Κυριακή 04 Δεκεμβρίου 2022 -

Οι αρχές της Μαλαισίας παρέδωσαν τη σορό του Κιμ Γιόνγκ Ναμ στη Β. ΚορέαΣτη Βόρεια Κορέα παρέδωσαν χθες τη σορό του Κιμ Γιόνγκ Ναμ οι αρχές της Μαλαισίας, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση εννέα Μαλαισιανών που κρατούνταν στην Πιονγκγιάνγκ.

Πηγές των αμερικανικών και νοτιοκορεατικών υπηρεσιών πληροφοριών υποστηρίζουν ότι η Βόρεια Κορέα σχεδίασε τη φονική επίθεση στον Κιμ Γιόνγκ Ναμ, ετεροθαλούς αδελφού του Βορειοκορεάτη ηγέτη τον περασμένο μήνα, χρησιμοποιώντας τον χημικό παράγοντα VX, μιά τοξική χημική ένωση που περιλαμβάνεται σε κατάλογο όπλων μαζικής καταστροφής των Ηνωμένων Εθνών.

 

Η υπόθεση οδήγησε σε διπλωματικό πόλεμο μεταξύ της Μαλαισίας και της Βόρειας Κορέας, με αποτέλεσμα να εκδοθεί ταξιδιωτική απαγόρευση και από τις δύο χώρες και να καταρρεύσει η μακροχρόνια φιλική τους σχέση.

Οι εννέα Μαλαισιανοί των οποίων απαγορεύθηκε η έξοδος από τη χώρα έφθασαν νωρίς σήμερα στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ, όπου τους υποδέχθηκαν ο υπουργός Εξωτερικών και μεγάλη ομάδα δημοσιογράφων που είχαν συγκεντρωθεί από το προηγούμενο βράδι.