Τρίτη 05 Δεκεμβρίου 2023 -

Το Βέλγιο επέλεξε τα F-35 της αμερικανικής Lockheed αντί των Eurofighter TyphoonΤα αεριωθούμενα F-35 της Lockheed-Martin αντί των Eurofighter Typhoon επέλεξε το Βέλγιο, για να αντικαταστήσει τα παλαιά F-16 του, μετέδωσε το εθνικό βελγικό πρακτορείο ειδήσεων Belga επικαλούμενο κυβερνητικές πηγές.

Η χώρα συζητεί εδώ και μήνες την ύψους πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων αγορά 34 νέων μαχητικών αεριωθουμένων. Η τελευταία προθεσμία για μια απόφαση είναι η 29η Οκτωβρίου.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας αρνήθηκε να σχολιάσει την κυβερνητική απόφαση και δεν επιβεβαίωσε την προθεσμία της 29ης Οκτωβρίου.

Η απόφαση, την οποία περίμενε με ανυπομονησία η αεροδιαστημική βιομηχανία, αναμενόταν τον Ιούλιο πριν από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Η αξία της παραγγελίας για τα αεριωθούμενα, που πρόκειται να αρχίσουν να παραδίδονται το 2023, υπολογίζεται σε 3,6 δισ. ευρώ.

Η Ουάσινγκτον παρέτεινε την ισχύ της προσφοράς της για τα F-35 μέχρι την 31η Οκτωβρίου κατόπιν αιτήματος των Βρυξελλών, δήλωσαν αμερικανικές πηγές, προσθέτοντας πως οποιαδήποτε περαιτέρω καθυστέρηση θα επιφέρει αλλαγές στις τιμές, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η επικράτηση της αμερικανικής αεροδιαστημικής εταιρείας Lockheed σηματοδοτεί μια αποτυχία για τη Βρετανία, τη Γερμανία, την Ιταλία και την Ισπανία, τις τέσσερις χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Eurofighter.