Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Όλη η Ελλάδα μία προσευχή για τα θύματα της εθνικής τραγωδίας στα Τέμπη (ΒΙΝΤΕΟ+ΦΩΤΟ)



Ο θρίαμβος της Ορθοδοξίας, δηλαδή  η αναστήλωση των ιερών εικόνων που εορτάζεται την Α’ Κυριακή των Νηστειών η οποία ονομάζεται και Κυριακή της Ορθοδοξίας, τιμήθηκε σύμφωνα με την εκκλησιαστική τάξη σε όλη την χώρα, ωστόσο η σκέψη και οι προσευχές όλων ήταν στα θύματα της σιδηροδρομικής τραγωδίας στα Τέμπη με τα δεκάδες θύματα η οποία έχει συγκλονίσει ολόκληρο τον κόσμο.

Την ώρα που η σκληρή πραγματικότητα με την ταυτοποίηση των θυμάτων συνεχιζόταν στο Γενικό Νοσοκομείο της Λάρισας με τις αρμόδιες αρχές να αναζητούν ακόμη τα βαθύτερα αίτια που οδήγησαν σε αυτή την εθνική τραγωδία, η Εκκλησία δεήθηκε “Ἔτι δεόμεθα ὑπέρ μακαρίας μνήμης καί αἰωνίου ἀναπαύσεως τῶν ψυχῶν τῶν κεκοιμημένων δούλων τοῦ Θεοῦ, τῶν αἰφνιδίῳ θανάτῳ τελειωθέντων ἀδελφῶν ἡμῶν κατά τήν ἐπισυμβάσαν εἰς τήν Κοιλάδα τῶν Τεμπῶν σιδηροδρομικήν τραγωδίαν καί ὑπέρ τοῦ συγχωρηθῆναι αὐτοῖς πᾶν πλημμέλημα ἑκούσιον τε καί ἀκούσιον”. Η δέηση αναπέμφθηκε από την Κρήτη έως και τον Έβρο.

Πρόγραμμα Αναπαραγωγής Βίντεο
 
 Στη Μητρόπολη Αθηνών

“Τη Μεγάλη Παρασκευή, φέτος, τη ζούμε νωρίτερα. Και όλοι μας (σαν την Παναγία που ως μάνα θρήνησε τον Χριστό) θρηνούμε γι’ αυτά τα παιδιά μας” τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος αμέσως μετά το Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των θυμάτων της πολυαιμάκτου τραγωδίας των Τεμπών που τελέσθηκε σήμερα το πρωί -μετά την Συνοδική Θεία Λειτουργία- στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κατερίνας Σακελλαροπούλου και του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη.

Διαβάστε επίσης: Κυριακή της Ορθοδοξίας στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών – Εθνικό μνημόσυνο για τα θύματα του δυστυχήματος στα Τέμπη (ΦΩΤΟ)

Συγκινητικά τα λόγια του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου

Ο Αρχιεπίσκοπος σημείωσε, ακόμη, ότι “Ο θάνατος πάντα είναι αφύσικος, αποτρόπαιος, απεχθής. Πόσω μάλλον, όταν χάνονται νέοι άνθρωποι, που είναι περισσότερο ταυτισμένοι με τη ζωή. Τότε χάνουμε κι εμείς την ελπίδα μας. Γιατί φαίνεται να κόβεται η συνέχεια της ζωής. Και να νικά ο θάνατος. Αλλά αυτό είναι ακόμη πιο αποτρόπαιο. Γιατί, αν βυθιστούμε στην απελπισία, θα καταντήσουμε ζωντανοί-νεκροί. Δεν μπορώ να πω τίποτε περισσότερο.

 Γονατίζω αδύναμος μπροστά σας, στο βάρος αυτού του πρώιμου αποχωρισμού. Και όπως εσείς νανουρίζατε τα παιδιά σας με στοργή, έτσι χαμηλόφωνα, στοργικά, σας λέω: Ο μόνος τρόπος να τα αγκαλιάσετε και πάλι, είναι να πιστέψετε ότι τον τελευταίο λόγο δεν τον έχει ο θάνατος. Τον έχει η Ανάσταση. Έτσι μένει η μνήμη των αγαπημένων μας ζωντανή και αναστημένη, αληθινά «αιώνια»! Όταν προσευχόμαστε όλοι μαζί, προκειμένου ο Αναστάς Κύριός μας να θυμάται τα παιδιά μας και να τα κρατά στην στοργική αγκαλιά Του”.

Διαβάστε επίσης: Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: “Ζούμε μία σκληρή εθνική συμφορά”

Δεν πραγματοποιήθηκε το γεύμα της ΠτΔ προς τιμήν της ΔΙΣ

Υπενθυμίζεται ότι η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, συμμετέχουσα στη θλίψη και την οδύνη ολόκληρου του ελληνικού λαού για το τραγικό πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στην περιοχή των Τεμπών, όρισε όπως μετά το πέρας της σημερινής Θείας Λειτουργίας, τελεσθεί Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των θυμάτων της πολυαιμάκτου αυτής τραγωδίας σε όλους τους Ιερούς Ναούς της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Επίσης, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Αρχιεπίσκοπος με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας την ημέρα του τραγικού δυστυχήματος, συμφώνησαν την ματαίωση -λόγω του εθνικού πένθους- του καθιερωμένου γεύματος που παραθέτει η Προεδρία της Δημοκρατίας προς τιμήν της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου για την Κυριακή της Ορθοδοξίας, το οποίο ήταν προγραμματισμένο για σήμερα 5 Μαρτίου.

Διαβάστε επίσης: Κυριακή Ορθοδοξίας: Βίντεο από τη Δέηση στη Μητρόπολη Αθηνών για τα θύματα του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη

Δέηση για την ανάπαυση των ψυχών των θυμάτων στα Τέμπη σε όλη την Ελλάδα

Σε όλη την επικράτεια τελέστηκαν σήμερα δεήσεις για την ανάπαυση των ψυχών που χάθηκαν κατά την φονική σύγκρουση των αμαξοστοιχιών στα Τέμπη το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου.

Στη Ναύπακτο μετά την θεία Λειτουργία έγινε η καθιερωμένη λιτανεία των ιερών εικόνων εντός του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Δημητρίου και ακολούθως έγινε το ιερό μνημόσυνο για την ανάπαυση των ψυχών όλων των αδελφών μας οι οποίοι απεβίωσαν βιαίως, κατά το σιδηροδρομικό δυστύχημα στην περιοχή των Τεμπών.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Ιερόθεος εξέφρασε τον βαθύτατο πόνο όλων για το τραγικό αυτό γεγονός, που πλήγωσε βαθιά όλους τους Έλληνες, και όλη την ανθρωπότητα. Τόνισε ότι αυτή η περίοδος είναι περίοδος πόνου καρδιακού, περίσκεψης, σιωπής, περισυλλογής, αλλά κάποτε πρέπει να αρχίση ισχυρά αυτοκριτική και απόδοση ευθυνών σε όλα τα επίπεδα (κοινωνικά, πολιτικά, πνευματικά), για την διόρθωση των κακώς κειμένων, την εξυγίανση των πραγμάτων και την απόκτηση υπευθυνότητας τόσο προσωπικής, όσο και συλλογικής. Η ζωή δόθηκε από τον Θεό ως δώρο στους ανθρώπους και έχει νόημα και αξία και δεν είναι παίγνιον του καθενός.

Διαβάστε επίσης: Ναυπάκτου Ιερόθεος: Η τραγωδία στα Τέμπη πλήγωσε βαθιά όλους τους Έλληνες

Στον Βόλο 

Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου Βόλου στο τέλος της Θείας Λειτουργίας πραγματοποιήθηκε, εντός του Ναού, η καθιερωμένη λιτάνευση των ιερών Εικόνων, στην διάρκεια της οποίας απαγγέλθηκε το Σύμβολο της Πίστεως και ο Σεβασμιώτατος κ. Ιγνάτιος ανέγνωσε το Συνοδικό της Ορθοδοξίας.

Ακολούθησε Επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα του τραγικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών, στο τέλος της οποίας ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε ο Θεός να στείλει την άνωθεν παρηγορία στους γονείς και στους οικείους, την υγεία στους τραυματίες και να μην επιτρέψει ξανά να συμβεί τέτοιο κακό. Κάλεσε δε, «όταν συμβαίνουν τέτοια τραγικά γεγονότα, μην ξεχνούμε να πούμε στον άλλον ότι τον αγαπούμε και είμαστε κοντά του. Κανείς δεν ξέρει τί μπορεί να συμβεί, γι’ αυτό, ας κρατούμε σε εγρήγορση το πνεύμα και την ψυχή μας και να ευγνωμονούμε τους ανθρώπους που αγαπούμε».

Διαβάστε επίσης: Δημητριάδος Ιγνάτιος: «Το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών χτυπά μια μεγάλη καμπάνα για μετάνοια»

Στη Καλαμάτα 

Στην Καλαμάτα ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος φανερά συγκινημένος, από το θλιβερό αυτό γεγονός, πριν το Τρισάγιο ανέφερε: “Μπροστά στο τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα, το οποίο συνέβη στην περιοχή των Τεμπών και από αυτό έχασαν τη ζωή τους αλλά και τραυματίστηκαν δεκάδες συνάνθρωποί μας, στην πλειονότητά τους νέοι, στεκόμαστε με πνεύμα βαθιάς οδύνης. Ολόκληρος μάλιστα ο κόσμος συμμετέχει στον βαθύτατο πόνο για τον αδόκητο και απάνθρωπο θάνατο και τον τραυματισμό των συνανθρώπων μας. Υποκλινόμαστε και συμπάσχουμε με τους συγγενείς των θυμάτων, εκφράζοντας την αγανάκτησή μας και την καταδίκη μας για τον τρόπο και τα αίτια που προκάλεσαν το συγκεκριμένο θανατηφόρο ατύχημα. Είναι πολυτέλεια για την Πατρίδα μας να θυσιάζονται συνάνθρωποί μας και μάλιστα νέοι, με δημιουργικότητα και με δύναμη για ζωή, στο βωμό της ανευθυνότητας, της ιδιοτέλειας και της υποκρισίας, όταν μάλιστα η Πατρίδα μας δοκιμάζεται από την μάστιγα της υπογεννητικότητας, υπονομεύοντας με τον τρόπο αυτό το μέλλον μας ως Έθνος”.

Διαβάστε επίσης: Μεσσηνίας Χρυσόστομος: “Υποκλινόμαστε στους συγγενείς…αγανακτούμε για τον τρόπο και τα αίτια του δυστυχήματος”.

Στην Άρτα 

Στην Άρτα ο Μητροπολίτης κ. Καλλίνικος ιερούργησε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου. Στο τέλος εψάλλη επιμνημόσυνη υπέρ ανάπαυσης των ψυχών των θυμάτων.

Διαβάστε επίσης: Η λιτάνευση των ιερών εικόνων στην Άρτα (ΦΩΤΟ)

Στη Νέα Ιωνία 

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ προέστη της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό Αγίας Αναστασίας της Φαρμακολυτρίας Περισσού στη Νέα Ιωνία.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας τελέσθηκε Ιερό Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών πάντων των βιαίως κοιμηθέντων αδελφών ημών κατά το σιδηροδρομικό δυστύχημα στην περιοχή των Τεμπών, συμφώνως με την απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Διαβάστε επίσης: Η Κυριακή της Ορθοδοξίας στη Νέα Ιωνία

Στη Μητρόπολη Λαγκαδά 

Στην Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά ο Μητροπολίτης κ. Πλάτων ευχήθηκε προς όλους με υγεία και δύναμη να πορευτούν στην περίοδο της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, ενώ τέλεσε Επιμνημόσυνη Δέηση υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των αδίκως τελειωθέντων της σιδηροδρομικής τραγωδίας των Τεμπών, εκφράζοντας εκ μέρους της τοπικής Εκκλησίας, την βαθύτατη οδύνη και την απέραντη θλίψη του, για το άδικο χαμό τόσων νέων στην πλειοψηφία ανθρώπων, ευχόμενος παράλληλα γρήγορη ανάρρωση προς τους τραυματίες και προτρέποντας όλους τους παρευρισκόμενους να προσεύχονται για την παρηγοριά των συγγενών των θυμάτων.

Διαβάστε επίσης: Λαγκαδά Πλάτων: “Η Ορθοδοξία δεν είναι ιδεολογία αλλά χαρισματικός τρόπος ζωής”

Στην Καστοριά 

Στην Καστοριά αναπέμφθηκε επιμνημόσυνη Δέηση υπέρ αναπαύσεως των θυμάτων της πολυαιμάκτου τραγωδίας, του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στην περιοχή των Τεμπών, από τον Μητροπολίτη Καστορίας κ. Καλλίνικο.

Στο Αγρίνιο 

Στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Αγρινίου ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός τέλεσε Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως των θυμάτων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών, που συγκλόνισε την πατρίδα μας και βύθισε στο πένθος δεκάδες οικογένειες.