Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Η εορτή του Άγιου Ιωάννη Χρυσοστόμου στην ΙΜΜ Βατοπαιδίου – H κατανυκτική Αγρυπνία και τα μηνύματα από το Συνοδικό (VIDEO)



Σύμφωνα με την αγιορείτικη τάξη και μέσα σε κλίμα πνευματικής κατάνυξης τιμήθηκε η μνήμη του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως  στην Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου Αγίου Όρους, εκεί όπου φυλάσσεται ως ανεκτίμητος θησαυρός η Τιμία Κάρα του Αγίου. Άξιο θαυμασμού είναι το γεγονός της αφθαρσίας του ωτίου του Αγίου, όταν ως γνωστόν, το μέρος αυτό του σώματος είναι από τα πρώτα που φθείρονται στον φυσικό θάνατο.

Σύμφωνα με την παράδοση η αφθαρσία αυτή που παρατηρείται έχει σχέση με κάποιο γεγονός που αναφέρεται στον κατά πλάτος βίο του Αγίου. Εκεί αναφέρεται ότι ο μαθητής του Αγίου και μετέπειτα Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως άγιος Πρόκλος είδε οφθαλμοφανώς τον απόστολο Παύλο σκυμμένο στο αυτί του Αγίου να τον καθοδηγεί στην ερμηνεία των επιστολών του.

Την παραμονή της εορτής, σύμφωνα με το παλαιό Ημερολόγιο, Παρασκευή25 Νοεμβρίου 2022 υποδέχτηκαν εγκάρδια στην  Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Χαλκίδος κ. Χρυσόστομο,που φέρει και το όνομα του Αγίου. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος προσερχόμενος στην Μονή, κόμισε προς αγιασμό και προσκύνηση των Πατέρων της Μονής την τιμία κάρα του του Αγίου Παρθενίου Λαμψάκου.

Ο Γέροντας Εφραίμ και οι Βατοπαιδινοί πατέρες υποδέχθηκαν τον Σεβασμιώτατο και την τιμία κάρα του Αγίου Παρθενίου σύμφωνα με την αγιορείτικη τάξη μέσα σε κατανυκτικό και ευφρόσυνο κλίμα.

Το βράδυ τελέστηκε Ιερά Αγρυπνία, μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου και αμέσως μετά, το πρωί του Σαββάτου 26 Νοεμβρίου 2022 ανήμερα της εορτής τελέσθηκε η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία. Οι εορτασμοί κορυφώθηκαν με την τέλεση της Θείας Ευχαριστίας και την εις πρεσβύτερον χειροτονία του π. Φιλοθέου, αδελφού της Μονής.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ακολούθησε κέρασμα στο Συνοδικό της Μονής, επί τη ευκαιρία της εις πρεσβύτερον χειροτονία του π. Φιλοθέου, και εν συνεχεία παρατέθηκε η πανηγυρική τράπεζα και η απόλυση αυτής με πανηγυρική δέηση στο Καθολικό της Μονής.

Στο συνοδικό ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος ευχαρίστησε τον Καθηγούμενο Γέροντα Εφραίμ και αναφέρθηκε με αφορμή την εις πρεσβύτερον χειροτονία, την οποία τέλεσε κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, στο μυστήριο της ιερωσύνης, ως χάρισμα και δωρεά του Θεού στον άνθρωπο.

Διαβάστε επίσης:

Σε κλίμα πνευματικής κατάνυξης η εορτή του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου στη Μονή Βατοπαιδίου

Υποδοχή Μητροπολίτη Χαλκίδος και τιμίας κάρας Αγίου Παρθενίου Λαμψάκου στην Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου

  ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR