Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2024 -

Σε εξέλιξη σχέδιο Ερντογάν για την υφαρπαγή των Κατεχομένων



Στην πληθυσμιακή εξίσωση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων στοχεύει σχέδιο του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το οποίο ο ίδιος έχει θέσει στο κατοχικό καθεστώς προκειμένου αυτό να αναλάβει το μερίδιο της ευθύνης που του αναλογεί για την υλοποίησή του.

Ο τούρκος πρόεδρος έθεσε το ζήτημα και κατά την πρώτη συνάντηση που είχε με τον ψευδοπρωθυπουργό των Κατεχομένων, Τουφάν Ερχιουμάν, αμέσως μετά την ανάληψη από τον τελευταίο των καθηκόντων του.

Οπως σημειώνει ο Φιλελεύθερος της Κύπρου, η πληθυσμιακή εξίσωση, παρότι αποτελεί μόνο τη μία διάσταση της στρατηγικής επιδίωξης του Ερντογάν, είναι ζωτικής σημασίας για το καθεστώς της Αγκυρας κι αυτό φαίνεται από τις κινήσεις που γίνονται και ως προς την ενίσχυση του τουρκικού πληθυσμού στα κατεχόμενα.

Ισλαμοποίηση και ενσωμάτωση

Η επιδίωξη αυτή και ο σχεδιασμός δεν αφορά μόνο την αριθμητική ενίσχυση. Αυτός ο στόχος συνδυάζεται, όπως φαίνεται, από παράλληλες κινήσεις, όπως αυτή με την ισλαμοποίηση των κατεχομένων και της πλήρους ενσωμάτωσης των Τουρκοκυπρίων στην τουρκική κοινωνία. Τούτο επιτυγχάνεται μέσα από διάφορες δράσεις.

Με τον έλεγχο της παιδείας, που γίνεται μεν εξαρχής, από το 1974, όμως στην πορεία φάνηκε πως καθίσταται πιο ασφυκτικός. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι τα δημοτικά έγιναν πέντε τάξεις και όχι έξι για να εναρμονιστούν πλήρως με το σχολικό πρόγραμμα της Τουρκίας. Περαιτέρω, στα σχολικά εγχειρίδια δεν θα εντοπίσει κανείς, για παράδειγμα, τουρκοκύπριους λογοτέχνες. Κάποια σχολικά μαθήματα διδάσκονται μόνο από τούρκους εκπαιδευτικούς (θρησκευτικά, ηθική, εθνική ασφάλεια).

162 σχολεία και 212 τζαμιά

Σήμερα στα Κατεχόμενα υπάρχουν 162 σχολεία και 212 τζαμιά. Το θέμα της θρησκείας είναι αρκούντως σημαντικό για την Αγκυρα. Αν και οι Τουρκοκύπριοι δεν ήταν ποτέ βαθιά θρησκευόμενοι, τα τελευταία χρόνια αυτό διαφοροποιείται. Οταν, για παράδειγμα, η Αγκυρα είχε ξεκινήσει τα καλοκαιρινά θρησκευτικά σχολεία, με τη μεταφορά παιδιών στην Τουρκία, ο αριθμός συμμετοχής ήταν περιορισμένος. Αρχικά συμμετείχαν γύρω στα 100 παιδιά, αλλά αυτός ο αριθμός τα τελευταία λίγα χρόνια αυξήθηκε ανεβάζοντας τους συμμετέχοντες σε 2.500.

Ο αριθμός των ψηφοφόρων, ο οποίος από 75.825 που ήταν το 1975 έφτασε τους 190553 το 2018, είναι επίσης ενδεικτικός της ενίσχυσης του πληθυσμού των Κατεχομένων.

Στο πλαίσιο των κινήσεων ενσωμάτωσης των κατεχομένων εντάσσεται και η μεταφορά νερού από την Τουρκία και η υπό σχεδιασμό μεταφορά ηλεκτρικού ρεύματος.

Παράλληλα, η οικονομική εξάρτηση είναι πλήρης, ενώ με τις ιδιωτικοποιήσεις υπήρξε «προέλαση» τουρκικών κεφαλαίων, κυρίως από φίλους της οικογένειας Ερντογάν.
 
Αντίδραση μεγάλης μερίδας Τουρκοκυπρίων

Παρά την εξάρτηση, πολιτική και οικονομική, μεγάλη μερίδα των Τουρκοκυπρίων δεν αποδέχεται, σύμφωνα με έρευνες, την απορρόφησή τους από την Τουρκία. Την ίδια ώρα, πάντως, υποστηρίζουν την τουρκική στρατιωτική παρουσία και τις εγγυήσεις, καθώς έτσι, όπως υποστηρίζουν, αισθάνονται πιο ασφαλείς.

Η αύξηση του τουρκικού πληθυσμού, με την παράνομη παραχώρηση «υπηκοοτήτων» αλλά και την ενίσχυση του μουσουλμανικού στοιχείου στην αγορά και την εκπαίδευση, δεν αποτελεί τωρινή πολιτική της Αγκυρας.

Αυτή η πολιτική, η οποία εφαρμόζεται από το 1974, έγινε ακόμα πιο αισθητή από το 2000 και εντεύθεν.

Τουρκοκύπριοι, που δεν έχουν σχέση με το παράνομο καθεστώς, όπως η συντεχνία των Δασκάλων, καταγγέλλουν συστηματική προσπάθεια πολιτικής αποίκησης του κατεχόμενου βόρειου τμήματος της Κύπρου με στόχο την ενσωμάτωσή του στην Τουρκία.

Οι ίδιοι καταγγέλλουν προσπάθεια να καταστούν οι Τουρκοκύπριοι μειονότητα. Ανάλογες καταγγελίες έγιναν και γίνονται από την Κυπριακή Δημοκρατία.