Τετάρτη 29 Ιουνίου 2022 -

Υπόθεση Κασόγκι: Ο εισαγγελέας στο Ριάντ ζητά θανατική για πέντε εμπλεκόμενους στην υπόθεσηΗ εισαγγελία στο Ριάντ ζήτησε θανατική ποινή για πέντε από τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση της δολοφονίας του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι.

Συνολικά απαγγέλθηκαν κατηγορίες για 11 άτομα από το γραφείο του εισαγγελέα στη Σαουδική Αραβία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση οι πέντε για τους οποίους ζητείται η εσχάτη των ποινών «έδωσαν την εντολή και εκτέλεσαν το έγκλημα».

Όπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο την εντολή για τη δολοφονία έδωσε ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής των μυστικών υπηρεσιών της Σαουδικής Αραβίας, Αχμέντ αλ Ασίρι.

Ο αλ Ασίρι ζήτησε, σύμφωνα με την ίδια πηγή, να σχηματιστεί μια ομάδα 15 ατόμων που θα φέρει πίσω τον Κασόγκι στη Σαουδική Αραβία.

Οι 15, σύμφωνα με την εισαγγελία, σχημάτισαν τρεις ομάδες, μια ομάδα διαπραγμάτευσης, μια ομάδα κατασκοπίας και μια ομάδα υποστήριξης. Την τελική εντολή, κατά το κατηγορητήριο έδωσε ο επικεφαλής, της ομάδας διαπραγμάτευσης. 

Υπενθυμίζεται ότι το Ριάντ αρχικά δήλωνε άγνοια για τη δολοφονία του Κασόγκι στο κτήριο του προξενείου της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη για να υποστηρίξει αργότερα - και υπό το βάρος των συνεχών αποκαλύψεων - ότι για τον θάνατο του Σαουδάραβα δημοσιογράφου ευθύνεται μια ομάδα αυτόνομων χειριστών.

Μετά την παραδοχή αυτή απολύθηκαν πέντε υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι ανάμεσα στους οποίους ο επικεφαλής του γραφείου τύπου του πρίγκιπα Μπιν Σαλμάν και ο αλ Ασίρι.