Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Έμμεσο μήνυμα ΟΗΕ για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα: Τα πολιτιστικά αγαθά να επιστρέφονται στις χώρες προέλευσης



Έμμεσο μήνυμα στο Βρετανικό Μουσείο για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα έστειλε η Ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ η οποία στις 13 Δεκεμβρίου υιοθέτησε ομόφωνα, κατόπιν ελληνικής πρωτοβουλίας, την Απόφαση περί «Επιστροφής ή απόδοσης πολιτιστικών αγαθών στις χώρες προέλευσης».

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, «η εν λόγω Απόφαση, η οποία παραπέμπει και στην επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα, έτυχε ευρύτατης αποδοχής από όλες τις γεωγραφικές ομάδες των Κρατών, 105 εκ των οποίων την συγκηδεμόνευσαν».

 

Σύμφωνα με το ΥΠΕΞ «η Απόφαση εστιάζει στην υποχρέωση των Κρατών να καταπολεμήσουν την παράνομη διακίνηση πολιτιστικών αγαθών τόσο σε καιρό ειρήνης όσο και σε καιρό πολέμου, δεδομένων και των πρόσφατων συρράξεων στη Μέση Ανατολή που είχαν ως παράπλευρη συνέπεια την καταστροφή, λεηλασία, κλοπή, αλλά και παράνομη εμπορία πολιτιστικών αγαθών, κυρίως μέσω του διαδικτύου. Η Απόφαση καταδικάζει τις ανωτέρω παράνομου εμπορίου πολιτιστικών αγαθών με τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας και καλεί τα Κράτη να προστατεύσουν την πολιτιστική κληρονομιά, όχι μόνον λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της, αλλά και επιστρέφοντας κλεμμένα ή παρανόμως διακινηθέντα πολιτιστικά αγαθά στις χώρες προέλευσης».

Το ΥΠΕΞ υπενθυμίζει, πάντως, ότι η συγκεκριμένη απόφαση υιοθετείται αδιαλείπτως από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ανά τριετία, με τη χώρα μας να υποβάλει παγίως το σχετικό ψήφισμα, στην κατεύθυνση προάσπισης της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.