Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Συρία: Μανιτάρια αντί κρέατος για την αντιμετώπιση της έλλειψης τροφίμων



Με τον εμφύλιο να μαίνεται επί χρόνια στη Συρία και τις ελλείψεις σε τρόφιμα να γίνονται ολοένα χειρότερες, οι κάτοικοι πυκνοκατοικημένων πόλεων που ελέγχονται από αντάρτες, όπως η Δούμα, στρέφονται ολοένα και περισσότερο στα μανιτάρια ως υποκατάστατο του κρέατος. 

Καθώς ο πολυετής εμφύλιος συνεχίζεται, το κρέας και άλλα θεμελιώδη συστατικά της συριακής κουζίνας γίνονται μη διαθέσιμα για την πλειοψηφία των ανθρώπων. Το Ίδρυμα Αντάλα, μία τοπική μη κερδοσκοπική οργάνωση, στράφηκε σε εναλλακτικές ιδέες για την αντιμετώπιση του προβλήματος.


 

«Στραφήκαμε στην καλλιέργεια μανιταριών επειδή είναι ένα φαγητό που έχει υψηλή θρεπτική αξία, παρόμοια με το κρέας, και που μπορεί να καλλιεργηθεί μέσα σε σπίτια και υπόγεια», δήλωσε ο Αμπού Ναμπίλ, μηχανικός και διευθυντής του προγράμματος.

Τα μανιτάρια έχουν αποδειχθεί ότι αποτελούν καλή πηγή πρωτεϊνών και ανόργανων αλάτων, σύμφωνα με τον διευθυντή της Αντάλα, Μουαγιάντ Μοχιεντίν. Επιπλέον, η καλλιέργεια μανιταριών δεν απαιτεί ούτε άφθονο χώρο ούτε μεγάλα έξοδα. Το μόνο πρόβλημα ήταν ότι αυτός ο τύπος καλλιέργειας ήταν εντελώς άγνωστος στην ευρύτερη περιοχή της Δαμασκού πριν από τον πόλεμο.

Καλλιεργώντας μανιτάρια σε σακούλες μέσα σε ένα δωμάτιο με ελεγχόμενο κλίμα όπως μία θερμοκοιτίδα, το ίδρυμα κατάφερε να διανείμει 1.300 κιλά μανιταριών την εβδομάδα σε 500 άτομα σε όλη τη Δούμα και σε άλλα μέρη της ανατολικής Γκούτα χωρίς κόστος.


 
 

«Η διανομή είναι δωρεάν για τις φτωχότερες οικογένειες και για όσους υποφέρουν από υποσιτισμό ή τραυματισμούς στη σπονδυλική στήλη που χρειάζονται πολλά θρεπτικά συστατικά», δήλωσε ο Αμπού Ναμπίλ.

Πολλοί αποδέκτες των μανιταριών δεν ήταν εξοικειωμένοι με αυτά καθώς δεν είχαν δοκιμάσει ποτέ πριν. Για αυτό το λόγο, κοινωνικά κέντρα οργάνωσαν εργαστήρια για να δείξουν στους ανθρώπους πώς να τα μαγειρεύουν, ενώ άλλοι κάτοικοι στράφηκαν στο διαδίκτυο για συμβουλές.