Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Φανταστική πίτσα Σικάγο



Μια συνταγή που θα σας  ξετρελάνει!

 
 

 

Υλικά Συνταγής

Ζύμη (για 2 πίτσες)

400 γραμ. αλεύρι δυνατό
100 γραμ καλαμποκάλευρο
350 ml χλιαρό νερό
1 φακελάκι (8 γραμ.) ξηρή μαγιά
1/2 κ.γ ζάχαρη
3 κ.σ. βούτυρο λιωμένο (χλιαρό)
1½ κ.γ αλάτι
1 κ.γ αποξηραμένα βότανα προαιρετικά (ρίγανη- βασιλικό-θυμάρι)
4 κ.σ βούτυρο μαλακό σε θερμοκρασία δωματίου
Σάλτσα ντομάτας (ποσότητες υλικών για κάθε πίτσα)

1 συσκευασία αποφλοιωμένες ντομάτες ή ψιλοκομμένες (400 γρ.)
2 κουταλιές βούτυρο
2 σκελίδες σκόρδο
1 μικρο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 κ.γ. ζάχαρη
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
1/2 φλ. πλατύφυλλος βασιλικός
1 /2 κ.γ. ρίγανη αποξηραμένη
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Γέμιση (ποσότητες υλικών για κάθε πίτσα)

3 μπάλες φρέσκια μοτσαρέλα των 125 γραμ. (ή μοτσαρέλα μπαστούνι)
4 κ.σ. παρμεζάνα (γεμάτες)
2 χωριάτικα λουκάνικα ψιλοκομμένα χωρίς το περίβλημα
1 πιπεριά πράσινη
1 πιπεριά κόκκινη

Εκτέλεση

Για τη ζύμη

*Η ζύμη μάς δίνει δυο πίτσες, για ταψί 26 εκατοστών

Σε μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το καλαμποκάλευρο, το αλάτι, τη ζάχαρη και τη μαγιά μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά. Βάζουμε το γάντζο για το ζύμωμα. Προσθέτουμε το νερό, ζυμώνουμε και τέλος ρίχνουμε το λιωμένο βούτυρο. Ανακατεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ενωθούν τα υλικά σε ζύμη, περιπου για 1-2 λεπτά.

Αυξάνουμε την ταχύτητα στο μίξερ και ζυμώνουμε για περίπου 5 λεπτά, μέχρι η ζύμη να γίνει απαλή και ελαστική.

Ρίχνουμε λίγες σταγόνες ελαιόλαδο μέσα σε ένα μπολ και αλείφουμε όλη την επιφάνεια του. Ζυμώνουμε λίγο τη ζύμη της πίτσας με τα χέρια επάνω στον πάγκο εργασίας, μαζεύουμε όλες τις ενώσεις από κάτω και τοποθετούμε την μπάλα ζύμης μέσα στο λαδωμένο μπολ και καλύπτουμε με μεμβράνη κουζίνας.

Αφήνουμε τη ζύμη να διπλασιαστεί σε όγκο, περίπου για 1 ώρα και 15 λεπτά, ανάλογα με τη θερμοκρασία του χώρου.

Αφού διπλασιαστεί η ζύμη τη βγάζουμε στην επιφάνεια εργασίας.

Με έναν πλάστη ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο, περίπου 35 επί 45 εκατοστά.

Απλώνουμε με το χέρι ή με μαλακή σπάτουλα το μαλακό βούτυρο (όχι λιωμένο) σε όλη την επιφάνεια του φύλλου, αφήνοντας 1 -1/2 εκατοστά κενό περιμετρικά του φύλλου.

Τυλίγουμε το φύλλο σε ρολό σφιχτό. Η ένωση πάντα προς τα κάτω στον πάγκο.
Κόβουμε το ρολό στη μέση και κάθε κομμάτι το διπλώνουμε σαν φάκελο, με 3 βόλτες. Μαζεύουμε τις ενώσεις απο κάτω και ξαναβάζουμε τη ζύμη (και τα δυο κομμάτια) στο λαδωμένο μπολ. Αφήνουμε για 1 ώρα στο ψυγείο. Ταυτόχρονα, φουσκώνει και παγώνουν οι στρώσεις ζύμης για πιο μπισκοτένιο αποτέλεσμα.

Λαδώνουμε ένα ταψάκι 26 εκατοστών.

Ανοίγουμε τη ζύμη με πλάστη σε μεγάλη διάμετρο, ώστε να καλύψει τη βάση και τα πλαϊνά του ταψιού. Μην αλευρώνετε καθόλου. Είναι περιττό και θα χαλάσει τη μπισκοτενια υφή της ζύμης.

Αν ειναι πολύ κρύα η ζύμη αφήστε την λίγο να ξεκουραστεί και να μαλακώσει σε θερμοκρασία δωματίου.

Απλώνουμε στη βαση κομμάτια φέτες μοτσαρέλα, το λουκάνικο κι ό,τι άλλο υλικό θέλουμε, ρίχνουμε 2-3 κουταλιές σάλτσα και επαναλαμβάνουμε με τα τυριά και και το λουκάνικο. Έπειτα καλύπτουμε την επιφανεια με παχιά σάλτσα ντομάτας . Τέλος, πασπαλίζουμε με την παρμεζάνα.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στην πιο δυνατή θερμοκρασία, 220-250 βαθμούς.

Ψήνουμε για περιπου 35 λεπτά μέχρι η ζύμη να ροδίσει καλά.

Αφήνουμε να σταθεί για 15 λεπτά κι έπειτα ξεφορμάρουμε πάνω σε δίσκο. Κόβουμε με προσοχή, γιατί η καρδιά της πίτσας θα τρέχει λιωμένα τυριά και σάλτσα.

Για τη σάλτσα

Λιώνουμε το βούτυρο σε κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Αφήνουμε να γίνει διάφανο για λίγα λεπτά. Προσθέτουμε το σκόρδο, σπασμένο η ψιλοκομμένο, και τον πελτέ και σοτάρουμε για 1 λεπτό ανακατεύοντας.

Ρίχνουμε μέσα τις ντομάτες, τη ζάχαρη, τα βότανα, και το αλατοπίπερο και φέρνουμε σε σημείο βρασμού. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε τη σάλτσα με καπάκι, για περίπου 30 λεπτά μέχρι να πυκνώσει πολύ. Στο τέλος προσθέτουμε τον φρέσκο βασιλικό και τη ρίγανη, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε. Αφήνουμε τη σάλτσα στην άκρη.

Για τα λουκάνικα

Ψιλοκόβουμε τα λουκάνικα και τα σοτάρουμε σε στεγνό τηγάνι για λίγα λεπτά. Τα αφήνουμε στην άκρη μεχρι να γεμίσουμε την πίτσα.

Πηγή κειμένου: 

argiro.gr