Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Τους νεκρούς του Περλ Χάρμπορ τίμησαν Ομπάμα και Άμπε



Ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε επισκέφθηκαν μαζί το Περλ Χάρμπορ, στις νήσους της Χαβάης, σε μια συμβολική κίνηση που σκόπευε να τονίσει την ισχύ της αμερικανοϊαπωνικής συμμαχίας χθες, λίγες εβδομάδες προτού αναλάβει την προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών ο ρεπουμπλικανός Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Άμπε και ο Ομπάμα τίμησαν τους νεκρούς στο Μνημείο του Θωρηκτού Arizona, μια πλωτή αποβάθρα πάνω από τα υπολείμματα του ομώνυμου θωρηκτού το οποίο βυθίστηκε στην αεροπορική επίθεση της Ιαπωνίας το 1941, γεγονός το οποίο ώθησε την Αμερική να μπεί στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο Άμπε είναι ο πρώτος ιάπωνας πρωθυπουργός που επισκέπτεται το μνημείο, το οποίο αποτελεί κεντρικό σημείο του ιστορικού χώρου στη νήσο Οάχου.

Από δύο στεφάνια, το ένα έγραφε "Εις μνήμην, Σίνζο Άμπε, πρωθυπουργός Ιαπωνίας", και το άλλο "Εις μνήμην, Μπαράκ Ομπάμα, πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών". Οι δύο ηγέτες τότε έριξαν πέταλα λουλουδιών στη θάλασσα.

Ο 'Αμπε και ο Ομπάμα αναμένεται να κάνουν δηλώσεις, ενώ αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο Άμπε δεν θα ζητήσει συγγνώμη για την επίθεση.

Οι ιαπωνικές δυνάμεις επιτέθηκαν στο Περλ Χάρμπορ το πρωί της 7ης Δεκεμβρίου 1941 με μαχητικά αεροσκάφη που έφεραν τορπίλες και βόμβες, σφυροκοπώντας τον αμερικανικό στόλο που ήταν αγκυροβολημένο εκεί, με σκοπό να καταστρέψουν την αμερικανική δύναμη στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Ο Ομπάμα, ο οποίος βρίσκεται σε διακοπές στη Χαβάη, και ο Άμπε, συναντήθηκαν πριν την επίσκεψη στον ιστορικό χώρο για να συζητήσουν τη σχέση μεταξύ των δύο πρώην αντιπάλων του Β' Παγκόσμιου Πολέμου προτού προσέλθουν στο μνημείο.