
Στα σκαριά φαίνεται πως βρίσκεται μια επικείμενη συμφωνία για μια συνάντηση μεταξύ του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του Ρώσου ομολόγου του Βλαντίμιρ Πούτιν τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με όσα αναφέρει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων IFAX, που επικαλείται τον σύμβουλο του Κρεμλίνου, Γιούρι Ουσακόφ.
Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι όλα τα εμπλεκόμενα μέρη έχουν ήδη ξεκινήσει να εργάζονται πάνω στις λεπτομέρειες της συνάντησης, όπως μεταδίδει το Sky News.
Όπως ανέφερε ο ίδιος, ο τόπος διεξαγωγής της συνάντησης έχει επίσης συμφωνηθεί και θα ανακοινωθεί αργότερα.
Ο Ουσακόφ δήλωσε ότι ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ, Στιβ Γουίτκοφ, έθεσε το ενδεχόμενο μιας τριμερούς συνάντησης μεταξύ Πούτιν, Τραμπ και Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κατά τη διάρκεια συνομιλιών που είχε με τον Πούτιν χθες, ωστόσο η Μόσχα δεν σχολίασε την πρόταση.
«Κατόπιν πρότασης της αμερικανικής πλευράς, επιτεύχθηκε καταρχήν συμφωνία για τη διεξαγωγή διμερούς συνόδου κορυφής τις επόμενες ημέρες, δηλαδή συνάντηση μεταξύ του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του Ντόναλντ Τραμπ», δήλωσε ο Ουσακόφ.
Η συνάντηση ενδέχεται να πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα, όπως έχει ήδη αναφερθεί, αλλά ο Ουσακόφ τόνισε ότι είναι ακόμη δύσκολο να εκτιμηθεί πόσες ημέρες θα απαιτηθούν για την προετοιμασία της συνόδου.
Για τη συνάντηση Τραμπ-Πούτιν πρέπει να γίνει καλή προετοιμασία και οι επιτελείς ασχολούνται ήδη με αυτό, δήλωσε ο πρώτος αντιπρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (ρωσική άνω βουλή) σήμερα, μία ημέρα μετά τη συνάντηση του ρώσου προέδρου με τον απεσταλμένο του αμερικανού προέδρου, Στιβ Γουίτκοφ, στο Κρεμλίνο.
«Ο Γουίτκοφ κέρδισε τη συμπάθεια στη Ρωσία χάρη στην ειλικρίνεια και τη ρεαλιστική του θέση», πρόσθεσε ο ρώσος αξιωματούχος.
Ο δείκτης του χρηματιστηρίου της Μόσχας ενισχύθηκε κατά 4,5% μετά την ανακοίνωση της συνάντησης Τραμπ-Πούτιν από το Κρεμλίνο.
Όπως αναφέρει σε ανάλυσή του το CNN, η έντονη απογοήτευση του Τραμπ με τον Πούτιν, ο οποίος έχει αμαυρώσει τις ελπίδες του να γίνει ειρηνοποιός άξιος του Νόμπελ Ειρήνης, εξαφανίστηκε μετά τη συνάντηση του απεσταλμένου του, Στιβ Γουίτκοφ, με τον Ρώσο ηγέτη, διάρκειας τριών ωρών την Τετάρτη.
Ο Τραμπ προέβλεψε ότι μια σύνοδος κορυφής σε σύντομο χρονικό διάστημα θα μπορούσε να σταματήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, λέγοντας ότι υπάρχει «πολύ μεγάλη πιθανότητα ότι θα μπορούσαμε να φτάσουμε… στο τέλος αυτού του δρόμου».
Η αισιοδοξία του ήταν περισσότερο σύμφωνη με τον χαρακτήρα του, σε σχέση με τη στάση που είχε τις τελευταίες εβδομάδες, όταν κατέκρινε τους «αηδιαστικούς» αεροπορικούς βομβαρδισμούς του Πούτιν στο Κίεβο και χαρακτήρισε τον ηγέτη, τον οποίο πάντα προσπαθούσε να εντυπωσιάσει, ως «απόλυτα τρελό».
Ο ίδιος ανέφερε την Τετάρτη ότι δεν υπήρξε «σημαντική πρόοδος» στη Μόσχα. Ωστόσο, παρέμενε απίστευτα αισιόδοξος, παρά τις πρόσφατες επιθέσεις με drones και πυραύλους από τη Ρωσία, από τις πιο έντονες μέχρι σήμερα, και την πλήρη απουσία ενδείξεων, έπειτα από τρία χρόνια πολέμου, ότι ο Πούτιν σκοπεύει να τον σταματήσει.
Ο Τραμπ έχει επανειλημμένως ισχυριστεί ότι η μεγάλη πρόοδος είναι επικείμενη από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Ιανουάριο, όταν υποσχέθηκε, αλλά απέτυχε να τερματίσει τον πόλεμο μέσα σε 24 ώρες.
Ωστόσο, οι λόγοι του Πούτιν για να συνεχίσει τον πόλεμο είναι πολύ πιο ισχυροί από οποιοδήποτε κίνητρο μπορεί να του δώσει ο Τραμπ για να τον σταματήσει.
«Νομίζω ότι στην Ουάσινγκτον μερικές φορές υποτιμάμε το πόσο έχει επενδύσει το Κρεμλίνο σε αυτόν τον πόλεμο», δήλωσε ο Ντέιβιντ Σάλβο, ειδικός στη Ρωσία και διευθύνων σύμβουλος του οργανισμού Alliance for Securing Democracy στο German Marshall Fund. «Η νομιμότητα και η μοίρα ολόκληρου του καθεστώτος Πούτιν βασίζεται όχι μόνο στην ολοκλήρωση αυτού του πολέμου με ρωσικούς όρους, αλλά και στη συνέχισή του για το προβλέψιμο μέλλον με ολόκληρη την οικονομία να είναι στηριγμένη στον πόλεμο».
Ο Σάλβο, πρώην αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, πρόσθεσε: «Δεν βλέπω τίποτα που να μπορεί να αλλάξει τη στάση του Κρεμλίνου».
Παρ’ όλα αυτά, η επιτυχής ειρηνευτική προσπάθεια συχνά απαιτεί από τους προέδρους να αναλάβουν ρίσκα. Και αν ο Τραμπ καταφέρει να ξεκινήσει μια πραγματική ειρηνευτική διαδικασία, θα μπορούσε να σώσει χιλιάδες ζωές σε έναν πόλεμο που έχει καταστρέψει τον ουκρανικό λαό. Θα αποτελούσε επίσης σημαντικό ορόσημο για τις ΗΠΑ και για τον ίδιο.
Μια σύνοδος κορυφής με τον Πούτιν θα ήταν μια μεγαλειώδης στιγμή κρατικής διπλωματίας και θα έδινε στον Τραμπ την ευκαιρία για μια πολυπόθητη κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Ρώσο ηγέτη, καθώς και τη δυνατότητα να δοκιμάσει την πεποίθησή του ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει τις διαπραγματευτικές του ικανότητες για να τερματίσει τον πόλεμο.
Ο Τραμπ προτείνει επίσης μια τριμερή συνάντηση που θα φέρει στο ίδιο τραπέζι τον Πούτιν και τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, την πιο σημαντική διπλωματική επαφή από την παράνομη ρωσική εισβολή πριν από τρία χρόνια.
Η Ρωσία δεν έχει επιβεβαιώσει δημόσια καμία από τις δύο συνόδους κορυφής. Η Μόσχα συνήθως προετοιμάζεται για τέτοιες συναντήσεις με επίπονες συνομιλίες χαμηλότερου επιπέδου, τις οποίες συχνά χρησιμοποιεί ως τακτική καθυστέρησης, οπότε ενδέχεται να αντιδράσει στο επείγον της κατάστασης.
Ωστόσο, το αυξημένο διακύβευμα μιας προεδρικής συνάντησης μπορεί να πιέσει τον Πούτιν να προσφέρει τουλάχιστον κάτι που ο Τραμπ θα μπορέσει να παρουσιάσει ως νίκη. Αυτό ίσως περιλαμβάνει μια συμφωνία για παύση των αεροπορικών επιθέσεων κατά αμάχων, ακόμα κι αν μια πλήρης κατάπαυση του πυρός και ειρηνευτική συμφωνία θα χρειάζονταν πολλούς μήνες για να επιτευχθούν. Πάντως, οι ρωσικές υποσχέσεις για κατάπαυση του πυρός συχνά δεν αξίζουν ούτε το χαρτί στο οποίο γράφονται.
Μια σημαντική πρόοδος θα δικαίωνε επίσης τη νέα στρατηγική του Τραμπ, ο οποίος πλέον προσπαθεί να εξαναγκάσει τον Πούτιν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τιμωρίες αντί για κολακείες. Ίσως, δεν είναι τυχαίο ότι παρατηρήθηκε φαινομενική κινητικότητα στον πόλεμο την ίδια μέρα που ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι θα επιβάλει βαρείς δασμούς στην Ινδία, μία από τις μεγαλύτερες χώρες που αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο και ουσιαστικά χρηματοδοτούν τον πόλεμο. Σε δύο ημέρες, ο Τραμπ αντιμετωπίζει την προθεσμία που έθεσε ο ίδιος για να επιβάλει νέες κυρώσεις στη Ρωσία λόγω της άρνησής της να αποδεχτεί τις απαιτήσεις του για κατάπαυση πυρός.
Στην Ουκρανία υπήρξε ένα σπάνιο σημείο αισιοδοξίας την Τετάρτη. «Η Ρωσία φαίνεται πλέον να είναι περισσότερο διατεθειμένη για κατάπαυση του πυρός, η πίεση λειτουργεί», δήλωσε ο Ζελένσκι στο βραδινό πολεμικό του διάγγελμα.