Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Washington Post: Μυστική συνάντηση Πομπέο με τον ηγέτη της Β. Κορέας



Ο επερχόμενος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, ταξίδεψε μυστικά στη Βόρεια Κορέα το Σαββατοκύριακο του Πάσχα των Καθολικών και συναντήθηκε με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, όπως υποστηρίζει η εφημερίδα The Washington Post, επικαλούμενη δύο πρόσωπα ενήμερα για το ταξίδι.

Ανώτερος Αμερικανός κυβερνητικός αξιωματούχος επιβεβαίωσε το ταξίδι του απερχόμενου διευθυντή της CIA και τη συνάντησή του με τον Κιμ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Νωρίτερα, ο Λευκός Οίκος διαβεβαίωσε πως υπήρξαν επαφές «στο ανώτατο επίπεδο» ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και στην Πιονγιάνγκ, διευκρινίζοντας ωστόσο πως δεν έχει υπάρξει απευθείας επαφή ανάμεσα στον Ντόναλντ Τραμπ και τον Κιμ, όπως είχε αφήσει να εννοηθεί ο πρώτος απαντώντας καταφατικά όταν ερωτήθηκε σχετικά από δημοσιογράφο.

«Είχαμε απευθείας συνομιλίες υψηλού επιπέδου, εξαιρετικά υψηλού επιπέδου, με τη Βόρεια Κορέα», δήλωσε την Τρίτη, έχοντας στο πλευρό του τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε, στη Φλόριντα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε λόγο για πραγματική ευκαιρία να λυθεί «ένα παγκόσμιο πρόβλημα», σημείωσε ωστόσο ότι «θα δούμε τι θα συμβεί, επειδή είναι το τελικό αποτέλεσμα που μετρά, όχι το γεγονός ότι σκεφτόμαστε να πραγματοποιήσουμε μια συνάντηση».

Ο Τραμπ αποκάλυψε ότι εξετάζονται πέντε τοποθεσίες για τη διεξαγωγή συνόδου κορυφής με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας στις αρχές Ιουνίου ή και νωρίτερα, όπως είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.