Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Οι τέσσερις επισκέψεις Πούτιν στην Αθήνα - Η ενέργεια και οι πολιτικές συμφωνίες



Όλα τα βλέμματα ελληνικών αλλά και διεθνών ΜΜΕ είναι στραμμένα στην σημερινή επίσκεψη του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Αθήνα, ο οποίος έχει προετοιμάσει το έδαφος με ένα άρθρο φιλίας στην Καθημερινή, για τη σημασία της σχέσης Ελάδας - Ρωσίας και τον ρόλο αυτής της συνεργασίας στην Ευρώπη. 

Ο ρώσος Πρόεδρος θα έχει συνομιλίες με τον ομόλογό του Προκόπη Παυλόπουλο και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ενώ κατά την διάρκεια της επίσκεψης του στην Ελλάδα θα συζητήσει έργα κοινού ενδιαφέροντος στους τομείς της ενέργειας και των μεταφορών.

Οι τέσσερις επίσημες επισκέψεις Πούτιν στην Ελλάδα

Στις 6/12/2001: Ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, πραγματοποίησε τετραήμερη επίσημη στην Αθήνα. Στη διάρκεια της συνάντησης που είχε ο κ. Πούτιν με τον Έλληνα ομόλογό του, Κωστή Στεφανόπουλο, εξετάστηκαν οι επιχειρηματικές επενδύσεις που συνδέονται με το φυσικό αέριο και με τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη και ζητήματα εξοπλισμών.

Οι δύο άνδρες υπέγραψαν έξι διακρατικές συμφωνίες για συνεργασία στους τομείς καυσίμων και ενέργειας, ναυτιλίας και αερομεταφορών, καθώς και συμφωνίες για αστυνομική συνεργασία και συνεργασίας μεταξύ των υπουργείων Δικαιοσύνης των δύο χωρών και ίδρυσης πολιτιστικών κέντρων στις δύο χώρες. Ο Ρώσος πρόεδρος, έθεσε το θέμα της διεύρυνσης της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, ζητώντας από την ελληνική πλευρά να επιφυλάξει ισότιμη μεταχείριση στις ρωσικές εταιρίες που μετέχουν στους διαγωνισμούς για τα εξοπλιστικά προγράμματα, χαρακτηρίζοντας μικρό το ποσοστό της Ρωσίας στην ελληνική εξοπλιστική αγορά.

Η πρώτη επίσκεψη αρηχγού κράτους στην Αθωνική Πολιτεία

Στις 8/9/2005: Επίσκεψη στο Άγιον Όρος πραγματοποίησε ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, την πρώτη αρχηγού ρωσικού κράτους στην Αθωνική Πολιτεία. Στο πλαίσιο της επίσκεψης συναντήθηκε στη Χαλκιδική, με τον πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή

Ο Βλ. Πούτιν, χαρακτήρισε την Ελλάδα σοβαρό εταίρο της χώρας του, εξέφρασε τη βούληση για διεύρυνση της οικονομικής συνεργασίας των Ελλάδας-Ρωσίας, τη στήριξη στις προσπάθειες για εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό, αλλά και τις ευχαριστίες του για την εποικοδομητική στάση της Αθήνας στις σχέσεις Ρωσίας-ΕΕ.

Στο επίκεντρο η ενέργεια

Στις 4/9/2006: Κοινή διακήρυξη για την ευρύτερη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας (πετρέλαιο, φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια) υπέγραψαν ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής και οι Πρόεδροι της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν και της Βουλγαρίας, Γκεόργκι Παρβάνοφ, στην τριμερή συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου.

Και οι τρεις δεσμεύθηκαν να έχουν υπογράψει τη διακρατική συμφωνία για την έναρξη κατασκευής του αγωγού ρωσικού πετρελαίου Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη πριν από το τέλος του 2006. Ο κ. Πούτιν έγινε δεκτός και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, ο οποίος χαρακτήρισε τον σχεδιαζόμενο πετρελαιαγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη ως "αγωγό φιλίας και συνεργασίας".

Στις 15/3/2007: Το τελικό κείμενο της συμφωνίας για την κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, υπέγραψαν στην Αθήνα οι υπουργοί Ανάπτυξης και Ενέργειας της Ελλάδας, της Βουλγαρίας και της Ρωσίας, Δ. Σιούφας, Α. Γκαγκαούζοφ και Β. Κριστένκο, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κ. Παπούλια, των πρωθυπουργών Ελλάδας και Βουλγαρίας, Κ. Καραμανλή και Σ. Στανίσεφ, καθώς και του Προέδρου της Ρωσίας, Βλ. Πούτιν. Ο Κ. Καραμανλής, χαρακτήρισε την ημέρα «ιστορική» και προσέθεσε ότι με τον αγωγό επισφραγίζονται οι υψηλού επιπέδου πολιτικές, οικονομικές και ενεργειακές σχέσεις των τριών χωρών.

Σήμερα στην Αθήνα με τελικό προορισμό το Αγιο Ορος

Ο πρόεδρος της Ρωσίας καταφθάνει στην Αθήνα αύριο συνοδευόμενος από ομάδα υπουργών και επικεφαλής μεγάλων ρωσικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται ή ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα. Από το αεροδρόμιο, ο κ. Πούτιν θα μεταβεί απευθείας στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο. Έπειτα θα συναντηθεί με τον Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών, οι κ. Πούτιν και Τσίπρας θα προβούν σε κοινές δηλώσεις. Νωρίς αύριο το βράδυ, ο κ. Πούτιν θα παραστεί σε ειδική εκδήλωση, η οποία έχει προγραμματιστεί και θα πραγματοποιηθεί στο Βυζαντινό Μουσείο. Επίσης, ο κ. Παυλόπουλος θα του παραθέσει επίσημο δείπνο.

Το μεσημέρι του Σαββάτου, ο πρόεδρος της Ρωσίας θα πραγματοποιήσει προσκυνηματική επίσκεψη στο Αγιον Ορος, συνοδευόμενος από τον Ελληνα ομόλογό του κ. Προκόπη Παυλόπουλο.

Ο πατριάρχης Κύριλλος καταφθάνει αύριο στον Αθω, συνοδευόμενος από πενήντα μητροπολίτες, και ο κ. Πούτιν αργά τα μεσημέρι του Σαββάτου. Αναμένεται ότι θα μεταβεί πρώτα στις Καρυές, όπου θα τον υποδεχθεί με τιμές αρχηγού κράτους η Ιερά Κοινότητα και θα παραστεί σε δοξολογία στον Ιερό Ναό του Πρωτάτου μαζί με τον κ. Παυλόπουλο και κ. Κύριλλο. Πρόεδρος και πατριάρχης θα πραγματοποιήσουν στη συνέχεια προσκύνημα στην Ιερά Μονή Παντελεήμονος. Αργά το απόγευμα του Σαββάτου ο κ. Πούτιν πρόκειται να αναχωρήσει για τη Μόσχα.