Τετάρτη 22 Μαΐου 2024 -

Την παράταση της εκεχειρίας στη Γάζα χαιρέτησε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς ΣτόλτενμπεργκΤην παράταση της παύσης των εχθροπραξιών στη Γάζα χαιρέτησε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, σε δηλώσεις του προς τον Τύπο, λίγο πριν από την έναρξη των εργασιών του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Η παράταση της παύσης των εχθροπραξιών θα επιτρέψει την αναγκαία ανακούφιση για τους ανθρώπους στη Λωρίδα της Γάζας, την απελευθέρωση περισσότερων ομήρων και την παράδοση περισσότερης ανθρωπιστικής βοήθειας, δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ. Μιλώντας για την Ουκρανία, ο Γ. Στόλτενμπεργκ αναφέρθηκε στις «έντονες μάχες» κατά μήκος της πρώτης γραμμής και στα «κύματα επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατά των ουκρανικών πόλεων», τονίζοντας ότι τώρα είναι πιο σημαντικό από ποτέ οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ να συνεχίσουν να υποστηρίζουν την Ουκρανία. Ο Στόλτενμπεργκ χαιρέτισε τις πρόσφατες ανακοινώσεις των Συμμάχων για πρόσθετη στήριξη στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της πρόσθετης οικονομικής στήριξης από τη Γερμανία και την Ολλανδία, το άνοιγμα κέντρου εκπαίδευσης για Ουκρανούς πιλότους στη Ρουμανία για F-16 και έναν συνασπισμό 20 χωρών για τον συντονισμό των προσπαθειών για την παροχή περισσότερης αντιαεροπορικής άμυνας προς την Ουκρανία. Ο Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι «όσο ισχυρότερη είναι η Ουκρανία στο πεδίο της μάχης τόσο ισχυρότερη θα είναι και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», σημειώνοντας ότι η απόφαση για την έναρξη των διαπραγματεύσεων ανήκει στην Ουκρανία και μόνο σε αυτήν.

Τέλος, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ είπε ότι οι υπουργοί Εξωτερικών θα συζητήσουν επίσης για την Κίνα, για τα Δυτικά Βαλκάνια και για «τις απειλές και τις ευκαιρίες στη νότια γειτονιά μας». Για τα Δυτικά Βαλκάνια, ο Στόλτενμπεργκ ανέφερε ότι οι εντάσεις αυξάνονται και τόνισε ότι το ΝΑΤΟ θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να διατηρήσει τη σταθερότητα στην περιοχή.