Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Οι ΗΠΑ πιέζουν ξανά την αντιπολίτευση των Σκοπίων: Ψηφίστε τη Συμφωνία των Πρεσπών



Έντονες πιέσεις δέχεται από την αμερικανική πλευρά το αντιπολιτευόμενο VMRO-DPMNE, που αρνείται να στηρίξει τις συνταγματικές αλλαγές που προβλέπονται στη Συμφωνία των Πρεσπών. 

Κι ενώ στα Σκόπια η κοινοβουλευτική συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση έχει αρχίσει, ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τα ευρωπαϊκά ζητήματα Γουές Μίτσελ απέστειλε επιστολή στον επικεφαλής της αντιπολίτευσης, Χριστιάν Μίτσκοσκι και ζήτησε την υπερψήφιση της συμφωνίας. 

«Οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μια ιστορική ευκαιρία για τη “Μακεδονία” να διασφαλίσει ένα λαμπρότερο μέλλον», τονίζει στην επιστολή του ο Μίτσελ και διαμηνύει ότι δεν θα υπάρξει καλύτερη ευκαιρία. «Παρά τους ισχυρισμούς ότι θα μπορούσε να υπάρξει κάποια “καλύτερη συμφωνία”, δεν πιστεύουμε σε αυτό το σενάριο. Η συμφωνία προϋπέθετε συμβιβασμό και από τις δύο πλευρές. Είναι μια ευκαιρία που πιθανόν δεν θα έρθει ξανά για χρόνια, αν όχι για δεκαετίες», επισημαίνει. 

«Έχουμε απογοητευτεί με τις θέσεις του VMRO-DPMNE»

Εντύπωση μάλιστα προκαλεί το γεγονός ότι ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών δεν κρύβει την απογοήτευσή του για τη στάση της ηγεσίας του VMRO-DPMNE, που αντιτίθεται στη συμφωνία των Πρεσπών. 

«Δεν θα σας προκαλέσει έκπληξη ότι έχουμε απογοητευτεί με τις θέσεις της ηγεσίας του VMRO-DPMNΕ, τόσο στο δημοψήφισμα όσο και στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες για την τροποποίηση του συντάγματος. Οι πολίτες της “Μακεδονίας” από όλες τις κοινότητες και τα κόμματα, συμπεριλαμβανομένου και του δικού σας, στηρίζουν ισχυρά την ένταξη σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, κάτι που συμβαίνει από την ανεξαρτησία. Τώρα, είναι στο χέρι της βουλής να κάνει το επόμενο και αποφασιστικό βήμα», αναφέρει. 

«Αφήστε τους βουλευτές να ψηφίσουν χωρίς απειλές βίας, τιμωρίες και εξαναγκασμούς»

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ο Μίτσελ καλεί τον Μίτσκοσκι να «δημιουργήσει χώρο, δημόσια και ιδιωτικά, για βουλευτές από το κόμμα του για να αποφασίσουν πώς θα ψηφίσουν στις συνταγματικές αλλαγές, χωρίς απειλές βίας, τιμωρίες ή άλλες μορφές εξαναγκασμού». 

«Είναι μία ιστορικά σημαντική στιγμή για τη χώρα σας, που χρειάζεται ηγεσία με θάρρος και ωριμότητα. Ως αληθινός φίλος και υποστηρικτής της “Μακεδονίας”, σας καλούμε να παραμερίσετε τα κομματικά συμφέροντα για να προωθήσετε το κοινό στρατηγικό συμφέρον και να διασφαλίσετε ένα καλύτερο μέλλον για τους πολίτες σας, ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή οικογένεια των Εθνών» καταλήγει στην επιστολή του.