Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2025 -

Γιατί δεν πρέπει να λείπουν από τη διατροφή σας τα Κάσιους



Θέλετε να φτιάξετε το δικό σας mix ωμών ξηρών καρπών και δεν ξέρετε τι να συμπεριλάβετε; Σίγουρα μην παραλείψετε τα κάσιους! Εκτός από υγιεινά, είναι και πολύ γευστικά, γι’ αυτό και έχετε πολλούς λόγους να τα προτιμήσετε.

Είναι η καλύτερη επιλογή για ένα μικρό και θρεπτικό σνακ, ενώ τα χρησιμοποιούμε και στην μαγειρική. Συχνά, τα επιλέγουμε για να εμπλουτίσουμε μια απλή σαλάτα, ενώ αποτελούν μια μικρή και συνάμα ιδιαίτερη πινελιά σε πιάτα stir-fry.

Το κάσιους (Anacardium Occidentale) είναι ένα δέντρο που ανήκει στην οικογένεια των ανακαρδοειδών και επιστημονικά ονομάζεται Ανακάρδιον το Δυτικόν. Οι καρποί του, αυτοί που γνωρίζουμε εμείς ως κάσιους, έχουν ένα υπόλευκο χρώμα και φυτρώνουν επάνω στα φρούτα του.

Η καταγωγή του φυτού είναι από τη μακρινή Βραζιλία, όπου επεκτάθηκε με τις μετακινήσεις των Πορτογάλων. Σήμερα, οι κυριότερες χώρες παραγωγής τους είναι το Βιετνάμ, η Ινδία, η Βραζιλία, η Κένυα και η Ινδονησία, από όπου γίνονται εξαγωγές προς όλα τα μέρη του κόσμου.

Τα τελευταία χρόνια, η αυξημένη τους ζήτηση, έχει αναδείξει τα κάσιους ως τον «νέο βασιλιά των ξηρών καρπών». Οι φυτικές ίνες, οι βιταμίνες αλλά και τα «καλά λιπαρά» που περιέχουν, είναι μόνο μερικά από τα πολλαπλά τους οφέλη.

Στο εμπόριο τα βρίσκουμε σε πολλές διαφορετικές εκδοχές, αλλά για να επωφεληθούμε από τα πλούσια θρεπτικά συστατικά τους, αρκεί να τα επιλέξουμε ωμά και ανάλατα. Ωστόσο, τα συναντάμε και ψημένα ή αλατισμένα, όπως τους περισσότερους ξηρούς καρπούς, έχοντας αποκτήσει το κλασσικό χρυσαφί χρώμα και μια πιο έντονη γεύση.

Διατροφική Αξία

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα κάσιους προσφέρουν πολύτιμες και ευεργετικές ουσίες στον οργανισμό μας. Πιο συγκεκριμένα, διαθέτουν μεγάλη ποσότητα φυτικών ινών, οι οποίες ενισχύουν την λειτουργία του πεπτικού και γαστρεντερικού συστήματος, διευκολύνοντας την διαδικασία της πέψης και αυξάνοντας το αίσθημα του κορεσμού. Επιπλέον, η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β επιδρά σημαντικά σε πλήθος μεταβολικών διεργασιών, ενώ στις βιταμίνες C και Ε οφείλεται η αντιοξειδωτική τους δράση.

Ακόμη, περιέχουν απαραίτητα μέταλλα και ιχνοστοιχεία για τον οργανισμό, όπως φώσφορο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, σίδηρο και ψευδάργυρο, τα οποία βελτιώνουν τη διάθεσή μας. Επίσης, όπως και τα αμύγδαλα, είναι γνωστά για τα «καλά» μονακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά τους, τα οποία προστατεύουν την υγεία της καρδιάς.

Ενδεικτικά, 100gr κάσιους περιέχουν:

533kcal Ενέργεια
30,0gr Υδατάνθρακες
3,3gr Φυτικές ίνες
6,05gr Σάκχαρα
18,0gr Πρωτεϊνες
44,0gr Λιπαρά

Περιέχουν ακόμη:

Μέταλλα

37mg Ασβέστιο
6,7mg Σίδηρο
292mg Μαγνήσιο

Βιταμίνες

0,4mg Βιταμίνη Β1 (θειαμίνη)
0,4mg Βιταμίνη Β6
0,5mg Βιταμίνη C

Τα οφέλη των κάσιους

Πράγματι, τα κάσιους κερδίζουν όλο και περισσότερο κοινό και γίνονται αναπόσπαστο κομμάτι μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής και όχι τυχαία. Τα θρεπτικά τους συστατικά παρουσιάζουν μια σειρά από σημαντικά οφέλη για τον οργανισμό. Παρόλα αυτά, πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί λόγω της υψηλής θερμιδικής τους αξίας.

Μια χούφτα είναι αρκετή για να απολαύσουμε τις θετικές τους επιδράσεις, χωρίς να ξεφύγουμε θερμιδικά. Σύμφωνα με την συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα (ΣΗΠ), περίπου 15-18 ωμών και ανάλατων κάσιους χαρίζουν στον οργανισμό όλα όσα χρειάζεται για να μείνει υγιής και δυνατός.

Ας εξετάσουμε, λοιπόν, αναλυτικά τα οφέλη τους.

Βελτιώνουν τη διάθεση

Επιστημονικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι δύο χούφτες κάσιους έχουν την ίδια δράση με την συνταγογραφούμενη δοσολογία του αντικαταθληπτικού φαρμάκου Prozac. Χάρη στην υψηλή τους περιεκτικότητά σε L-τρυπτοφάνη, δρουν ως φυσικό αντικαταθλιπτικό, βελτιώνοντας τη διάθεση. Πρόκειται για ένα αμινοξύ, πολύ σημαντικό για στη διατροφή μας, το οποίο ενεργοποιεί τη σεροτονίνη. Αυτή είναι ο κύριος νευροδιαβιβαστής, υπεύθυνος για το αίσθημα της χαράς και της ενεργητικότητας. Επιπλέον, οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β διεγείρουν την παραγωγή ορμονών για την καταπολέμηση της μελαγχολίας και της κακής διάθεσης.