Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Τα ζώα της Κύπρου έχουν το δικό τους κόμμα



Ενώ η πλειοψηφία των κυπριακών κομμάτων έχεις ως προμετωπίδα της το Κυπριακό και την οικονομία -στην μεταμνημονιακή εποχή, έχει ως κύριο της μέλημα τα δικαιώματα του πολίτη, ένα διαφορετικό από τα τετριμμένα πολιτικό σχήμα, διεκδικεί είσοδο στη Βουλή για να κάνει, αυτά που για χρόνια δεν αρνούνταν να κάνουν όλοι οι υπόλοιποι πολιτικοί γυρίζοντας την πλάτη τους σε θέματα που αφορούν την ευημερία των ζώων. 

Πρόκειται για το Κόμμα των Ζώων, που τελευταίως συγκεντρώνει όλο και περισσότερο την προσοχή των κυπρίων ψηφοφόρων, που βλέπουν πλέον τα παλαιά πολιτικά κόμματα ως ξεπερασμένα. Το ιδρυθέν Κόμμα των Ζώων, ευελπιστεί να κάνει δυναμική παρουσίαση και στις ευρωεκλογές (έχει υποψηφίους σε όλες τις πόλεις) και ήδη τα υπόλοιπα κόμματα (που έχουν στραμμένα την προσοχή τους στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές) το λαμβάνουν σοβαρά υπόψη. 

Τόσο, που ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης διόρισε τον Πρόεδρό του κόμματος Κυριάκο Κυριάκου ως σύμβουλό του στο Προεδρικό Μέγαρο για τα δικαιώματα των ζώων. Η ανακοίνωση έγινε με κάθε επισημότητα ξεσηκώνοντας όμως θύελλα διαμαρτυιών από τις φιλοζωϊκές οργανώσεις 

Οταν τα άλλα κόμματα θέτουν ως προτεραιότητα το Κυπριακό και την οικονομία, το Κόμμα των Ζώων θέτει ως άμεση προτεραιότητα την εξέταση όλων των νομοθεσιών που αφορούν τα ζώα και ο έλεγχος και η συνεχής παρακολούθηση του σοβαρού θέματος των αδέσποτων. Λένε ότι η Κύπρος αυτή την στιγμή πρέπει να έχει πέραν των 200.000 αδέσποτων. 

Αλλες προτεραιότητες είναι η συνεχής παρακολούθηση της εφαρμογής των ευρωπαϊκών οδηγιών και κανονισμών που αφορούν τα ζώα φάρμας. Αναφέρουν ότι οι κτηνιατρικές υπηρεσίες έχουν ξεκινήσει μια προσπάθεια για δημιουργία τμήματος που θα ασχολείται με τις ζωονόσους. 

Η Ολλανδή βουλευτής Marianne Thieme, ιδρύτρια του Κόμματος Ζώων στην χώρα της, σε χαιρετισμό της ανέφερε ότι Κόμματα για Ζώα υπάρχουν επίσης σε Αυστρία, Ιταλία, Πορτογαλία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Δανία, Ισπανία, Ελβετία, Καναδά, ΗΠΑ, Αυστραλία και Τουρκία.

Η μεγάλη μπίζνα με τα... pit bull

Ράτσες σκύλων που απαγορεύτηκαν διά νόμου από το 2002, καθώς θεωρούνται επικίνδυνες, για τον άνθρωπο (και κυρίως για τα παιδιά) εισάγονται παράνομα στην Κύπρο, με αποτέλεσμα ορισμένοι να κάνουν χρυσές δουλειές (και αφορολόγητες) με τις απαγορευμένες ράτσες.

Ετσι, όπως διαπιστώθηκε ο έλεγχος στα αεροδρόμια, λιμάνια και οδοφράγματα αποδεικνύεται διάτρητος καθώς οι αστυνομικοί και οι λειτουργοί του Τελωνείου δεν είναι σε θέση να αναγνωρίζουν τις απαγορευμένες ράτσες σκύλων ειδικά όταν πρόκειται για κουτάβια. Η βουλευτής του ΔΗΣΥ Στέλλα Κυριακίδου κατήγγειλε στη Βουλή το γεγονός και ζήτησε εξηγήσεις από τον υπουργό Γεωργίας Νίκο Κουγιάλη.

Ειδικότερα, με βάση την κείμενη νομοθεσία απαγορεύεται η εισαγωγή και κατοχή σκύλων από τις εξής ράτσες: Pit Bull Terrier ή American Pit Bull, Japanese Tossa, Dogo Argentine και Fila Braziliero. 

Στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, η κ. Κυριακίδου κάλεσε, με επιστολή της στις 15/7/2017, τον αρμόδιο υπουργό Νίκο Κουγιάλη να πληροφορήσει τη Βουλή «για τις ενέργειες στις οποίες προβαίνει για τον έλεγχο συγκεκριμένων ιστοσελίδων που ασχολούνται με την πώληση σκύλων/κουταβιών και που σε αυτές συμπεριλαμβάνονται ράτσες σκύλων απαγορευμένες στην Κύπρο».