Κυριακή 29 Μαρτίου 2020 -
Μέτριο

14 °C

Σήμερα, 29. Μαρτίου 2020

Πρώην διευθυντής του FBI: Ο Τραμπ μου ζήτησε να αφήσω την έρευνα για τον ΦλιννΤο προσχέδιο της κατάθεσης του πρώην διευθυντή του FBI, Τζέιμς Κόμεϊ στο Κογκρέσο έβγαλαν στη δημοσιότητα τα αμερικανικά ΜΜΕ.

Ο Τζέιμς Κόμεϊ φέρεται να δηλώνει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος του ζήτησε να «παρατήσει» την έρευνα για τον πρώην σύμβουλο ασφαλείας Μάικλ Φλινν, τον οποίο χαρακτήρισε «καλό τύπο».

Ο πρώην διευθυντής του FBI τονίζει στη δήλωσή του ότι ζήτησε «εμπιστοσύνη» και «πίστη» για να συνεχίσει το έργο του, ένα αίτημα το οποίο δεν φαίνεται, όπως αποδείχθηκε και από το αποτέλεσμα, να ικανοποιήθηκε.

Ο Τζέιμς Κόμεϊ κλείνει την κατάθεσή του κάνοντας αναφορά στο αίτημα του Ντόναλντ Τραμπ να εξαιρεθεί ο ίδιος από την έρευνα. Ο πρώην διευθυντής του FBI είπε στον Αμερικανό πρόεδρο ότι έχει μεταβιβάσει το αίτημά του στον αναπληρωτή γενικό εισαγγελέα, όπως όφειλε να κάνει βάσει της τυπικής διαδικασίας.

Νωρίτερα, στις 30 Μαρτίου, σε άλλη τηλεφωνική τους επικοινωνία, ο Τραμπ είχε χαρακτηρίσει την έρευνα για τη Ρωσία ως ένα «σύννεφο» που τον εμποδίζει να κυβερνήσει τη χώρα.

Αναφερόμενος στο τετ-α-τετ που είχαν τη 14η Φεβρουαρίου στο Οβάλ Γραφείο της αμερικανικής προεδρίας, ο Κόμεϊ αναφέρει ότι ο Τραμπ του μίλησε σχετικά με την έρευνα για τον Μάικλ Φλιν, τον πρώην σύμβουλο εθνικής ασφαλείας, και τόνισε: «ελπίζω ότι θα μπορέσετε να βρείτε έναν τρόπο να το εγκαταλείψετε αυτό, να αφήσετε τον Φλιν. Είναι καλός άνθρωπος».

Σύμφωνα με τον πρώην διευθυντή του FBI, αυτό το αίτημα αφορούσε όλες τις έρευνες που σχετίζοντας με τις «ψευδείς δηλώσεις του κ. Φλιν που αφορούσαν τις συνομιλίες του με τον Ρώσο πρεσβευτή τον Δεκέμβριο» και όχι την ευρύτερη έρευνα για την ενδεχόμενη συνωμοσία μεταξύ της εκστρατείας του ρεπουμπλικάνου και της Ρωσίας. «Αυτό πάντως ήταν πολύ ανησυχητικό, με δεδομένο τον ρόλο του FBI ως μιας ανεξάρτητης υπηρεσίας έρευνας», συμπλήρωσε ο Κόμεϊ.

Στην έγγραφη κατάθεσή του, ο Κόμεϊ αφηγείται επίσης λεπτομερώς τι συνέβη σε ένα δείπνο στον Λευκό Οίκο την 27η Ιανουαρίου, όταν ο Ντόναλντ Τραμπ είχε πει απευθυνόμενος στον διευθυντή του FBI: «χρειάζομαι αφοσίωση, περιμένω αφοσίωση». Σε αυτό ο Κόμεϊ απάντησε ότι «πάντοτε επεδείκνυε εντιμότητα από την πλευρά του».

Στο ίδιο δείπνο, αναφέρει ακόμη ο Κόμεϊ, ο Τραμπ τον ρώτησε εάν ήθελε να παραμείνει επικεφαλής του FBI. Για τον Κόμεϊ, αυτές ήταν ανησυχητικές ενδείξεις για τον ίδιο, διότι του έδωσαν την εντύπωση πως ο ρεπουμπλικάνος επιζητούσε την αποκατάσταση «μιας σχέσης πατρονίας κάποιου είδους». Πρόσθεσε ότι ο ίδιος «παρέμεινε ανέκφραστος» και «σιώπησε» κατά τη διάρκεια της συνομιλίας.

Ο Κόμεϊ θα καταθέσει διά ζώσης αύριο Πέμπτη στην Επιτροπή Πληροφοριών της Γερουσίας και θα χρησιμοποιήσει αυτή την έγγραφη κατάθεση για να ανοίξει την τοποθέτησή του. Η κατάθεση του Κόμεϊ έχει ήδη αναρτηθεί στον ιστότοπο της Επιτροπής.