Παρασκευή 26 Απριλίου 2024 -

Βρετανικό Μουσείο



Μενδώνη για Βρετανικό Μουσείο: Η εικόνα εγκατάλειψης ενισχύει το δίκαιο αίτημα για οριστική επιστροφή των Γλυπτών

Τις εικόνες εγκατάλειψης στο Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου και πιο συγκεκριμένα στην αίθουσα του Παρθενώνα όπου εκτίθενται τα περίφημα Γλυπτά του, σχολίασε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη.

Η κυρία Μενδώνη ανάφερε χαρακτηριστικά:



Βρετανικό Μουσείο: Θα εξετάσουμε οποιοδήποτε αίτημα δανεισμού των Γλυπτών του Παρθενώνα

«Θα εξετάσουμε οποιοδήποτε αίτημα δανεισμού», τόνισε το Βρετανικό Μουσείο σε δήλωση προς το ΣΚΑΪ, με την οποία επιφυλάσσεται ουσιαστικά να απαντήσει εφόσον υποβληθεί επισήμως αίτημα δανεισμού των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα το 2021, όπως προανήγγειλε με συνέντευξή του στον Observer ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.



Το Βρετανικό Μουσείο επιστρέφει αρχαιότητες που κλάπηκαν από το Ιράκ και το Αφγανιστάν

Αρχαιότητες και έργα τέχνης που είχαν λεηλατηθεί από το Ιράκ και το Αφγανιστάν και κατασχέθηκαν στη Βρετανία θα επιστραφούν στις χώρες προέλευσής τους, όπως ανακοίνωσε σήμερα το Βρετανικό Μουσείο.



"Τα Γλυπτά του Παρθενώνα έχουν ανάγκη το αττικό φως "

Απάντηση στον διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου δίνει με άρθρο της στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» η ντέιμ Τζάνετ Σούσμαν (dame Janet Suzman), πρόεδρος της Βρετανικής Επιτροπής για την Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα και ηθοποιός.



Βρετανικό Μουσείο: Τα Γλυπτά του Παρθενώνα δεν ανήκουν στην Ελλάδα

Τα Γλυπτά του Παρθενώνα δεν ανήκουν στην Ελλάδα, αλλά στους επιτρόπους του Βρετανικού Μουσείου και δεν πρόκειται να επιστραφούν μόνιμα στη χώρα μας, διαμήνυσε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Χάρτβιχ Φίσερ.



Έμμεσο μήνυμα ΟΗΕ για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα: Τα πολιτιστικά αγαθά να επιστρέφονται στις χώρες προέλευσης

Έμμεσο μήνυμα στο Βρετανικό Μουσείο για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα έστειλε η Ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ η οποία στις 13 Δεκεμβρίου υιοθέτησε ομόφωνα, κατόπιν ελληνικής πρωτοβουλίας, την Απόφαση περί «Επιστροφής ή απόδοσης πολιτιστικών αγαθών στις χώρες προέλευσης».