Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Τραμπ σε μετανάστες από την Κεντρική Αμερική: Παραμείνετε στο Μεξικό, αν χρειαστεί θα κλείσουμε τα σύνορα



Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε χθες Σάββατο ότι οι μετανάστες που βρίσκονται στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό θα παραμείνουν σε μεξικανικό έδαφος έως ότου η αίτησή τους εξεταστεί στις ΗΠΑ.

«Στους μετανάστες στα νότια σύνορα δεν θα τους επιτραπεί να εισέλθουν στις ΗΠΑ έως ότου οι αιτήσεις τους εγκριθούν ατομικά από τα δικαστήρια», ανέφερε ο Τραμπ.

«Όλοι θα παραμείνουν στο Μεξικό. Αν για τον οποιοδήποτε λόγο κριθεί αναγκαίο, θα ΚΛΕΙΣΟΥΜΕ τα νότια σύνορά μας», πρόσθεσε.


Νωρίτερα η Washington Post τόνισε ότι η Ουάσιγκτον και η επερχόμενη μεξικανική κυβέρνηση κατέληξαν σε μια συμφωνία γνωστή ως «Παραμείνετε στο Μεξικό», που στοχεύει να υποχρεώσει τους αιτούντες άσυλο να παραμείνουν στο Μεξικό κατά τη διάρκεια της περιόδου που το αίτημά τους θα εξετάζεται στις ΗΠΑ.

«Προς το παρόν, καταλήξαμε σε μια συμφωνία για αυτήν την πολιτική "Παραμείνετε στο Μεξικό"», ανέφερε η Όλγα Σάντσεθ Κορδέρο, η υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης του εκλεγμένου προέδρου Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, που αναλαμβάνει καθήκοντα την 1η Δεκεμβρίου.

Διαψεύδει το Μεξικό τα περί συμφωνίας με τις ΗΠΑ για τους μετανάστες

Ωστόσο, η ίδια αξιωματούχος, διέψευσε αργότερα τα περί «οποιασδήποτε» συμφωνίας με την Ουάσιγκτον.

«Η νέα κυβέρνηση δεν θεωρεί ότι το Μεξικό θα χαρακτηριστει "ασφαλής τρίτη χώρα" για μετανάστες από την Κεντρική Αμερική ή άλλες χώρες, που βρίσκονται σε μεξικανικό έδαφος ή θα φθάσουν μελλοντικά», είπε στο πρακτορείο Reuters.

Ψυχρή υποδοχή στους μετανάστες στην Τιχουάνα

Στο μεταξύ ο δήμαρχος της Τιχουάνα, Χουάν Μανουέλ Γκαστελουμ κήρυξε την παραμεθόριο πόλη σε κατάσταση «ανθρωπιστικής ανάγκης» ζητώντας βοήθεια από το κράτος και τα Ηνωμένα Έθνη. Η Τιχουάνα δεν μπορεί να αντέξει το οικονομικό κόστος της φιλοξενίας σχεδόν 5.000 μεταναστών που έχουν κατασκηνώσει σε ποδοσφαιρικό γήπεδο της περιοχής, είπε, τονίζοντας ότι χρειάζονται κάπου 27.000 δολάρια ημερησίως μόνον για τη διατροφή τους, ενώ πάνω από 700 υπάλληλοι συμβάλλουν στη διαχείριση της κατάστασης. «Δεν θα σπαταλήσω τα χρήματα των κατοίκων της Τιχουάνα», είπε ο δήμαρχος.