Σάββατο 20 Απριλίου 2024 -

8 λόγοι για να ξεκινήσετε γυμναστική με βάρη



Οι περισσότερες γυναίκες προτιμούν τις ασκήσεις cardio, την αερόβια γυμναστική ή τα μηχανήματα του γυμναστηρίου όπως το ποδήλατο και τον διάδρομο. Σύμφωνα, όμως με μια νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο αμερικανικό περιοδικό Obesity, οι ασκήσεις με βάρη μπορούν να είναι πιο αποτελεσματικές για τις γυναίκες που θέλουν να έχουν ένα καλλίγραμμο και υγιές σώμα.

1.Καίει το λίπος: Η γυμναστική με βάρη καίει αποκλειστικά λίπος -σύμφωνα με έρευνες –συγκριτικά με τις ασκήσεις cardio και την αερόβια άσκηση και θεωρείται ιδανική για όσους έχουν προβλήματα τοπικού πάχους στην κοιλιά.

2.Καίει περισσότερες θερμίδες: Η μυϊκή μάζα καθορίζει πόσες θερμίδες καίμε όταν απλά καθόμαστε. Όσο περισσότερο μύες έχουμε τόση περισσότερη ενέργεια καταναλώνουμε, για αυτό η γυμναστική με βάρη που αυξάνει τη μυϊκή μάζα μπορεί να μας βοηθήσει να καίμε περισσότερες θερμίδες κάθε φορά που γυμναζόμαστε, κάνουμε δουλειές στο σπίτι ή χαλαρώνουμε.   

3. Ανεβάζει τη διάθεση: Η γυμναστική μπορεί να μας κάνει να αισθανθούμε καλύτερα όμως η γυμναστική με βάρη μπορεί επιπλέον να μας ανεβάσει την αυτοπεποίθηση. Κάθε φορά που θέτουμε ένα στόχο ή σηκώνουμε περισσότερα βάρη, ανεβαίνει και η ψυχολογία μας, σύμφωνα με την προπονήτρια Jen Sinkler!

4. Ενισχύει την ευκαμψία: Κι όμως σύμφωνα με μια έρευνα του πανεπιστημίου της North Dakota, όσοι σηκώνουν βάρη είναι περισσότερο εύκαμπτοι από όσους κάνουν ασκήσεις εδάφους και stretching, επειδή η γυμναστική με βάρη περιλαμβάνει προπόνηση με ασκήσεις αντίστασης.

5. Δυναμώνει τα οστά: Τα βάρη δεν γυμνάζουν μόνο τους μύες αλλά και τα οστά! Η προπόνηση με βάρη δυναμώνει τα οστά, δημιουργεί νέα κύτταρα και τα κάνει πιο πυκνά.

6.Δεν σας κάνει μυώδεις: Μπορεί οι περισσότεροι να πιστεύουν ότι οι γυναίκες που σηκώνουν βάρη αποκτούν ένα πιο μυώδες σώμα, όμως στην πραγματικότητα τις ‘μικραίνει’. Η γυμναστική με βάρη μπορεί να σας βοηθήσει να κατέβετε ένα νούμερο στα ρούχα, αν ακολουθείτε ένα ισορροπημένο πρόγραμμα ασκήσεων.

7. Ανακουφίζει τον πόνο στις αρθρώσεις: Η σωστή προπόνηση με βάρη είναι η λύση για τους πόνους στις αρθρώσεις, υποστηρίζουν οι ειδικοί, γιατί δυναμώνει τους μύες που στηρίζουν τις αρθρώσεις!

8. Κάνει καλό στην καρδιά: Δεν είναι μόνο οι ασκήσεις cardio που βοηθούν στην καλή υγεία της καρδιάς  αλλά και τα βάρη. Σύμφωνα με την έρευνα του πανεπιστημίου της Απαλάχια, οι συμμετέχοντες που ακολουθούσαν ένα πρόγραμμα γυμναστικής με μια 45λεπτη άσκηση μέτριας έντασης με βάρη μείωσαν κατά 20% την αρτηριακή πίεση.