Σάββατο 20 Απριλίου 2024 -

Σύνοδος Κορυφής για Μεταναστευτικό: Τα σημεία που κρίνουν το μέλλον



Σε ένα ιδιόμορφο πολιτικό «θρίλερ» αναμένεται να εξελιχθεί, όπως όλα δείχνουν η κρίσιμη διήμερη Σύνοδος Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το Προσφυγικό – Μεταναστευτικό που διεξάγεται στις Βρυξέλλες, καθώς προτού καλά - καλά ξεκινήσουν οι εργασίες της, άρχισαν να διαμορφώνονται τα πρώτα μέτωπα σύγκρουσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συζητήσεις αναμένεται να κινηθούν γύρω από δύο ζητήματα μείζονος σημασίας:

Το πρώτο αφορά στις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές σε κεντρική και δυτική Μεσόγειο. Ως προς το θέμα αυτό, κατά πληροφορίες πάντα, θα τεθεί επί τάπητος η πρόταση που έχουν υποβάλει από κοινού Ισπανία και Γαλλία για τη δημιουργία hotspots στο πρότυπο της Ελλάδας, σε συγκεκριμένες χώρες.

Ενδεικτικά ως χώρες κατασκευής των hotspots έχουν προταθεί η Ιταλία, η Ισπανία και η Γαλλία.

Ωστόσο, στον αντίποδα της πρότασης αυτής έρχεται η εισήγηση της Αυστρίας και της Ιταλίας, βάσει της οποίας θα πρέπει όλοι οι μετανάστες να επιστρέφονται στην Αφρική και να υπάρξουν συμφωνία με Λιβύη και Τυνησία, για τη δημιουργία κέντρων υποδοχής εκεί.

Το δεύτερο ζήτημα αφορά αποκλειστικά στις προσφυγικές – μεταναστευτικές ροές που κινούνται στην ανατολική Μεσόγειο. Στο σημείο αυτό, αναμένεται να συζητηθεί η πρόταση της Γερμανίδας καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ, για τον περιορισμό των δευτερογενών ροών, στο πλαίσιο πολυμερών σχημάτων, με μέτρα στήριξης σε χώρες πρώτης υποδοχής, όπως είναι, για παράδειγμα, η Ελλάδα και η Ιταλία.

Ωστόσο και αυτή η πρόταση αποτελεί σοβαρό σημείο τριβής, καθώς σ’ αυτή αντιτάσσονται τόσο οι χώρες του Βίζενγκραντ (Τσεχία, Σλοβακία, Ουγγαρία, Πολωνία) όσο και η Αυστρία μαζί με τους Βαυαρούς Χριστιανοκοινωνιστές του Χορστ Ζέεχοφερ, κυβερνητικού εταίρου της Μέρκελ. Η Βιέννη, μάλιστα, προτείνει το κλείσιμο των συνόρων και τη δημιουργία μιας ιδιότυπης ζώνης συνοριακών ελέγχων (μίνι Σένγκεν)

Οι θέσεις της Ελλάδας

Από την πλευρά του, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες να αναπτύξουν τέσσερα σημεία για την αντιμετώπιση του προσφυγικού – μεταναστευτικού:

Το πρώτο αφορά στην υπεράσπιση της πάγιας θέσης της ελληνικής κυβέρνησης, ότι το μεταναστευτικό απαιτεί συλλογικές ευρωπαϊκές λύσεις, οι οποίες οφείλουν να συνάδουν με το Διεθνές Δίκαιο.

Το δεύτερο σημείο έχει να κάνει με το ότι η Ελλάδα διεκδικεί την ολοκλήρωση της αναθεώρησης του Κανονισμού του Δουβλίνου προς μια δικαιότερη κατεύθυνση.

Εξάλλου, η χώρα μας διεκδικεί την πρόβλεψη για επιπλέον στήριξη στις ευρωπαϊκής πρώτης υποδοχής και την λήψη μέτρων σε περίπτωση κρίσης.

Τέλος, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να υπογραμμίσει της στήριξη της Ελλάδας στο ολοκληρωμένο πρόγραμμα υποστήριξης χωρών προέλευσης και διέλευσης, στον ευρωπαϊκό μηχανισμό επιστροφών και το άνοιγμα/αναβάθμιση διόδων νόμιμης εισόδου προσφύγων στην Ευρώπη από την Αφρική και Τουρκία.

Δείτε Live εικόνα από τη Σύνοδο: 

 

Βαθιά ανησυχία Μέρκελ για το μεταναστευτικό
Στην παραδοχή ότι η Ευρώπη δεν βρίσκεται στο σημείο που θα ήθελαν οι ηγέτες της, ως προς την αντιμετώπιση του προσφυγικού και του μεταναστευτικού, προχώρησε την Πέμπτη (28/06/2018) η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, λίγο πριν από την έναρξη της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις Βρυξέλλες.

«Η Ευρώπη αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις, αλλά το μεταναστευτικό θα μπορούσε να εξελιχθεί στο ζήτημα που θα καθορίσει τη μοίρα της», τόνισε η κυρία Μέρκελ, υπό το βάρος της ενδοκυβερνητικής κρίσης που αντιμετωπίζει με αφορμή την μεταναστευτική πολιτική.

Προσερχόμενοι στη Σύνοδο οι ηγέτες των χωρών μελών έκαναν δηλώσεις

Μακρόν: «Αυτή η σύνοδος κορυφής θα είναι η ευκαιρία για μία σημαντική συζήτηση για την μετανάστευση

Αυτό δήλωσε κατά την είσοδό του ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουελ Μακρόν.

Ολόκληρη η δήλωση του Εμανουελ Μακρόν: «Αυτή η σύνοδος κορυφής θα είναι η ευκαιρία για μία σημαντική συζήτηση για την μετανάστευση. Η Ευρώπη ζει με αυτήν από το 2015. Ολοι αντιμετωπίζουμε μία απλή επιλογή: θέλουμε εθνικές λύσεις ή πιστεύουμε στις ευρωπαϊκές λύσεις και την συνεργασία; Σε ό,τι με αφορά, θα υπερασπισθώ ευρωπαϊκές λύσεις μέσω συνεργασίας, εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης και κατ΄εφαρμογήν του Σένγκεν. Εχουμε ανάγκη την συνεργασία στο πλαίσιο των ισχυουσών συμφωνιών και τον εκσυγχρονισμό τους. Υπάρχει δουλειά να γίνει πέρα από τα σύνορα της Ευρώπης, για τα σύνορα της Ευρώπης και εντός της Ευρώπης με βάση δύο αρχές: την υπευθυνότητα και την αλληλεγγύη».

 

Μέρκελ: Μπορούμε να συζητήσουμε για την αποβίβαση των μεταναστών στην Αφρική

«Μπορούμε να συζητήσουμε για την αποβίβαση των μεταναστών στην Αφρική, αλλά χρειάζεται πρώτα να μιλήσουμε με αυτές τις χώρες», είπε μεταξύ άλλων, προσερχόμενη στη Σύνοδο η Γερμανίδα καγκελάριος, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

«Χαίρομαι για το σημερινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και για τις συζητήσεις που θα κάνουμε σήμερα και αύριο. Σήμερα θα συζητήσουμε για την οικονομική κατάσταση. Ολοι γνωρίζουμε ότι έχουμε να αντιμετωπίσουμε το θέμα των δασμών των ΗΠΑ και ότι η Ε.Ε αντέδρασε σε αυτούς κάτι που ήταν και σωστό. Θα συζητήσουμε για το εάν θα ξεκινήσουμε συζητήσεις για το θέμα αυτό ως Ευρώπη με τις ΗΠΑ ώστε να εμποδίσουμε μια κλιμάκωση των εμπορικών εμποδίων. Επίσης, αργότερα στο δείπνο θα συζητήσουμε για το μεταναστευτικό. Εχουμε ήδη επιτύχει πολλά στο θεμα αυτό, αλλά θα συζητήσουμε ιδίως για την προστασία των εξωτερικών μας συνόρων. Και από την πλευρά μου θα ήθελα να πω ότι σφαλώς και μπορούμε να συζητήσουμε για τον χειρισμό του θέματος των πλοίων που έρχονται από την Βόρεια Αφρική, αλλά οφείλουμε να συζητούμε με τις χώρες και όχι για τις χώρες προέλευσης στο μεταναστευτικό. Η συμφωνία με την Τουρκία ήταν μια τέτοια διμερής συμφωνία. Θα πρέπει επομένως να δούμε και τις ανάγκες αυτών των χωρών μαζί με διεθνείς οργανισμούς. Η προστασία όμως των κοινών μας συνόρων είναι κάτι το οποίο μας ενώνει. Θα συζητήσουμε φυσικά για την φύλαξη των κοινών μας συνόρων, για την FRONTEX και θέματα δευτερογενή όπως την ανάγκη προστασίας και υποστήριξης των χωρών οι οποίες υποδέχοντια πρόσφυγες. Από την άλλη όμως πλευρά δεν είναι δυνατόν να αναζητούν μόνοι τους οι μετανάστες τη χώρα στην οποία θα ζητήσουν άσυλο. Αύριο θα συζητήσουμε για το θέμα τις εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε., το Brexit, αλλά και το θέμα της νομισματικής ένωσης.Η Γερμανία και η Γαλλία έχουμε κάνει μια σειρά από προτάσεις τις οποίες θα συζητήσουμε αύριο. Χαίρομαι που έχουμε καταφέραμε να επιτύχουμε κοινές απόψεις», πρόσθεσε.

 

Τζουζέπε Κόντε, Απείλησε να κάνει χρήση βέτο
Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε απείλησε να κάνει χρήση του βέτο του στα συμπεράσματα της συνόδου κορυφής της ΕΕ για το μεταναστευτικό , εάν η Ιταλία δεν λάβει ικανοποίηση στα αιτήματά της.
«Περιμένουμε πράξεις. Αυτή η σύνοδος κορυφής θα είναι μία επιλογή και είμαι διατεθειμένος να υποστώ όλες τις συνέπειες. (Ενα βέτο) είναι μία πιθανότητα που δεν θέλω να φαντασθώ, αλλά εάν πρέπει να φθάσουμε εκεί, από την πλευρά μου, δεν θα έχουμε κοινό κείμενο συμπερασμάτων», δήλωσε προσερχόμενος στην σύνοδο ο νέος πρωθυπουργός της λαϊκιστικής ακροδεξιάς κυβέρνησης της Ιταλίας.

Τουσκ: Χαοτικό περαιτέρω κλείσιμο των συνόρων

«Κάποιοι ίσως θεωρούν ότι είμαι πολύ σκληρός στις προτάσεις μου για τη μετανάστευση. Αλλά πιστέψτε με, εάν δεν συμφωνήσουμε σε αυτές, τότε θα δείτε κάποιες πραγματικά σκληρές προτάσεις από ορισμένους πολύ σκληρούς τύπους». Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.
Πρόσθεσε ότι η εναλλακτική στους ελέγχους στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ είναι το «χαοτικό περαιτέρω κλείσιμο των συνόρων».

Μαρκ Ρούτε: Η Ευρώπη δεν είναι προετοιμασμένη σε περίπτωση νέας αύξησης του αριθμού των μεταναστών
« Η Ευρώπη δεν είναι προετοιμασμένη σε περίπτωση νέας αύξησης του αριθμού των μεταναστών...Δεν περιμένω συνολική συμφωνία για την μετανάστευση στην σύνοδο, αλλά σημαντικά πρώτα βήματα...Συμφωνίες για την μετανάστευση όπως αυτή με την Τουρκία είναι εφικτές και αλλού» τόνισε ο πρωθυποργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε.

Μέι: Η ΕΕ και η Βρετανία είναι δεσμευμένες στην επιτάχυνση των συνομιλιών για το Brexit

Η ΕΕ και η Βρετανία είναι ταγμένες στην επιτάχυνση των συνομιλιών για το Brexit, δηλώνει η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, επαναλαμβάνοντας τη δέσμευση της χώρας της στην ευρωπαϊκή συνεργασία σε επίπεδο ασφάλειας.

Ο ιρλανδός πρωθυπουργός Λίο Βαράντκαρ δήλωσε ότι το Δουβλίνο δεν είναι προετοιμασμένο για ένα σκληρό σύνορο στην Ιρλανδία.

«Πρέπει να αρχίσουμε να κάνουμε προετοιμασίες για το απίθανο σενάριο η Βρετανία να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ενωση χωρίς συμφωνία», είπε προσερχόμενος στην ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής και προσθέτοντας ότι τόσο ο ίδιος όσο και η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι πρέπει τώρα να εντείνουν τις προσπάθειες. Η Βρετανία πρέπει να αμβλύνει ορισμένες από τις κόκκινες γραμμές της απέναντι στην ΕΕ για να είναι περισσότερο ευέλικτη. Ο ιρλανδός πρωθυπουργός δήλωσε ότι προσβλέπει στην δημοσίευση της Λευκής Βίβλου της Βρετανίας για την μελλοντική της σχέση με την Ευρωπαϊκή Ενωση και προειδοποιεί ότι η μελλοντική σχέση ανάμεσα στην Βρετανία και την ΕΕ δεν θα είναι ισότιμη διότι η Ενωση είναι πολύ μεγαλύτερη.

 

Διαβάστε επίσης:  Με βέτο απειλεί η Ιταλία στη σύνοδο για το μεταναστευτικό