Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Πεκίνο: Αρχίζει η 20η Σύνοδος Ε.Ε. - Κίνας



Στο Πεκίνο συναντώνται σήμερα κορυφαίοι αξιωματούχοι της Κίνας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με στόχο να συνάψουν νέα διμερή συμφωνία για τις επενδύσεις.

Επικεφαλής των αντιπροσωπειών στην 20ή Σύνοδο Ε.Ε. - Κίνας είναι ο πρωθυπουργός της Κίνας Λι Κετσιάνγκ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Το Πεκίνο και οι Βρυξέλλες ελπίζουν να καταφέρουν να εκδώσουν κοινή διακήρυξη για πρώτη φορά μετά το 2015, καθώς οι διαφωνίες τους σε ό,τι αφορά τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και άλλα ζητήματα απέτρεπαν τα τελευταία χρόνια κοινές ανακοινώσεις.

Η έμφαση στη σύνοδο θα δοθεί στο εμπόριο, ειδικά στην αναμόρφωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), καθώς και στην αναγραφή γεωγραφικών προσδιορισμών (αποδεικτικών προέλευσης) σε ορισμένα διατροφικά προϊόντα.

Η Ε.Ε. αναμένεται ότι θα εκφράσει τις ανησυχίες της για τους περιορισμούς ως προς την πρόσβαση ευρωπαϊκών εταιρειών στην κινεζική αγορά, αλλά και την αναγκαστική μεταφορά τεχνολογίας των ευρωπαϊκών εταιρειών που επιχειρούν στην Κίνα.

Στη Σύνοδο θα συζητηθούν επίσης η κινεζική πρωτοβουλία «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος», οι κρίσεις στη Μιανμάρ και το Αφγανιστάν, η διαπραγμάτευση των ΗΠΑ με τη Βόρεια Κορέα, καθώς και οι προσπάθειες να περισωθεί η διεθνής συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Η Κίνα αναζητεί στην Ευρώπη αντίβαρο για τους τιμωρητικούς δασμούς που επιβάλλουν σε κινεζικά προϊόντα αξίας εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων οι ΗΠΑ. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει απειλήσει να επιβάλει επιπρόσθετους δασμούς ακόμα και στο σύνολο των κινεζικών εξαγωγών στη χώρα του, ενώ το Πεκίνο έχει προειδοποιήσει ότι θα ανταποδίδει σε κάθε μέτρο που εξαγγέλλεται από την Ουάσιγκτον.

Όπως ανέφερε ο πρεσβευτής της Κίνας στην Ε.Ε. Ζιανγκ Μινγκ, σε άρθρο του στην εφημερίδα «Λαϊκή Ημερησία», όργανο του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του Κ.Κ. Κίνας, έμφαση σε αυτή τη σύνοδο θα δοθεί στο πώς μπορεί η σχέση των δύο πλευρών μπορεί να γίνει «πρότυπο σταθερότητας» εν μέσω του «πανδαιμόνιου μονομερών αποφάσεων και προστατευτισμού». Η Κίνα και η Ευρώπη είναι «δυνάμεις σταθερότητας και υπευθυνότητας» που υποστηρίζουν μια παγκοσμιοποίηση χωρίς αποκλεισμούς, πρόσθεσε.

Η Ε.Ε. έχει αποφύγει μέχρι σήμερα να ικανοποιήσει το κινεζικό αίτημα να πάρει πιο σθεναρά θέση εναντίον των κινήσεων του Τραμπ.

Η Κίνα είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ε.Ε.. Η Ε.Ε. εξήγαγε προϊόντα αξίας συνολικά 198 δισ. ευρω στην Κίνα και εισήγαγε αγαθά αξίας 374 δισ. ευρώ από αυτήν πέρυσι, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.