Τρίτη 23 Απριλίου 2024 -

Στην Ουάσιγκτον για κρίσιμες διαβουλεύσεις το δεξί χέρι του Κιμ Γιονγκ Ουν



Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ και της Βόρειας Κορέας συναντήθηκαν αργά το βράδυ της Τετάρτης στη Νέα Υόρκη, ενώ αναμένεται να συνεχίσουν σήμερα τις επαφές τους για το μέλλον του πυρηνικού προγράμματος της Πιονγιανγκ και την προετοιμασία της ιστορικής συνάντησης του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ και του Βορειοκορεάτη ηγέτη, Κιμ Γιονγκ Ουν.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, υποδέχθηκε τον στρατηγό Κιμ Γιονγκ Τσολ, δεξί χέρι του Κιμ Γιουνγκ Ουν για μία συνάντηση 90 λεπτών, η οποία ολοκληρώθηκε χωρίς ουσιαστικά να γίνει τίποτα γνωστό από τα όσα συζητήθηκαν. Ο Πομπέο αρκέστηκε να δηλώσει ότι το δείπνο ήταν «εκπληκτικό» και απέφυγε την όποια αναφορά στο εάν υπήρξε πρόοδος σε κάποιο από τα θέματα, που λειτουργούν ως αγκάθι στις διμερείς σχέσεις. 

Νωρίτερα ο Λευκός Οίκος είχε επαναλάβει ότι είναι πιθανή η διεξαγωγή της Συνόδου Κορυφής, στις 12 Ιουνίου, παρά το γεγονος ότι πριν από λίγες ημέρες ο κ. Τραμπ είχε σπεύσει να την ακυρώσει. 

Αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείο Εξωτερικών, ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους, σημείωσε πως για να λάβει χώρα η Σύνοδος θα πρέπει πρώτα η Πιονγιανγκ να ξεκαθαρίσει τι προτίθεται να κάνει αναφορικά με το αίτημα της αποπυρηνικοποίησης. Πρόσθεσε δε πως ο Ντόναλντ Τραμπ μπορεί «αποφασίσει εάν θα πραγματοποιήσει το ταξίδι ή όχι ανά πάσα στιγμή». Ερωτηθείς τι θα συμβεί εάν δεν υπάρξει επαρκής πρόοδος στις συνομιλίες, που βρίσκονται σε εξέλιξη,είπε: «Θα εντείνουμε την πίεση και θα είμαστε έτοιμη για την ημέρα, που θα είναι και εκείνοι έτοιμοι». 

Την ίδια ώρα στη Νότιο Κορέα, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Υonhap, ο υπουργός Ενοποιήσης, Τσο Μίουνγκ- γκιόν, υπογράμμισε ότι οι διαφορές ανάμεσα στη Βόρεια Κορέα και τις ΗΠΑ στο θέμα της αποπυρηνικοποίησης παραμένουν «σημαντικές» και εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν θα είναι πολύ εύκολο να γεφυρωθεί το χάσμα. Ωστόσο πρόσθεσε πως εάν γίνουν διαπραγματεύσεις μεταξύ των ηγετών των δύο χωρών θα υπάρχουν σημαντικές πιθανότητες να βρεθεί κοινός τόπος.