητό; – Πώς μπορούμε να το αντιμετωπίσουμεΥπάρχουν άνθρωποι που μετά το φαγητό θέλουν οπωσδήποτε να φάνε κάτι γλυκό. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Το σίγουρο είναι ότι το να θέλουμε ένα γλυκό μετά το φαγητό δεν είναι θέμα πείνας. Η αίσθηση της πείνας και της πληρότητας ρυθμίζεται σε μεγάλο βαθμό από ορμόνες που μπορούν να ενεργοποιηθούν από το περιεχόμενο του στομάχου και του λεπτού εντέρου μας. Όμως, λαχτάρα για φαγητό μπορεί να εμφανιστεί ακόμα και όταν κατά τα άλλα αισθανόμαστε χορτάτοι.

Για να περιορίσετε την επιθυμία για ζάχαρη μετά από ένα γεύμα, δοκιμάστε τα εξής:

  • Ενσωματώστε μια ποικιλία από γεύσεις, υφές και μυρωδιές στο κυρίως πιάτο σας.
  • Δημιουργήστε νέες συνήθειες μετά το φαγητό.

Μια θεωρία για το γιατί λαχταράμε τα γλυκά, ακόμη και όταν είμαστε χορτάτοι, είναι ότι έχει να κάνει με το αισθητηριακό κομμάτι. Μπορεί να είμαστε πολύ χορτάτοι για να φάμε άλλη μια μπουκιά μετά τη γαλοπούλα, τις πατάτες ή το μπουργκινιόν. Αλλά αν προσφέρεται ένα διαφορετικό φαγητό, όπως π.χ. ένα επιδόρπιο σοκολάτας ή γαλακτομπούρεκο, οι άνθρωποι τείνουν να τρώνε περισσότερο.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό μπορεί να σχετίζεται με τη διατροφική μας ανάγκη για μια ισορροπημένη διατροφή, αλλά βοηθά επίσης να εξηγήσουμε γιατί έχουμε συχνά χώρο για επιδόρπιο. Αν εμπλουτίσετε το κυρίως πιάτο σας με περισσότερη ποικιλία, μπορεί να μην αισθάνεστε ότι κάτι λείπει στο τέλος του γεύματος.

Ένα άλλο κομμάτι του παζλ έχει να κάνει με μαθημένες συμπεριφορές. Μεγάλο μέρος της βιβλιογραφίας σχετικά με την επιθυμία για φαγητό υποστηρίζει την ιδέα ότι είναι μια εξαρτημένη απόκριση. Θυμάστε τον σκύλο του Παβλόφ; Οι άνθρωποι μπορούν να συνηθίσουν να τρώνε ένα συγκεκριμένο φαγητό σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο. Μπορεί το παγωτό να είναι ο τρόπος που χαλαρώνετε μετά το δείπνο ή μπορεί να γεμίζετε τις μπαταρίες σας με έναν καφέ και μία φέτα κέικ τα απογεύματα. Το μοτίβο αυτό μπορεί να προκαλεί έκκριση της ορμόνης της ανταμοιβής, της ντοπαμίνης, που μας κάνει να νιώθουμε καλά και ενισχύει τη συνήθεια.

Τι συμβαίνει όταν επιθυμείτε πιο συχνά γλυκά; Προσπαθήστε να διακόψετε αυτές τις συσχετίσεις για μερικές εβδομάδες. Πειραματιστείτε, για παράδειγμα, με άλλους τρόπους μείωσης του στρες, όπως η γιόγκα ή η τηλεόραση, αντί να φάτε ένα γλυκό μετά το δείπνο. Μετά από λίγο, μπορεί να παρατηρήσετε ότι δεν λαχταράτε πια ένα γλυκό το ίδιο έντονα.

Πώς να περιορίσετε τη λαχτάρα για ζάχαρη

Η απόλαυση γλυκών με μέτρο είναι κάτι απόλυτα φυσιολογικό. Αλλά αν η λαχτάρα εμποδίζει τις προσπάθειές σας να ακολουθήσετε μια υγιεινή διατροφή, μπορείτε να ακολουθήσετε τις εξής συμβουλές:

Δοκιμάστε μικρότερες, λιγότερο συχνές μερίδες από τα αγαπημένα σας γλυκά. Μια κλασική μελέτη από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Northwestern το 1975 διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που έκαναν μια πιο περιοριστική διατροφή ήταν πιο πιθανό να παρασυρθούν όταν τους δινόταν η ευκαιρία για ένα γλυκό σε σχέση με εκείνους που δεν έκαναν δίαιτα. Μπορείτε επίσης να εξασκηθείτε στο να απολαμβάνετε περισσότερο το φαγητό ως εμπειρία και όχι ως ποσότητα.

Μη χρησιμοποιείτε υποκατάστατα αντί για κανονική ζάχαρη. Ορισμένα υποκατάστατα ζάχαρης είναι πολύ πιο γλυκά σε γεύση από τη ζάχαρη, κάτι που δεν θα βοηθήσει ακριβώς στην αντιμετώπιση της λαχτάρας για γλυκό. Και σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, όχι μόνο δεν βοηθούν στην απώλεια βάρους εάν αυτός είναι ο στόχος σας, αλλά μπορεί να οδηγήσουν σε άλλα προβλήματα υγείας.

Πάρτε έναν υπνάκο. Ψάχνετε κάτι γλυκό στο τέλος της ημέρας όταν είστε κουρασμένοι; Μία μελέτη του 2013 που δημοσιεύτηκε στο Nature Communications διαπίστωσε ότι όσο πιο εξαντλημένος αισθάνεται κανείς, τόσο περισσότερο λαχταρά τροφές με πολλές θερμίδες.

Ρωτήστε το γιατρό σας για τα φάρμακα. Οι αγωνιστές GLP-1, όπως το Ozempic, είναι γνωστό ότι περιορίζουν την όρεξη, όχι μόνο για φαγητό, αλλά και για γλυκά και αλκοόλ. Δεν μπορούν, όμως, να το πάρουν όλοι. Επικοινωνήστε με τον γιατρό σας για να δείτε εάν πληροίτε τα κριτήρια.

Πόση ζάχαρη μπορεί να φάει κανείς την ημέρα;

Η αμερικανική καρδιολογική εταιρεία (American Heart Association) συνιστά:

  • Για τους άντρες: Όχι περισσότερο από 36 γραμμάρια πρόσθετης ζάχαρης την ημέρα.
  • Για τις γυναίκες: Όχι περισσότερο από 25 γραμμάρια