Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Βαθιά ανησυχία στη Μόσχα για την κρίση ανάμεσα σε Ιράν και Σ. Αραβία



Η Ρωσία «είναι έτοιμη να υποστηρίξει» έναν διάλογο ανάμεσα στο Ριάντ και την Τεχεράνη, καθώς είναι «βαθιά ανήσυχη» για την κρίση που πυροδότησε η εκτέλεση ενός διακεκριμένου σιίτη ιερωμένου από τις σαουδαραβικές αρχές, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Καλούμε επιμόνως την Τεχεράνη και το Ριάντ και τις άλλες χώρες του Κόλπου να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να αποφύγουν βήματα που θα περιέπλεκαν την κατάσταση και θα αύξαναν ακόμη περισσότερο» την ένταση, σημείωσε σε ανακοίνωσή του το ΥΠΕΞ της Ρωσικής Ομοσπονδίας, καλώντας Σαουδάραβες και Ιρανούς να ακολουθήσουν τον «δρόμο του διαλόγου».

«Η Ρωσία είναι έτοιμη να υποστηρίξει τις προσπάθειες σε μια τέτοια κατεύθυνση», προστίθεται και σημειώνεται ότι «η Μόσχα είναι βαθύτατα ανήσυχη για τη νέα κλιμάκωση της κατάστασης στη Μέση Ανατολή».

Εξάλλου ένας αξιωματούχος του ρωσικού ΥΠΕΞ είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η Μόσχα είναι «έτοιμη να ενεργήσει ως ενδιάμεσος» για τη διευθέτηση αυτής της κρίσης, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Άλλη ρωσική διπλωματική πηγή, την οποία επικαλέστηκε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tass, διευκρίνισε ότι η ρωσική διπλωματία είναι έτοιμη να φιλοξενήσει ενδεχόμενες συνομιλίες ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών του Ιράν Τζαβάντ Ζαρίφ και της Σαουδικής Αραβίας Άντελ αλ Τζουμπέιρ.

«Εάν οι εταίροι μας (...) δείξουν ότι είναι διατεθειμένοι, έχουν τη βούληση (...), η πρωτοβουλία μας θα παραμείνει στο τραπέζι», πρόσθεσε αυτή η πηγή.

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ είχε υποδεχθεί χωριστά τους Τζουμπέιρ και Ζαρίφ το 2015 για συνομιλίες σχετικά με τη Συρία, ενώ η Μόσχα προσπαθούσε να προωθήσει τη δημιουργία μιας ευρείας συμμαχίας με στόχο την αντιμετώπιση των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Η Σαουδική Αραβία, το Μπαχρέιν και το Σουδάν νωρίτερα διέκοψαν πλήρως τις διπλωματικές τους σχέσεις με το Ιράν, ενώ τα ΗΑΕ υποβάθμισαν τη διπλωματική τους αντιπροσωπεία στο Ιράν, μετά τις επιθέσεις εναντίον σαουδαραβικών διπλωματικών αποστολών στο ιρανικό έδαφος από διαδηλωτές που βγήκαν στους δρόμους σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την εκτέλεση του σιίτη ιερωμένου Σέιχ Νιμρ αλ Νιμρ το Σάββατο από τις σαουδαραβικές αρχές.